Proljev kod pasa – uzroci, što napraviti i prevencija

pas

Kao vlasnik psa zasigurno ste se našli u nepoželjnoj situaciji u kojoj vaš pas ima proljev, a niste sigurni što to znači. Proljev kod pasa karakterizira mekana stolica koja može biti kratkotrajna ili kronična pojava. Uzroci variraju od jednostavno nagle promjene prehrane do neke ozbiljnije bolesti.

Kada primijetite da pas ima meku stolicu tj. proljev obratite pozornost i na druge simptome koji mogu biti indikator neke bolesti. Popratni simptomi proljeva mogu biti povraćanje, gubitak apetita i težine, temperatura, bol u abdomenu itd.

Ako je vaš pas jako mlad, jako star ili ima određenu bolest obavezno se savjetujte s veterinarom oko brige za psa u slučaju proljeva.

U nastavku saznajte koji su mogući uzroci proljeva, što izgled i boja stolice govori o ozbiljnosti stanja i što možete napraviti kako bi pomogli svom psu.

Uzroci proljeva kod pasa

Uzroci proljeva kod pasa su mnogobrojni, a razlikuju se i ovisno o dugotrajnosti stanja. Uzrok proljeva koji se odjednom pojavi kod zdravog psa najčešće je:

 • stres,
 • nagla promjena dijete,
 • uzimanje pokvarene hrane ili smeća,
 • virusna, bakterijska ili parazitska infekcija.

Učestali proljev (kronični) kod psa može biti uzrokovan:

 • dijetalnom alergijom ili netolerancijom,
 • određenim parazitima,
 • bakterijskim infekcijama,
 • pankreatitisom,
 • upalom crijeva,
 • nekim vrstama raka,
 • bolestima izvan gastrointestinalnog trakta.

proljev kod pasa

Izgled proljeva kod pasa i značenje

Ako primijetite da pas ima proljev važno je proučiti kakva je stolica. Konzistencija i boja proljeva mogu biti indikator nekog ozbiljnijeg stanja. Isto tako pratite i ranije navedene moguće popratne simptome.

Preporučuje se savjetovanje s veterinarom ako pas ima jedan od opisanih proljeva u nastavku.

Vodenasti proljev kod pasa

Vodenasti proljev može biti znak stresa, virusne ili parazitske infekcije. Ovakav proljev može vrlo brzo dovesti do dehidracije (pogotovo kod mladih pasa) pa osigurajte da pas dobiva dovoljno tekućine.

Ako u proljevu primijetite bijele točkice ili crviće onda se zasigurno radi o parazitskoj infekciji.

Sluzavi proljev kod pasa

Proljev koji sadrži sluz može biti indikator prisutnosti parvovirusa ili parazita.

Krvavi proljev kod pasa

Ako u proljevu svog psa primijetite krv to može označavati kolitis, proktitis ili druge ozbiljnije probleme. U tom slučaju ga hitno odvedite kod veterinara na pregled.

Crni proljev kod pasa

Proljev koji je crne boje kod psa može biti indikator unutarnjeg krvarenja želuca ili tankog crijeva. Hitno odvedite psa na pregled kod veterinara.

Što je dobro za proljev kod pasa?

Proljev kod pasa najčešće prestaje nakon par dana kućne njege. Ako je pas zdrav i ima običan proljev možete napraviti par stvari.

Važno je da pas ima pristup svježoj vodi kako bi se izbjegla dehidracija. Potaknite psa da pije, a ako je potrebno u vodu dodajte kokošji temeljac.

Često se preporučuje izbjegavanje davanja hrane psu 12 – 24 sata dok ima proljev. Izbjegavanje hrane se ne preporučuje u slučaju da je pas jako mlad, star ili malog uzrasta jer takvim psima trebaju nutrijenti. Najbolje je savjetovati se s veterinarom oko pravilne prehrane i mogućeg uskraćivanja hrane u slučaju vašeg psa.

Ako pas nastavi imati proljev nakon 48 sati i stanje mu se pogorša, obavezno zovite veterinara.

Proljev kod pasa – prehrana

Određena hrana može doprinijeti vraćanju normalne stolice kod psa ako se ne radi o nekoj bolesti koja izaziva proljev. Ako ste odlučili uskratiti psu hranu na 12 – 24 sata zbog proljeva, možete mu dati neku od sljedećih namirnica.

 • Rižina voda – skuhajte rižu u većoj količini vode. Uklonite rižu i dajte psu vodu u kojoj se kuhala.
 • Bijela riža i krumpiri s korom – ugljikohidrati i vlakna mogu doprinijeti normalnoj stolici kod pasa.
 • Jogurt – bakterije u jogurtu mogu pomoći psima koji toleriraju mlijeko i mliječne proizvode.
 • Proteini – čisti izvor proteina kao što su jaja (kuhana) i piletina (bez kože i kostiju).
 • Posebna pseća hrana – postoji hrana koja je napravljena u svrhu umirivanja probavnih problema kod pasa. Ponekad je potrebno ovakvu hranu kupiti kod veterinara.

proljev kod pasa prehrana

Ne mora nužno svaka hrana pomoći svakom psu pa možda budete trebali eksperimentirati s ovim namirnicama prije nego pronađete onu koja odgovara vašem psu.

Kada pronađete hranu za oporavak koja odgovara vašem psu možete postepeno povećavati količine hrane. Nakon par dana psu možete početi dodati malo normalne pseće hrane dok mu stolica ne postane normalna.

Proljev kod pasa – aktivni ugljen

Rastopljeni medicinski ugljen često se prepisuje kao sredstvo za liječenje proljeva kod pasa. Kupuje se u ljekarni, a daje se po preporuci veterinara. Daje se najduže četiri dana tj. dok stolica ne postane normalna. 

Prevencija proljeva kod pasa

Kako bi smanjili šanse za proljev kod pasa držite se ovih uputa:

 • nemojte naglo mijenjati prehranu psa,
 • nemojte psu davati kosti kao igračke (radije mu dajte gumene igračke u obliku kosti),
 • nemojte dozvoliti psu da se igra s malim predmetima koje može progutati,
 • nemojte davati psu ostatke sa stola,
 • nemojte omogućiti psu pristup smeću i pokvarenoj hrani,
 • pratite kada trebate cijepiti psa i očistiti ga od crvića.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proljevi kod psa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu