Sarkoidoza – uzroci, simptomi i liječenje

sarkoidoza

Sarkoidoza je rast manjih skupina upaljenih stanica u različitim dijelovima vašeg tijela, najčešće u plućima, limfnim čvorovima, očima i koži.

Liječnici vjeruju da je sarkoidoza rezultat reakcije imunološkog sustava na nepoznate tvari, najčešće nešto što udahnemo kroz zrak.

Ne postoji lijek za sarkoidozu, no tretmani liječenja većinom su učinkoviti. Sarkoidoza često prođe sama od sebe. Znakovi i simptomi sarkoidoze mogu trajati godinama i ponekad mogu dovesti do oštećenja organa.

Simptomi sarkoidoze

Znakovi i simptomi sarkoidoze variraju, ovisno o tome koji organ je zahvaćen.

Sarkoidoza se ponekad razvija postupno i proizvodi simptome koji traju godinama. U drugim slučajevima, simptomi se pojavljuju iznenadno i brzo, ali tada i nestaju isto tako brzo.

Mnoge osobe sa sarkoidozom nemaju simptome pa se bolest može otkriti samo ako iz nekog drugog razloga imate slikanje prsiju.

Općeniti simptomi sarkoidoze

Kod većine osoba sarkoidoza počinje sa ovim znakovima i simptomima:

Simptomi na plućima

Skoro svaka osoba koja ima sarkoidozu osjeti probleme na plućima. Ti problemi uključuju:

Kožni simptomi

Oko 25% ljudi koji imaju sarkoizodu razviju probleme sa kožom. Problemi su sljedeći:

  • Osip – osip od crvenih ili crveno-ljubičastih točkica, obično se nalaze na potkoljenici ili gležnjevima.
  • Lezije – izobličeni čirevi koji se mogu pojaviti na nosu, obrazima ili ušima.
  • Promjena boje – dijelovi kože mogu postati tamniji ili svjetliji.

Očni simptomi

Sarkoidoza može zahvatiti oči bez uzrokovanja bilo kakvih simptoma pa je važno provjeravati vaše oči. Kada se simptomi na očima pojave oni mogu biti sljedeći:

  • bol u očima
  • zamagljen vid
  • osjetljivost na svjetlo
  • crvenilo

Kada posjetiti liječnika?

Iako sarkoidoza većinom nje opasna, može uzrokovati dugoročna oštećenja na vašim organima. Ako osjetite bilo kakve simptome ili znakove sarkoidoze posjetite liječnika.

Uzroci sarkoidoze

Liječnici ne poznaju točan uzrok sarkoidoze. Kod nekih osoba postoji genetska predispozicija za razvijanje bolesti, koja može biti pokrenuta zbog izloženosti nekoj bakteriji, virusu, prašini ili kemikalijama. Znanstvenici još uvijek pokušavaju odrediti gene i tvari koji su povezane sa sarkoidozom.

Vaš imunološki sustav pomaže u zaštiti tijela od stranih tvari i mikroorganizama poput bakterija i virusa. Ali kod sarkoidoze, neke imunološke stanice se nakupljaju granulome. Kako se granulomi nakupljaju u organu tako funkcija tog organa može biti zahvaćena.

Liječenje sarkoidoze

Kao što smo već naveli, lijek za sarkoidozu ne postoji. Možda nećete trebati tretman ako niste razvili neke značajnije znakove i simptomi ove bolesti. Sarkoidoza često prođe sama od sebe. No, ipak trebate često provjeravati vaša pluća i obavljati testove za oči, kožu i sve druge organe koji bi mogli biti uključeni.

Lijekovi za sarkoidozu

Ako bolest ipak zahvati i ugrozi funkciju nekog organa vjerojatno ćete trebati terapiju lijekovima.

  • Kortikosteroidi – ovi jaki lijekovi protiv upale su najčešće prvi izbor za liječenje sarkoidoze. U nekim slučajevima, kortikosteroidi se mogu izravno nanijeti na zahvaćena područja uz pomoć kreme za područja na kožu ili inhalatora za pluća.
  • Lijekovi protiv malarije – ovi lijekovi mogu biti od pomoći za sve kožne bolesti i za pomoć živčanom sustavu.
  • TNF – alfa inhibitori – ovi lijekovi se obično koriste za liječenje upala koje se povezane sa reumatoidnim artritisom. Oni također mogu biti od pomoći kod liječenja sarkoidoze ako drugi tretmani nemaju nikakvog utjecaja.

Operacija

U vrlo teškim slučajevima kada sarkoidoza ozbiljnije zahvati pluća ili jetra, možda će biti potrebna transplantacija organa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   47

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sarkoidoza, sarkoidoza simptomi, sarkoidoza pluća, sarkoidoza prehrana, sarkoidoza koze, sarkoidoza pluca simptomi, sarkodioza, simptomi sarkoidoze, sarkoidoza liječenje, sarkoidoza limfnih čvorova, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu