Iz lokava na cesti vrebaju opasne bolesti: Vlasnici, ne dopuštajte psima da piju iz njih

Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu naštetiti

Vaš pas će neizbježno ožednjeti za vrijeme istrčavanja, a blatnjava lokva negdje uz put može mu postati privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ? 

Ne – kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu naštetiti, objašnjavaju veterinari. Vlasnici trebaju pokušati spriječiti pse da piju iz lokava. 

Ako je lokva, primjerice, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomiješalo s vodom, a na poljskim putevima u lokvama može biti umjetnog gnojiva. 

Ako je lokva, primjerice, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomiješalo s vodom, a na poljskim putevima u lokvama može biti umjetnog gnojiva
FOTO: Shutterstock

Ponesite svježu vodu sa sobom u šetnju

Usto, pijenjem stajaće vode mogu se pokupiti paraziti i ličinke iz izlučevina drugih životinja. To uključuje bakterije iz urina miševa i štakora, koji mogu uzrokovati potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.

Rizik je posebno velik za pse koji nisu cijepljeni. Tipični znakovi infekcije su:

  • groznica
  • gubitak apetita
  • proljev
  • povraćanje
  • krvarenje iz nosa
  • žućkasta boja sluznice. 
Kako psa spriječiti da pije iz lokve? Potrebno ga je uvijek imati na oku i zaustaviti povikom “Ne!”, kažu pseći bihevioristi.
Dobro je sa sobom uvijek imati bocu čiste vode koja se može ponuditi žednom psu
FOTO: Shutterstock

Dobro je sa sobom uvijek imati bocu čiste vode koja se može ponuditi žednom psu, a ako je nema, voda iz potoka uvijek je bolji izbor od one iz neke bare jer je količina nečistoća u tekućicama obično manja. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu