Savjeti za nove vlasnike: Kako pravilo četkati i urediti psa?

Psi i vlasnici

Kad postanete vlasnik psa, preuzeli ste odgovornost za njegovo zdravlje, ali i za održavanje čiste dlake, stoga trebate biti upoznati s načinima kako njegovati vašeg psa:

Redovito kupanje

Ako psa kupate jednom godišnje, on se neće naviknuti na to, što čini svaki ulazak u kupaonicu ili profesionalni salon užasno stresnim iskustvom. Kada vašeg psa uvedete u određenu rutinu, kupanje i održavanje postaje navika. Možda čak počne uživati.

Krenite dok su još mali

Ako svom psu od mlade dobi redovito četkate dlaku i perete zube, on će se naviknuti na to i kasnije neće stvarati probleme.

Budite svjesni svojih ograničenja kod kuće

Iako možete ošišati psa i kod kuće, budite svjesni da će profesionalci učiniti mnogo čišći rez i znati kako se nositi sa psom u stresnim situacijama.

Naučite psa da mirno leži na boku

Ovo je bitno jer tako će on biti opušten i spreman za svaki vaš potez prije i poslije bilo kakvog dotjerivanja.

Četkajte cijelo tijelo

Postoji više za četkanje osim leđa. Morate četkom proći preko cijelog tijela i tek onda ćete napraviti razliku.

Uređivanje pasa

Istražite kakvo dotjerivanje vaša pasmina zahtjeva

Ovisno o pasmini, možda ćete morati usredotočiti više pozornosti na određene aspekte dotjerivanja. Psi s dugom dlakom mogu zahtijevati različite četke za različite dijelove tijela zbog debljine krzna.

Neke pasmine mogu trebati više nego samo šamponiranje zbog gustoće krzna. Važno je napraviti istraživanje o vašem psu ako ga planirate uređivati kod kuće.

Budite oprezni sa šamponom

Baš kao i kod ljudi, važno je biti oprezan sa šamponom. Pazite da slučajno ne dospije u oči ili nos vašeg psa. To peče! I opasno je.

Temeljito isperite

Ako kupate psa kod kuće, pobrinite se da temeljito isperete sav šampon s njegovog krzna. Ostatak sapuna ili šampona će izazvati svrbež, a to nitko ne želi.

Ne forsirajte psa

Ako je vaš pas potpuno pod stresom i jednostavno ne želi kupanje, četkanje ili šišanje, nemojte ga prisiljavati! Budite svjesni njegovih znakova da je uzrujan.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu