Stručno odobrava

,

Polipi u nosu – uzroci, simptomi, liječenje i prirodni načini ublažavanja tegoba

polipi_u_nosu

Polipi u nosu, u medicini poznati pod nazivom “nazalna polipoza“, dobroćudne su izrasline nalik peteljkama koje se pojavljuju na sluznici nosne šupljine ili na sluznici paranazalnih šupljina, odnosno na sinusima. Mogu nastati na bilo kojem od navedenih mjesta. Tvorbe su upalnog porijekla.

Uzrok nastanka ovih izraslina je nepoznat, iako je bolest često povezana s drugim kroničnim bolestima dišnog sustava.

Smatra se da oko 4% stanovništva boluje od nazalne polipoze, a bolesti su izloženiji ljudi koji pate od astme, cistične fibroze, alergije na salicilate ili neke druge bolesti dišnih puteva.

U većoj mjeri mogu uzrokovati smanjenje kvalitete života osobe jer uzrokuju stalnu nosnu opstrukciju (ometanje) i mogu dovesti do znatnog slabljenja osjetila mirisa.

Nosni polipi se javljaju kod osoba oba spola različitih životnih dobi.

polipi

Simptomi polipa u nosu

Važnost prepoznavanja i liječenja nazalne polipoze očituje se kroz simptome i moguće komplikacije, koje njihova pojava i rast može uzrokovati.

Prvi simptomi mogu nalikovati običnoj prehladi, no ako oni ne prolaze s prehladom, može se posumnjati u nazalnu polipozu.

Polipi u nosu uzrokuju sljedeće simptome:

  • teškoće pri disanju na nos – različite jačine smetnji disanja,
  • začepljenost nosa (nosna opstrukcija) – može biti različite jačine, jednostrana ili obostrana,
  • pojačano lučenje sekreta iz nosa,
  • kihanje,
  • lučenje sekreta iz nosa u grlo (postnazalni iscjedak),
  • smanjena osjetljivost mirisa (hipozmija),
  • potpuni gubitak osjeta mirisa (anozmija).

Moguće posljedice polipa u nosu

Ako se polipoza ne liječi pravovremeno, može doći do zadržavanja sekreta u nosnoj šupljini što će izazvati nakupljanje bakterija, a posljedično i akutnu ili kroničnu upalu.

Upalna stanja u nosnoj ili paranazalnoj šupljini mogu izazvati jake glavobolje te bol u području čela, lica i očiju.

Kod težih stanja može doći do trajnog i nepovratnog gubitka osjeta njuha.

razvoj_polipa

U vrlo rijetkim slučajevima dugotrajnog neliječenja bolesti, polipi mogu izazvati teška oštećenja koštanih struktura zidova nazalnih šupljina nosa i paranazalnih šupljina sinusa.

Dijagnosticiranje prisutnosti polipa u nosu

Dijagnoza se u osnovi zasniva na fizikalnom pregledu. Polip u razvoju ima oblik suze, a kada je razvijen nalikuje na oguljenu bobicu grožđa (bjelkaste, djelomično prozirne izrasline).

Provodi se i pregled nosne šupljine fiberskopom, koji daje vrlo korisne podatke o raširenosti bolesti i lokalizaciji polipa, no ponekad može biti otežan ili nemoguć kada polipi zatvaraju čitavu nosnu šupljinu.

Ako su polipi toliko rašireni da zatvaraju nosnu šupljinu, liječnik može uputiti pacijenta na CT ili RTG snimanje kojima se definitivno utvrđuje položaj polipa i njihov odnos prema drugim anatomskim strukturama unutar nazalne i paranazalne šupljine.

Kada polipi nemaju simetričan izgled i pojavljuju se samo na jednoj strani, postoji sumnja da je riječ o zloćudnoj izraslini i tada je potrebno napraviti biopsiju tkiva.

Polipi u nosu – liječenje

Liječenje obično započinje primjenom kortikosteroida koji se mogu uzimati oralno ili u obliku spreja kada se direktno uštrcavaju u nosni kanal.

Oralni kortikosteroidi djeluju na čitav organizam pa se preporučuje, ako je moguće, koristiti lijekove u spreju kako bi se spriječile nuspojave.

Kortikosteroidi smanjuju veličinu polipa, a time i ublažavaju simptome bolesti. Uzimaju se obično kroz nekoliko tjedana, a ako je potrebno tretman se može ponavljati kada polipi ponovno prouzrokuju smetnje.

Operacija polipa u nosu

Ako lijekovi ne pomažu, može biti potreban endoskopski zahvat prilikom kojeg se posebnim instrumentima odstranjuju dijelovi sluznice zahvaćeni polipnim tvorevinama. Operacija se danas izvodi laserski kroz nosni kanal te nisu potrebni rezovi.

nazalni_polipi

Endoskopski zahvat minimalno oštećuje tkivo i pacijent može odmah nakon zahvata otići kući, uz preporučeno mirovanje nekoliko dana te korištenje posebnih kapi za olakšavanje posljedica zahvata.

Oni polipi koji začepljuju dišni put ili izazivaju sinusitis odstranjuju se, kao i jednostrani polipi koji mogu prikriti dobroćudne ili zloćudne tumore.

U otprilike 10% slučajeva dolazi do recidiva (povratka) polipa i nakon endoskopskog liječenja.

Polipi u nosu – prirodno liječenje

Olakšavanje tegoba uzrokovanih polipima u nosu možete pokušati prirodnim načinima:

Osobama koje pate od nosnih polipa preporučuje se redovita konzumacija hrena, češnjaka i đumbira te izrazito vitamina C kako bi se spriječile upalne infekcije i moguće komplikacije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   35

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: polipi u nosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu