10 najzdravijih pasmina

psi

Prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji, danas su u svijetu registrirane 343 pasmine, a činjenica je da su određene pasmine otpornije na oboljenja od drugih.

Donosimo listu deset najzdravijih psećih pasmina:

Australski ovčar

Ovi psi su vrlo aktivni i avanturistički nastrojeni. Poznati su kao dobro građena pasmina i ujedno kao jedna od najzdravijih.

Shiba inu

Shiba Inu je jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Jako su neovisni i inteligentni, ali znaju biti i poprilično svojeglavi. Pasmina je jako izdržljiva i ovog psa ćete rijetko vidjeti kod veterinara.

Pas mješanac

S obzirom na genetsku jedinstvenost, mješanci čine savršene ljubimce za one koji žele psa s malo zdravstvenih problema. U posljednjih nekoliko studija, otkriveno je da su miješane vrste u stvari zdravije od čistokrvnih.

Gdje možete pronaći jednog od tih zdravih, divnih pasa, pitate? Posjetite azil za pse i pronađite svog malog mješanca.

Australski govedar

Rekord u psećoj starosti drži australski govedar Bluey koji je umro u dobi od 29 godina. Nije ni čudo što postaje sve popularnija pasmina, oni su jaki, aktivni i odlični obiteljski psi.

Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Ovi neumorni psi imaju iznimno visok kapacitet energije što ih čini jednom od najpopularnijih pasmina bilo kao pastirskog psa, psa u spasilačkim službama ili psa za ispomoć slijepim osobama.

Beagle

Pasmina Beagle nema genetske predispozicije za neke ozbiljne bolesti. Imaju jako kvalitetne kosti i zube, ali su jako skloni debljanju.

Najzdravije pasmine

Engleski springer španijel

Ovi predivni ljubimci su rijetko pogođeni zdravstvenim problemima. Ako i imaju nekakav problem, on je najčešće vezan uz oči. Oni su najviši i najbrži od svih španijela te predstavljaju odličnu kombinaciju ljepote i osobnosti.

Basenji

Basenji ili „Pas koji ne laje“  je jedna od najstarijih prirodnih pasmina. Basenji su jako živahni psi te rijetko kad obole. Zbog činjenice da ne laju smatraju se odličnim obiteljskim ljubimcima za one koji žele mir u kućanstvu.

Belgijski ovčar

Belgijski ovčar je zdrava, aktivna pasmina koja nema uobičajene bolesti se nalaze kod puno drugih radnih pasmina pasa. Imaju odličan instinkt za čuvanje i zaštitu, stoga su i omiljeni psi policijskih snaga.

Sibirski haski

Odlično zdravlje i predivne osobine čine haskija jednom od najpoželjnijih pasmina. Neobično su snažni i agilni te ih svrstavamo u najizdržljivije i najsposobnije pse.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Najzdraviji psi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

10 najzdravijih pasmina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.