Obilna krvarenja iz nosa – uzroci i prevencija

Krv-iz-nosa-kod-djece

Epistaksa ili krvarenje iz nosa, obično počinje iznenada te najčešće samo iz jedne nosnice. Nosna sluznica se vrlo lako ošteti kako infekcijom, prehladom tako i nespretnim trganjem krastica koje ostaju kao posljedica prehlade.

Pročitajte članak do kraja i saznajte koji su uzroci krvarenja iz nosa te kako ga što prije spriječiti.

Krvarenje iz nosa 

Većina krvarenja iz nosa odvija se u prednjem dijelu nosa. Krvarenja iz stražnjeg dijela nosa su mnogo opasnija, a mogu biti posljedica ateroskleroze ili operacije nosa/sinusa. Takvo krvarenje se može osjetiti niz stražnju stranu grla jer krv obično ne izlazi na nos.

Obilna krvarenja iz nosa mogu biti zastrašujuća. Međutim, ona su česta, a osobito kod djece. Mogu se liječiti kod kuće. Krvarenje iz nosa kod djece najčešće je posljedica ispuhivanja nosa, kopanja nosa ili suhoće nosne sluznice (suha prehlada).

Krvarenje iz nosa kod starijih osoba može biti posljedica anemije, visokog krvnog tlaka, prevelikom fizičkog napora, poremećaja zgrušavanja krvi, a ponekad čak i tumora na mozgu.

Ako sluznica nosa nije ozlijeđena, činit će nam se kako krvarenje dolazi ”bez razloga”. Ne morate se zabrinjavati ako do krvarenja dolazi povremeno ili vrlo rijetko. 

U rijetkim situacijama bolest poput trombocitopenije može uzrokovati krvarenje iz nosa. Ali, tada se neće javiti samo krvarenje iz nosa, nego i obilno krvarenje na drugim mjestima poput desni, usta ili pod kožom. 

“Trombocitopenija označava stanje smanjenog stvaranja krvnih stanica trombocita zbog različitih razloga. Može biti uzrokovana leukemijom, bakterijskim i virusnim infekcijama ili deficijencijom vitamina B12. 

Ako često iskusite krvarenje iz nosa, posumnjajte na trombocitopeniju javite se liječniku”, upozorava dr. med. Nadira Duraković, specijalist internist sa portala Pliva Zdravlje.

Tijekom krvarenja iz nosa, krv teče iz jedne ili ponekad iz obje nosnice. Krvarenje može biti teško ili lagano i traje od nekoliko sekundi do 10 minuta ili duže.

Krvarenje iz nosa
Foto: Photospin

Kada posjetiti liječnika opće prakse?

Većinom je krvarenje iz nosa manje i prestaje uz neku vrstu samopomoći. Liječnika biste trebali posjetiti ako su krvarenja izrazito obilna i česta jer može biti riječ o poremećaju zgrušavanja krvi ili, u rijetkim slučajevima, tumoru na mozgu. 

Krvarenje može biti intenzivno ili trajati duže ako imate visok krvni tlak, probleme sa srcem odnosno stanje u kojem se krvni ugrušak ne može zgusnuti ispravno, ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv (antikoagulansi) kao što su Varfarin ili Aspirin.

Ako imate krvarenje iz nosa koje traje duže od 20 minuta te ako je tako krvarenje praćeno općom slabošću otiđite u najbližu bolnicu što je prije moguće.

Što uzrokuje krvarenje iz nosa?

Unutrašnjost nosa je puna sitnih krvnih žila koje mogu krvariti u slučaju manjih ozljeda, primjerice prilikom ispuhivanja nosa. Obilna krvarenja iz nosa mogu se javiti ako se sluznica unutar nosa isušuje i postaje koricom. Uzrok tome mogu biti infekcije, hladno vrijeme ili centralno grijanje.

Kod djece je čest uzrok krvarenja iz nosa i strano tijelo, koje je u njemu zapelo, poput male igračke, upozorava zdravstveni portal Healthline. Ako je sluznica upaljena ili napuknuta, veća je vjerojatnost da će doći do krvarenja.

Ponovit ćemo još jednom, glavni uzroci krvarenja iz nosa su:

 • lokalne ozljede (nastaju prilikom ispuhivanja ili kopanja nosa),
 • isušivanje sluznice nosa (uobičajeno kada je hladno vrijeme),
 • lokalne infekcije (rinitis),
 • sistemski poremećaji – AIDS ili sarkoidoza,
 • strana tijela (najčešće kod djece ili težih psihičkih bolesnika),
 • arterioskleroza,
 • tumori – zloćudni i dobroćudni.

Kod koga se najčešće javlja krvarenje iz nosa?

Krvarenje iz nosa može se javiti kod svakog, ali najčešće kod sljedećih skupina:

 • mala djeca,
 • starije osobe,
 • trudnice,
 • osobe koje redovito uzimaju aspirin i lijekove koji razrjeđuju krv (kao što je varfarin),
 • osobe s poremećajima krvi.
Pravilo kod curenja krvi iz nosa

Liječenje krvarenja iz nosa

Krvarenje iz nosa obično možete zaustaviti štipanjem nosa neposredno iznad nosnica otprilike 10 minuta. Ako se nagnete prema naprijed i dišete kroz usta, krv će se izlučivati kroz nos umjesto niz stražnju stranu vašeg vrata.

Ako potražite liječničku pomoć jer krvarenje iz nosa nije prestalo ni nakon 20 minuta, može se koristiti postupak za zaustavljanje krvarenja  koji se naziva kauterizacija. To uključuje razaranje tkiva pomoću niske razine topline ili DAB srebrnog nitrata (što može biti bolno).

Ako se kauterizacija ne radi, liječnik vam može pomoći zaustaviti krvarenje tako što će staviti komadić gaze ili spužve u nos.

Samopomoć kod krvarenja iz nosa

U slučaju da dođe do krvarenja iz nosa, nemojte dizati paniku. Sjednite, nagnite se naprijed i dišite kroz usta. Zatvorite donji dio nosa na strani koja krvari palcem. Pritišćite 5 do 10 minuta. To bi trebalo zaustaviti krvarenje.

Uz to, možete primijeniti i ledene obloge na pozadinu vrata ili gornji dio nosa, navodi zdravstveni portal Very Well Health.

Nemojte brisati nos najmanje 12 sati, a nakon toga oprezno obrišite nos pazeći da ne pomaknete formirani ugrušak. 

Jesu li obilna krvarenja iz nosa opasna?

Obilna krvarenja iz nosa obično nisu opasna. No, učestala ili teška krvarenja iz nosa mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su visok krvni tlak (hipertenzija).

Krvarenje iz nosa može biti ozbiljnije za starije osobe, kod kojih treba više vremena da se krv zgruša, jer postoji opasnost od gubitka velike količine krvi. Ako vaš liječnik posumnja na ozbiljniji problem, može vas uputiti stručnjaku za uho, grlo i nos (otorinolaringologu) za daljnje testove.

Prekomjerno krvarenje tijekom dužeg vremena može dovesti do anemije (skupina bolesti koje utječu na crvene krvne stanice). Česta obilna krvarenja iz nosa (više od jednom tjedno) mogu pogoršati anemiju ako ste izgubili puno krvi.

Sprječavanje obilnih krvarenja iz nosa

Sljedeći savjeti mogu biti od koristi kod krvarenja iz nosa:

 • izbjegavajte čačkanje i ispuhivanje nosa, ako je on začepljen zbog prehlade ili peludne groznice,
 • nosite štitnik za glavu dok se bavite sportom u kojem bi se mogli ozlijediti,
 • uvijek slijedite upute kod upotrebe nosnih dekongestiva,
 • ako koristite lijekove koji razrjeđuju krv, a imate problema s krvarenjem iz nosa, konzultirajte se s vašim liječnikom.

“Efikasno sprječavanje budućeg krvarenja iz nosa se može provesti kapanjem fiziološke otopine u nos te mazanjem vanjskog dijela nosnica mašću. To će stvoriti dovoljno vlažnu atmosferu u nosu koja neće isušiti sluznicu nosa i uzrokovati pucanje.

Također, liječnik može prepisati posebne kapi za nos koje djeluju vazokonstrikcijski. To znači da će suziti krvne žile i spriječiti daljnje pojave krvarenja. Ipak, ne smiju se predugo koristiti jer mogu uzrokovati fiziološku ovisnost”, upućuju liječnici s Odjela za otorinolaringologiju bolnice u New Orleansu.

Nakon prestanka krvarenja iz nosa, unutar njega formirat će se kora (ugrušak), koja može biti neugodna, no pokušajte ju ne uklanjati, s obzirom na to da je to dio procesa ozdravljenja i pomaže kod sprječavanja daljnjeg krvarenja.

U procesu oporavka mogli biste biti osjetljiviji na infekcije, pa stoga izbjegavajte osobe koje kašlju i imaju prehladu. Također, izbjegavajte alkohol, pušenje i tople napitke, jer oni proširuju krvne žile u sluznici nosa.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Higuera, V. (2018) What Causes Nosebleed? Healthline.
 2. Kennard, J. (2018) Causes and Treatment of Nosebleeds. Very Well Health.
 3. Fatakia, A., Winters, R., Amedee, R.G. (2010) Epistaxis: A Common ProblemOchsner J. 10(3): 176–178.
 4. Duraković, N. (2010) Trombocitopenija. Pliva Zdravlje.

Ocijenite članak

4.14 / 5   118

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krv iz nosa, krvarenje iz nosa, kako zaustaviti krv iz nosa, curenje krvi iz nosa, Krv na nos, učestalo krvarenje iz nosa, krv iz nosa kod djece, krv iz nosa kod odraslih, kako zaustaviti krvarenje iz nosa, krvarenje iz nosa kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu