Krv u stolici kod pasa – uzroci, krvavi proljev, sluzava krvava stolica, dijagnoza i liječenje

Krv u stolici kod pasa

Krv u stolici kod pasa ili hematohezija može biti simptom različitih stanja i bolesti u psećem organizmu, a najčešće su povezane sa zdravljem debelog crijeva i anusa. Pojava svježe (crvene) krvi u stolici može biti popraćena drugim simptomima kao što su sluz u stolici i proljev.

Važno je obratiti pozornost na sve simptome i što prije otići veterinaru kako bi se utvrdio točan uzrok o kojem ovisi liječenje.

Paraziti

Krv u stolici kod pasa – uzroci

Ako pas ima krvavu stolicu, treba uzeti u obzir sljedeće uzroke:

 • intolerancija određene vrste hrane – namirnice koje nisu namijenjene psu, a sadrže puno začina, konzervansa i aditiva, pokvarena hrana,
 • oštećena crijeva – ako pas pojede oštar predmet (kosti, plastika, igla itd.),
 • paraziti – u pseći organizam dospijevaju kroz hranu i vodu,
 • bakterijske i virusne infekcije – najčešće su Clostridium, Salmonella i parvoviroza (krv u stolici šteneta, virus koji kod štenadi uzrokuje kolabiranje organizma),
 • polipi u crijevima – benigni su, ali mogu iritirati crijeva,
 • ozljeda ili infekcija anusa,
 • suženje crijeva ili anusa upalna bolest crijeva (kolitis),
 • reakcija na određenu traumu,
 • upala analnih vrećica – ako njihov sadržaj postane krvav,
 • rak crijeva – pojavljuje se rjeđe, kod starih pasa,
 • trovanje – npr. otrovom za štakore itd.

Gubitak apetita

Krv u stolici kod pasa – simptomi

Što se popratnih simptoma tiče, oni ovise o uzroku, a mogu biti sljedeći:

Bezvoljnost

Pas – krvavi proljev

Navedeni simptomi mogu se javiti i kad su u pitanju proljev i krv kod pasa. Naime, ako krvavi proljev kod pasa prate bezvoljnost i povišena temperatura, važno je odmah se obratiti veterinaru jer može biti riječ o životno opasnoj bolesti.

Maltezer – krv u stolici

Povraćanje krvi i krv u stolici simptomi su životno ugroženog stanja koje najčešće pogađa male pse srednje dobi. Neophodna je hitna hospitalizacija i agresivno nadoknađivanje tekućine zbog dehidracije.

Maltezer

Krvava sluz u stolici kod pasa

Sluzava krvava stolica kod pasa najčešće je simptom poremećaja probavnog sustava, posebno debelog crijeva. Upala debelog crijeva onemogućava pravilnu apsorpciju vode što otežava zadržavanje stolice.

Zbog oštećenja sluznice crijeva izlučuju se velike količine sluzi, čak i krvi. Također, kolitis može usporiti pokrete debelog crijeva pa sadržaj brzo prolazi i nastaje proljev. Najčešći uzroci kolitisa su:

 • paraziti,
 • bakterijska infekcija,
 • stres,
 • tumori,
 • polipi.

Ne treba zabrinjavati mala količina sluzi u psećoj stolici jer sluz podmazuje i vlaži sluznicu debelog crijeva

Veterinar

Krv u stolici kod pasa – dijagnoza

Kod pojave krvi u stolici veterinar mora ispitati vlasnika o prehrani, ponašanju i navikama psa. Dijagnostičke pretrage uključuju:

Krv u stolici kod pasa – liječenje

Ako se uoči krv u psećoj stolici, važno je pobrinuti se da pas bude dobrog općeg stanja što uključuje nadoknadu tekućine i elektrolita, održavanje normalne tjelesne temperature i medicinsku prehranu.

Prije svega, treba utvrditi uzrok. Za probavne poremećaje koristi se za to namijenjena hrana, a za intolerancije hipoalergena hrana. U slučaju proljeva i povraćanja, dobro je davati psu rižu koja će umiriti sluznicu crijeva.

Hrana za pse

Ako pas stolicom izbaci oštar predmet koji je pojeo, krvarenje će prestati. Zato je važno provjeravati stolicu. S druge strane, kad je riječ o parazitima, oni zahtijevaju adekvatnu terapiju.

Razne bakterijske i virusne infekcije mogu se liječiti antibioticima. Što se polipa tiče, ako ne uspije regulacija prehranom, nameće se kirurško odstranjivanje. Ozljedu ili infekciju anusa važno je sanirati i zaustaviti krvarenje.

Liječenje raka crijeva ovisi o fazi bolesti i zahvaćenosti tkiva (operacija ili kemoterapija). Kad je trovanje u pitanju, psu treba dati mlijeko i što prije ga odvesti veterinaru.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.21 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu