Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Kalprotektin u stolici – zašto se mjeri i značenje nalaza

kalprotektin

Kalprotektin je protein koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica u crijevima (neutrofila). Vrijednosti tog proteina mjere se iz uzorka stolice pacijenta kako bi pomogle u dijagnozi bolesti ili poremećaja u radu probavnog sustava. 

Zašto se mjeri kalprotektin?

Kalprotektin u stolici (fekalni kalprotektin) mjeri se radi razlikovanja bolesti probavnog sustava. Klinički simptomi kod upalnih crijevnih bolesti (kao što su ulcerozni kolitis i Chronova bolest) slični su onima kod neupalnih poremećaja (kao što je sindrom iritabilnog crijeva), iako je riječ o posve različitim bolestima koje zahtijevaju različiti pristup i liječenje.

Ti simptomi uključuju grčeve u trbuhu, gubitak težine, učestale stolice, izmjene proljeva i zatvora, nadutost, krv u stolici, bol u trbuhu. 

Inače se za ove potrebe radila se kolonoskopija, što je invazivna i skupa metoda koja je i neugodna za pacijenta. Mjerenjem razine kalprotektina može se izbjeći kolonoskopija u pojedinim slučajevima. Određivanje kalprotektina je neinvazivna metoda, bezbolna, usto i pouzdana te jeftina. 

Referentne vrijednosti

manje od 30 µg/gnegativan
30 – 70 µg/gponavljanje pretrage
70 – 200 µg/gblaga organska bolest
više od 200 µg/g aktivna upalna bolest crijeva

Povišene vrijednosti (veće od 30 µg/g) nalaze se kada je prisutna upalna bolest, kao što je Chronova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija,  divertikulitis, te kod prisustva polipa, adenoma, karcinoma ili neke zarazne (bakterijske, parazitarne) bolesti. Pacijent će u ovom slučaju biti upućen na daljnje pretrage, kolonoskopiju i biopsiju.

Rezultati pretrage bit će negativni u slučaju neupalnih poremećaja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva ili gastrointestinalna viroza, te pacijent ne mora biti upućen na kolonoskopiju i daljnje pretrage.

Mjerenje kalprotektina tijekom terapije

Tijekom liječenja upalnih bolesti crijeva, za vrijeme hospitalizacije i nakon potencijalnog operativnog zahvata, može se pratiti stanje pacijenta mjerenjem razine kalprotektina. Na taj način može se zaključiti koliko je liječenje bilo uspješno i procijeniti mogućnost povratka bolesti

Oko 90% pacijenata s visokim vrijednostima kalprotektina imali su relaps odnosno povratak bolesti tijekom prve godine nakon liječenja. Međutim, od pacijenata koji su imali niske vrijednosti kalprotektina, samo 10% je imalo relaps u tijeku prve godine. 

Priprema za pretragu

Uzorak stolice, veličine zrna graška, stavlja se u odgovarajuću posudicu koja se zatim nosi na laboratorijsku analizu. Ako u klinici ne osiguravaju posudice za uzorak stolice, one se mogu kupiti u ljekarni, a uzorak je potrebno dostaviti u laboratorij u roku 2 sata. 

Uzorak stolice se ne smije uzimati za vrijeme menstruacije, kao ni za vrijeme proljeva. Također, pretraga se ne preporučuje ako pacijent uzima nesteroidne protuupalne lijekove, kao što su aspirini, andoli i ibuprofeni. 

Cijena pretrage i čekanje nalaza

U javnim ustanovama pretraga je besplatna za zdravstveno osigurane osobe, a nalazi se čekaju otprilike tjedan dana.

U privatnim klinikama cijena pretrage iznosi od 200 do 250 kuna, a nalazi mogu biti gotovi isti dan, dok se u nekim poliklinikama čeka i do tjedan dana. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.94 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kalprotektin u stolici, kalprotektin, fekalni kalprotektin, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu