Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Endoskopija – kada ju trebamo i koji su rizici?

endoskopija-postupak

Morate li zbog povraćanja ili krvarenja nepoznatog uzroka, boli u abdomenu, teškoća pri gutanju ili žgaravice na neku od endoskopskih pretraga probavnog sustava? Ne brinite se, mi ćemo vas provesti kroz svaki korak zahvata.

Što je endoskopija?

Riječ endoskopija u prijevodu znači “gledanje unutra, a odnosi se na promatranje unutrašnjosti tijela endoskopom (posebno konstruiranim instrumentom sa sitnom kamerom na kraju duge i savitljive cijevi) koji se u tijelo uvodi kroz prirodne otvore (usta, anus).

Ova invazivna pretraga se u internoj medicini najčešće koristi u pregledima:

 • dišnog (bronhoskopija),
 • mokraćnog (cistoskopija) te
 • probavnog sustava (gastroskopija, enteroskopija, kolonoskopija). 

Osim što nam pregled omogućuje vizualizaciju unutrašnjosti i uočavanje patoloških promjena uz uzimanje uzoraka za patohistološku analizu (dijagnostičko značenje), ova pretraga ima i svoje terapijsko značenje.

Naime, kroz radne kanale endoskopa se mogu vršiti i manji zahvati, na primjer odstraniti polip iz crijeva ili izvaditi strano tijelo iz dišnog puta.

U ovom članku ograničit ćemo se na najčešće endoskopske metode koje se tiču probavnog sustava.

Liječnik koji se specijalizirao za bolesti probavnog sustava (gastroenterolog) koristi gastroskopiju za dijagnosticiranje, a ponekad i liječenje stanja koja utječu na jednjak, želudac i početak tankog crijeva (dvanaesnik)dok se kolonoskopijom pregledava debelo crijevo.

Metode endoskopije:

 • gastroskopija (pregled jednjaka, želuca i početka tankog crijeva),
 • enteroskopija (pregled tankog crijeva),
 • kolonoskopija (pregled debelog crijeva).

Više informacija o gastroskopiji (postupku, cijeni i pripremi), pročitajte u članku: “ Što je gastroskopija i kako se pripremiti?

Enteroskopija omogućava dijagnostiku i/ili terapiju različitih bolesti i stanja gornjeg dijela tankog crijeva iza dvanaesnika, odnosno duodenuma (jejunuma, gornjeg dijela ileuma). 

Kao dijagnostička metoda najčešće se koristi u svrhu otkrivanja mjesta krvarenja, evaluacije upalnih bolesti crijeva, uzimanje uzoraka sluznice tankog crijeva. Od zahvata je moguće uzimanje uzoraka za biopsiju, skidanje polipa, koagulacija promjena na krvnim žilama.

Danas je pregled tankog crijeva moguć i uz enteroskopiju videokapsulom koja se proguta.

Kolonoskopija je endoskopska metoda koja omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva od samog ulaza kroz anus pa sve do pripoja debelog i tankog crijeva, uključujući i završni dio tankog crijeva.

Za više informacija možete pročitati članak: “Što je kolonoskopija i koje su joj alternative“.

endoskopija-postupak

Kada trebate endoskopiju?

 • kod povraćanja nepoznatog uzroka, otežanog gutanja, krvarenja iz gornjih dijelova probavnog sustava, praćenja ulkusne bolesti;
 • kod dijagnosticiranja raznih bolesti probavnog sustava, boli u abdomenu nepoznatog uzroka;
 • zbog prikupljanja uzorka tkiva (biopsije) radi dijagnosticiranja upalnih ili zloćudnih bolesti ili uklanjanja polipa;
 • radi uklanjanja stranih tijela iz probavnog trakta;
 • zbog nejasnog krvarenja iz donjih dijelova probavnog sustava, anemije zbog manjka željeza, pozitivnog testa na okultno krvarenje u stolici, promjena u ritmu pražnjenja stolice (izmjena proljeva i zatvora).

Kako se izvodi?

Endoskopske pretrage izvode se u posebno opremljenim endoskopskim jedinicama uz propisno odjeveno zdravstveno osoblje. Pretragu izvodi liječnik – endoskopičar uz pomoć medicinskih sestara te ostalog medicinskog osoblja. U slučaju da se pretrage izvode pod općom anestezijom, pregledu nazoče i anesteziolozi. 

Koraci izvođenja kolonoskopije:

 1. Tri do četiri dana prije postupka trebate smanjiti uzimanje masne i teške hrane te hrane koja nadima. Potrebno je jesti lako probavljive namirnice, kašastu hranu te uzimati dovoljno tekućine.
 2. Dan prije pregleda, osim laganog doručka, hrana nije dopuštena. Konzumira se bistra juha za ručak te veće količine tekućine -zaslađeni čaj, voda i bistri sok uz dosta kretanja kako bi se crijeva potaknula na “brži i bolji” rad. Potrebno je uzeti sredstvo za čišćenje (npr. Moviprep) koje vam je odredio vaš liječnik. Sredstva se prodaju u ljekarnama i uzimaju u točno određeno vrijeme. Vrijeme uzimanja može varirati od pacijenta do pacijenta, ovisno o tome u koliko sati se ide na pretragu.
 3. Ako uzimate neke lijekove, posavjetujte se prije toga s liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne (tablete za dijabetes, inzulin, antikoagulacijska terapija, antireumatici, itd.),
 4. Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop (savitljiva glatka cijev sa svjetlom i kamerom na vrhu, debljine oko 12 mm) uvodi se polako i pažljivo kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja s tankim crijevom i dijelom u kraj tankog crijeva ako je potrebno.
 5. Pregled može biti bolan, pogotovo ako se tijekom istog uklanjaju polipi. Uglavnom se radi samo o nelagodi.
 6. Pretraga se izvodi bez ili uz opću anesteziju.

Koraci izvođenja enteroskopije:

 1. Dan prije pretrage zadnji obrok treba biti lagana večera, a na sam dan pretrage ne smije se konzumirati hrana (voda samo za ublažavanje žeđi).
 2. Liječnik endoskopom ulazi kroz usta te preko jednjaka, želuca i   dvanaesnika dolazi do tankog crijeva (jejunum, gornji dio ileuma) na dubinu od oko 100 cm.
 3. Pregled se izvodi pod općom anestezijom.
 4. Pretraga traje pola sata ili više.
 5. Ako nema većih zahvata, nakon jednog sata je moguća konzumacija manjih obroka. U slučaju većih zahvata, moguć je kraći boravak u bolnici.

Rizici endoskopije

Endoskopija je siguran postupak, ali kao i većina zahvata, nosi određene rizike:

 • krvarenje (ako se radi o uzimanju tkiva za biopsiju ili uklanjanju polipa. Uglavnom se radi o manjim količinama krvi),
 • infekcije (ako je potrebno nakon pretrage se uzimaju antibiotici),
 • izuzetno rijetko može doći do ozljede stijenke organa probavnog sustava ili njihove perforacije.

Simptomi koji upućuju na komplikacije:

 • groznica,
 • bol u grudima,
 • kratkoća daha,
 • crna ili vrlo tamna stolica,
 • teškoća pri gutanju,
 • uporna bol u trbuhu,
 • povraćanje.

Ako imate bilo koji od ovih znakova ili simptoma odmah potražite liječničku pomoć.

Cijena i vrijeme čekanja

Vrijeme čekanja na pretragu ovisi o hitnosti vašeg stanja i o bolnici u kojoj pretragu radite.

Cijena postupka u privatnim poliklinikama variraju od ustanove do ustanove i ovise o tome radi li se pretraga uz opću anesteziju ili bez te jesu li uz pretragu izvedeni dodatni zahvati, poput uklanjanja polipa. Cijena gastroskopije bez opće anestezije u poliklinikama iznosi oko 700 kn, a cijena kolonoskopije 1000 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.10 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: endoskopija, enteroskopija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu