Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Leptospiroza – uzroci, simptomi, liječenje, prijenos na ljude i cijepljenje

Leptospira

Leptospiroza (ljetna gripa, žetvena/vodena/muljna groznica) spada u zarazne bolesti životinja i čovjeka. Riječ je o zoonozi koja se obično prezentira kao kratkotrajna bolest uz povišenu temperaturu te dobar ishod, dok se rjeđe javlja kao Weilova bolest (teško oštećenje jetre, bubrega i drugih organa).

Čovjek se zarazi prilikom izravnog kontakta sa životinjama ili u dodiru s kontaminiranim tlom ili vodama. Međuljudski prijenos nije moguć.

Inkubacija (vrijeme koje prođe od zaraze do pojave simptoma) je obično 7 do 10 dana. Klinički tijek bolesti je bifazičan – prva faza je praćena povišenom temperaturom i traje 4 – 7 dana, nakon čega slijedi pad temperature u trajanju od 1 do 2 dana te druga faza bolesti – imuna faza, koja traje od 4 do 30 dana.

Leptospiroza – uzroci

Uzročnik su gram negativne bakterije, spirohete, iz roda Leptospira, porodice Leptospiraceae, koje se luče mokraćom u sklopu kronične infekcije životinje (glodavci, svinje, goveda, konji, psi, lisice, vukovi, šišmiši).

Van organizma životinje ova bakterija može tjednima preživjeti u zemlji (posebno blatu) i vodi (stajaćice). Bolest se može javiti u manjim i većim epidemijama koje su češće za vrijeme kišnih razdoblja, znatno rjeđe za vrijeme suša. U područjima s umjerenom klimom, bolest se javlja sezonski – u ljeto i ranu jesen, najčešće u dolinama rijeka.

Kontaminirana voda

Leptospiroza – prijenos

Čovjek se može zaraziti leptospirozom na dva načina:

 • izravnim kontaktom s izlučevinama (urinom) inficiranih životinja – najčešće glodavaca, svinja, konja, pasa i divljih životinja (lisice, vukovi, šišmiši),
 • kontaktom s inficiranom vodom, tlom ili kupanjem u stajaćim vodama.

Uglavnom su ulazna mjesta zaraze oštećena koža ili izložene neoštećene sluznice (oči, nos, usna šupljina).

Zbog načina zaraze učestala je pojava kod veterinara, ribolovaca, lovaca, mesara, stočara, šumskih radnika i čistača kanalizacija, ali nerijetko i kod sportaša, rekreativaca, vojnika i putnika (kupanje u kontaminiranoj vodi, kretanje po blatnim putovima). Ipak, prijenos s čovjeka na čovjeka se praktički ne događa.

Veterinar

Leptospiroza – simptomi

Inkubacijsko razdoblje uključuje 7 – 10 dana (katkad od 2 dana pa sve do više od mjesec dana).

Leptospiroza ima bifazičan tijek, odnosno dvije faze:

 • leptospiremična (bakteriemična, septikemična) faza – počinje naglo i traje 4 – 7 dana, karakteriziraju je zimica, visoka temperaturaglavobolja, bolovi u mišićima (osobito potkoljenice). Subkonjuktivalna krvarenja se mogu javiti nakon 3 ili 4 dana; radi se o crvenilu oka koje je posljedica pucanja kapilara, prije druge faze slijedi pad temperature (1 – 2 dana).
 • imuna faza – javlja se između 4 i 30 dana bolesti. Ponovo se javlja temperatura i ostali simptomi iz prve faze bolesti. Bolesnik može povraćati, imati bolove u trbuhu, proljev, osip, epistaksu (krvarenje iz nosa). Može se javiti meningitis te opsežnije zahvaćanje jetre i bubrega.

Kod nas je najčešći oblik bolesti je monofazični, febrilni oblik kod kojeg osim općih simptoma nema težih simptoma i zahvaćanja organa. Temperatura se povlači za 3 do 5 dana.

Weilova bolest je težak oblik leptospiroze u okviru koje se javlja žutica, povišena temperatura, poremećaj svijesti. Uz oštećenje jetre, oštećeni su i bubrezi što se manifestira:

Javlja se i anemija, trombocitopenija te oštećenje kapilara posljedično kojem se na koži javljaju petehije i purpure te krvarenje iz nosa.

Leptospiroza u ljudi – dijagnoza

Leptospiroza se dijagnosticira na temelju:

 • kliničke slike,
 • laboratorijskih pretraga iz krvi i
 • izolacijom bakterije iz krvi, likvora i urina te
 • serološkim pretragama.
Serologija

Leptospiroza – liječenje

Blaže forme ne treba liječiti antibioticima.

Za blage i umjerene slučajeve se daje doksiciklin ili amoksicilin.

Kod težih slučajeva potrebno je bolničko liječenje uz intravensko davanje penicilina ili ampicilina.

Smrtnost kod Weilove bolesti je oko 10%.

Za ljude ne postoji cjepivo protiv leptospiroze. Kako postoji 200 različitih bakterija iz navedenog roda, moguće je ponovno obolijevanje.

Leptospiroza kod djece

Isti simptomi mogu pogoditi i djecu kad se npr. nađu u kontaktu sa zaraženim kućnim ljubimcem ili kupaju u kontaminiranoj vodi. Liječenje se provodi kao i kod odraslih. Tijekom boravka u prirodi djeca bi trebala biti pod stalnim nadzorom.

Leptospiroza – prevencija

Kako bi se spriječila pojava leptospiroze i njezino širenje, važno je sljedeće:

 • deratizacija,
 • higijenski uvjeti držanja životinja,
 • kloriranje vode za piće i bazena,
 • izbjegavanje kupanja u vodama gdje se kupa stoka,
 • redovito pranje ruku,
 • zbrinjavanje posjekotina i ogrebotina prije boravka na moguće kontaminiranom prostoru,
 • nošenje zaštitne odjeće i obuće tijekom rada sa životinjama,
 • cijepljenje životinja.
Pranje ruku

Leptospiroza u Hrvatskoj

Kako bi se spriječila epidemija leptospiroze, u Hrvatskoj se njome bave infektolozi, epidemiolozi i veterinari. Pojavljuje se uglavnom u dolinama velikih rijeka. Zato je kontinentalna Hrvatska vrlo pogodna za održavanje njezina uzročnika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: leptospiroza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu