Najbolji psi za djecu – vrste pasa blage naravi za stan, dvorište i dresuru

Psi za djecu

Najbolji psi za djecu su razigrani i druželjubivi psi čiji se karakter neće sukobiti s vlasnikovim. To su primjerice labrador, zlatni retriver ili mali psi poput terijera, koker španijela ili šnaucera. Veliki psi za stan nisu pogodni, ali su zato najbolji psi za dvorište upravo veliki, poput njemačkog ovčara ili tornjaka.

U nastavku članka pročitajte koji su to psi blage naravi, idealni za djecu. 

Kućni psi za djecu

Iako točan evolucijski razvoj domaćeg psa nije poznat, zna se da su svi udomaćeni psi evoluirali od grupe vučjaka, vrste Canis lupus. Iako su neke grupe znanstvenika smatrale da se to dogodilo na području istočne Azije, novije studije upućuju na to da su se psi pripitomili u Europi.

Smatra se da se to dogodilo negdje prije 32 ili 18 tisuća godina. Više o tom radu možete pročitati ovdje

Naravno, od tada se selektivnim križanjem razvio ogroman broj psećih pasmina koje dijele latinski naziv Canis lupus familiaris. Svaka od tih vrsta pasa ima svoje karakteristike, što se odnosi na fizički izgled i psihičku narav.

Neki psi imaju tzv. “jači” karakter koji bi neiskusnima u odgajanju pasa mogao pružati poteškoće. Najbolji pas za početnike je dobroćudan, odan i privržen svom vlasniku. Idealni psi za djecu su zaigrani i dobro se slažu s dječjom naravi. 

10 najboljih pasa za djecu su vrste:

 • Zlatni retriver – osim što se ovi psi vole igrati s djecom, dobro se slažu i s drugim životinjama poput mačaka i zečeva. Pametni su, poslušni i strpljivi, lako ih se dresira i dolaze u puno lijepih boja poput prave zlatne i bijele. Mužjaci mogu narasti do 60 cm visine i imati do 35 kilograma. Životni vijek im je oko 10 do 12 godina.  
 • Zlatni labrador – još jedna zaigrana i privržena vrsta koja dolazi u lijepim bojama poput zlatne ili čokoladno smeđe. Ovi psi su veoma slični zlatnim retriverima s tim da labradori imaju nešto jaču građu i istančaniju njušku. Labradori su u prosjeku također nešto teži i viši od zlatnih retrivera, a životni vijek im je sličan. 
 • Maltezer –  ovi psi su manje građe i pahuljasto bijele dlake. Pogodni su za alergičare jer im je dlaka hipoalergena, ne linjaju se te nemaju miris. Zbog toga su idealni za stan, a visoki su svega 20 centimetara. Teški su do 3 ili 4 kilograma i mogu poživjeti do 15 godina.
 • Cockapoo pas – to je pasmina nastala križanjem koker španijela i pudlice te su ovi psi pametni, zaigrani i druželjubivi. Ovi čupavi psi su srednje građe, mogu narasti do 38 centimetara visine i 11 kilograma težine. Dlaka im je kovrčava te je treba redovno češljati i čistiti. 
 • Bigl –  psi ove pasmine su zaigrani, strpljivi, pažljivi, odlučni i inteligentni. Zapravo su to lovački psi koji se dobro slažu s drugim životinjama i vole prirodu. Srednje su građe i mogu narasti do 40 centimetara u visinu i desetak kilograma u težinu. Predviđeni životni vijek im je do 15 godina. Ipak, oni se linjaju te njihova dlaka zahtijeva redovnu brigu i njegu.
 • Cavalier King Charles španijel –  ovaj lijepi i dragi pas voli obiteljska druženja i igru s djecom. Nekad zna biti tvrdoglav i ne voli samoću, ali je jako odan i privržen svojim vlasnicima. S djecom je strpljiv i zaigran. Ima nešto dužu dlaku koju treba čistiti i češljati, a u prosjeku može težiti do 8 kilograma i poživjeti do 14 godina. 
 • Terijer –  terijeri su psi manje građe i dolaze u više podvrsta poput jorkširskog, Jack Russell ili škotskog terijera. Generalno su jako zaigrani i privrženi svojim vlasnicima, a životni vijek im je u prosjeku 15 godina. Jedna od većih vrsta terijera će narasti maksimalno 30 centimetara u visinu. 
 • Patuljasti šnaucerpsi koji se ne linjaju i ne smrde, manje su građe i nešto niže građe. Visoki su do 35 centimetara i mogu težiti do 9 kilograma. Iznimno su odani, privrženi i vole svoje vlasnike. Nekad znaju biti neposlušni, ali su iznimno pametni te ih se može dobro istrenirati. 
 • Pudla – pudlica je jedna od vrsta pasa kojoj dlaka ne opada, ali je treba redovno njegovati i šišati. Pudlice su zaigrane i pune energije, a dolaze u više podvrsta različite visine i težine. Neke pudlice imaju svoj istančani karakter i poneku crtu tvrdoglavosti, ali su općenito sve dobre s djecom i idealne su za obitelj. U prosjeku žive oko 15 godina.
 • Shih tzu – ova pasmina kineskog podrijetla i zanimljivog imena je manje građe i duže dlake. Međutim, ovi psi se jako rijetko linjaju i pogodni su za djecu i alergičare. Pametni su i odani te mogu težiti do 7 kilograma. Životni vijek im je u prosjeku 16 godina, a dolaze u više boja krzna. 

Bigl

Najbolji psi za stan su psi koji se ne linjaju i ne smrde, a prema preporuci veterinara to su i mali psi koji ne trebaju puno životnog prostora. Velika pasmina će biti sretnija i zaigranija u dvorištu gdje će imati više mjesta za kretanje. 

Male i srednje pasmine pasa koje mogu živjeti u stanu su:

 • pudla,
 • patuljasti šnaucer,
 • maltezer,
 • koker španijel,
 • Shih tzu,
 • terijer. 

Najbolji psi za dvorište

Veće pasmine pasa će najsretnije biti u dvorištu ili na selu gdje se mogu igrati i trčati koliko im je potrebno. Ako za svoje dvorište želite psa čuvara koji će se dobro slagati s djecom i ostatkom obitelji birajte neke od većih vrsta pasa.

Pas čuvar dobar s djecom može biti:

 • Zlatni retriver ili labrador,
 • Njemački ovčar – ovi zaigrani i pametni psi jako vole djecu te su blage naravi, a može ih se dresirati tako da budu idealni čuvari doma. Odgajani su prvenstveno za čuvanje ovaca tako da su veoma poslušni i inteligentni. Mužjaci mogu narasti do 65 centimetara visine i 40 kilograma težine, a životni vijek im je do 13 godina. 
 • Njemačka doga – iako može zastrašiti svojom veličinom, doga je iznimno nježna vrsta psa koja je odlična s djecom. Ima duboki lavež koji će zastrašiti bilo koga tko ne bi trebao biti u vašem dvorištu. Mužjaci mogu narasti do 86 centimetara visine i 90 kilograma težine.
 • Bulmastif – izuzetno pametan pas podrijetlom iz Ujedinjenog Kraljevstva koji nema naviku lajati. U trenutcima opasnosti je iznimno odan i privržen svom vlasniku te će napasti samo ako osjeti opasnost. Odlično se slažu s djecom i veoma su nježni. 
 • Hrvatski ovčar – pas hrvatskog podrijetla je prirodno aktivan, zaigran i pametan te obučen za čuvanje stoke. Stoga je idealan izbor za nekoga tko živi u seoskom naselju i osim čuvanja kuće treba pravog odanog pomagača na farmi. Hrvatski ovčar je izuzetno poslušan i brzo pamti, ali ga se odmah na početku treba dresirati. 

Psi blage naravi su prirodno najbezopasniji psi, ali imajte na umu da svakog psa treba trenirati i obučiti na svoj način. Tako će se najbolje uklopiti u obiteljsku atmosferu i slušati svog vlasnika.

Najbolji psi za djecu

Najbolji psi za dresuru

Psi koji nisu za početnike su psi izraženog karaktera koje još kao štence i mlade pse treba sustavno podučavati i dresirati. Naravno, svaki pas će se ponašati onako kako mu dopustite, a ako ga na vrijeme podučite da vas sluša bit će vam mnogo lakše. 

Psi koji nisu za početnike u dresuri su:

 • shiba inu,
 • sibirski haski,
 • dalmatinski pas,
 • chow.

Postoje neke pasmine pasa koje su svrstane u grupu najinteligentnijih. Njih ćete najlakše moći dresirati jer su intuitivno poslušni i pametni. Neke od tih vrsta su:

 • njemački ovčar,
 • zlatni retriver,
 • border koli,
 • labrador retriver,
 • australski stočni pas,
 • pudla,
 • rotvajler,
 • doberman.

Jedan od najpoznatijih svjetskih trenera pasa je Cesar Millan koji se često trudi da ljudima olakša proces dresiranja psa. Njegove upute za dresuru možete pronaći ovdje.

Zlatni retriver

Kad se upustite u avanturu nabavljanja psa, imajte na umu da je svaki pas životinja za sebe te od vas traži jednaku količinu ljubavi i pažnje koju vi očekujete od njega. Psa možete nabaviti od uzgajivača, ali i iz azila gdje postoji velik broj pasa koji traže novi dom. 

Prije nego što nabavite psa, raspitajte se o njemu direktno kod vlasnika ili uzgajivača kako biste točno znali što vas čeka. O tome kako hraniti psa pročitajte ovdje.

Članak uređen:

Izvori:

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najbolji psi za djecu – vrste pasa blage naravi za stan, dvorište i dresuru

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.