Koje pasmine pasa su najpametnije? Ovih 10 pasa brzo i lako uče, a znamo i kako ih mentalno stimulirati

Koje pasmine pasa su najpametnije

Ako ste se odlučili za kupovinu rasnog psa, zasigurno vam bitnu ulogu u odabiru igra karakter psa. Iako karakter većinski ovisi o odgoju, neke pasmine imaju određene karakteristike kao što su veća sklonost teritorijalnosti, potreba za većom aktivnošću ili pažnjom itd.

Isto tako, neke pasmine imaju sklonost višoj inteligenciji u odnosu na druge pasmine. Ako je pametan pas ono što tražite, u nastavku saznajte koje pasmine pasa su najpametnije.

Gdje kupiti psa?

Imajte na umu da je, kako biste dobili psa s karakteristikama pasmine koju želite, vrlo važno kupiti u potpunosti čistokrvnog psa od uzgajivača koji prijavljuju legla. To znači da jedino uzgajivači koji se nalaze na popisu Hrvatskog kinološkog saveza (HKS) uzgajaju čistokrvne pse sukladno propisima o standardu pasmina.

Zlatni retriver
FOTO: Shutterstock

Psi koji se prodaju na drugim stranicama u većini slučajeva nisu čistokrvni (mješanci/križanci), što znači da nemaju nužno karakteristike te pasmine. Osim toga, psi od neregistriranih uzgajivača (tzv. štancera) ne uzgajaju se etično i često nemaju zdrav život.

Kada se odlučite za određenu pasminu, posjetite stranicu HKS-a i potražite popis prijavljenih legla pasmine koju želite.

Koje pasmine pasa su najpametnije?

Veću inteligenciju je teško izmjeriti, ali najčešće se izražava u bržem i lakšem učenju, izvršavanju naredbi, mogućnosti adaptiranja i rješavanju zagonetki itd.

Ako se pas kojeg priželjkujete ili imate ne nalazi na ovom popisu, to nikako ne znači da je pas manje inteligentan! Primjerice, goniči najčešće nemaju jako izražene karakteristike koje smo naveli, ali zato imaju odličan njuh, sluh ili vid.

Imajte na umu da inteligentniji psi nisu nužno “lakši” za život i da zahtijevaju učestalu mentalnu stimulaciju. Mentalnu stimulaciju psu možete pružiti tako ga učite novim trikovima, kupite igračke koje mora sam odgonetnuti (npr. loptica unutar koje se krije keksić, a on treba otkriti kako ga izvaditi), igrate interaktivne igre s njima (npr. povlačenje konopa) itd.

Border Collie
FOTO: Shutterstock

Neke od najpametnijih pasmina su sljedeće:

 1. Border Collie – gotovo svatko će se složiti da je ova pasmina na vrhu liste. Dokazano je da ovi psi mogu naučiti novu naredbu u manje od pet ponavljanja. Smatraju se pametnima zbog svoje radne snage i upornosti, što se najčešće očituje u čuvanju ovaca.
 2. Pudl – ne samo da su vrlo aktivni, već su i vrlo inteligentni te ih je vrlo lako naučiti naredbama. Njihova dlaka je također hipoalergena, što je pogodno za osobe s alergijama.
 3. Njemački ovčar – ova inteligentna radna pasmina pojavljuje se i u sklopu raznih vrsta poslova, od policijskih asistenata do terapeutskih pasa. Najbolje okruženje za ove pse su obitelji koje se prema njima pravilno odnose, a treniranje se bazira na nagradama.
 4. Doberman – vrlo su privrženi vlasnicima i imaju tendenciju i potrebu obraniti one koje vole. Potrebna im je velika količina ljubavi, ali i discipline.
 5. Zlatni retriver – vrlo odani psi koji zahtijevaju puno ljubavi i pažnje. Jako su poslušni, a često pomažu kod traženja osoba u akcijama spašavanja.
 6. Šetlandski ovčar – ovi psi su uspješni pri treniranju poslušnosti i okretnosti. Vole maženje i jako puno pažnje i ljubavi.
 7. Labrador – ne samo da su inteligentni, već su sposobni i za poslove kao što su vodiči slijepih i detekcija narkotika.
 8. Papillon (patuljasti kontinentalni španijel) – mali psi koji su izuzetno pametni. Postižu odlične rezultate i na testovima poslušnosti.
 9. Rotvajler – još jedna pasmina koja može pomagati policajcima i osobama s poteškoćama s vidom. Vrlo su brižni, ali im je potrebna disciplina u odgoju.
 10. Australski govedar – ovo je jedna od najuspješnijih pasmina kad je u pitanju treniranje poslušnosti. Vrlo su radoznali i imaju instinkt čuvanja i kontroliranja kretanja drugih životinja.
Australski govedar
FOTO: Shutterstock

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Frere, J. i O’Sullivan, A. (2020). The 20 Smartest Dog Breeds. Woman’s Day.
 2. Lubin, G. (2018). These Are The ‘Smartest’ Dog Breeds, According to a Canine PsychologistScienceAlert.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu