Povišen fibrinogen – što je i kako ga normalizirati?
- 4 komentara
- 2 min čitanja
Fibrinogen je protein koji se proizvodi u tijelu i igra vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Kada postoji oštećenje u tkivu, primjerice ako se porežete, fibrinogen omogućuje formiranje ugruška i tako sprječava gubitak krvi.
Protok fibrinogena je važan, jer bi u suprotnom i male ozljede bile opasne za život. S druge strane, kao i kod većine spojeva proizvedenih od strane tijela, narušavanje njihove ravnoteže može postati potencijalno štetno, a fibrinogen se u tome ne razlikuje.
Visoka razina fibrinogena u krvi može izazvati stvaranje neželjenih ugrušaka, koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Isto tako, višak fibrinogena može zgusnuti krv i usporiti njezin protok, a tako i dovod kisika i hranjivih tvari do vitalnih organa i mišića, što može dovesti do umora, boli u mišićima, pa čak i gubitka pamćenja.
Vidljivo je kako visoka razina fibrinogena može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema, koji u konačnici mogu smanjiti kvalitetu našeg života. No, što možemo učiniti kako bismo normalizirali fibrinogen?
Iako ne mora nužno biti slučaj, povišen fibrinogen u krvi se može vidjeti kod sljedećih stanja i bolesti:
- akutne infekcije
- karcinoma
- koronarne bolesti srca
- infarkta miokarda
- moždanog udara
- reumatoidnog artritisa
- traume
- pušenja
- trudnoće
- bolesti perifernih arterija
Budući da se fibrinogen sintetizira u jetri, razne bolesti koje napadaju jetru imaju kao simptome poremećaje zgrušavanja krvi, procesa u kojem fibrinogen ima ključnu ulogu.
Kako normalizirati fibrinogen?
Kao prvo, potrebno je obaviti testiranje krvi kako bi se utvrdilo postoji li povišena razina fibrinogena u krvi. Normalna razina je između 200 i 200 mg/dl, iako test krvi može navesti i mnogo veći spektar kao „normalan“.
Ako se testiranjem krvi utvrdi povišena razina fibrinogena, preporučujemo sljedeće mjere za njegovu normalizaciju:
- Kontrola šećera u krvi – dijabetičari imaju mnogo veći rizik od srčanog i moždanog udara. Ovaj rizik nastaje iz više razloga, a povišena razina fibrinogena je jedan od njih. Kontrola šećera u krvi može imati značajan utjecaj na razinu fibrinogena u krvi.
- Redovita tjelovježba – može pomoći u poticanju boljeg protoka krvi, a time se smanjuje količina fibrinogena koji kruži kroz sustav.
- Maslinovo ulje u prehrani – može pomoći u smanjivanju razine fibrinogena u krvi.
- Dodatak Omega-3 masnih kiselina, a posebno riblje ulje, smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, riblje ulje smanjuje trigliceride, povećanu viskoznost krvi, a između ostalog i fibrinogen u krvi. Za najbolje rezultate preporučujemo da uzmete dovoljno ribljeg ulja kako biste osigurali 1000 mg EPA i DHA.
- Normalizacija homocisteina – nusprodukta metabolizma proteina koji je povezan s bolestima srca, može pomoći kod povišenog fibrinogena. Vaš liječnik može vas uputiti na krvni test za procjenu razine homocisteina. Povišen homocistein može dovesti do povećanja krvnog fibrinogena, a u tom slučaju preporučuju se dodaci prehrani koji sadrže određene vitamine i hranjive tvari, kao što su B12, folna kiselina, B6 i trimetilglicin (TMG).
- Vitamin C – može pomoći kod normalizacije fibrinogena, a preporučuje se količina od 2000 mg vitamina C.
- Namirnice bogate vitaminom B – mliječni proizvodi, riba, meso, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, sjemenke, jezgričasto voće.
- Namirnice bogate folnom kiselinom – jetra, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, voće, jezgričasto voće, kvasac.
- Namirnice bogate vitaminom C – agrumi i većina ostalog voća, povrće (gotovo sve) – ali posebno paprika i brokula.
- Smanjite unos slatkiša i grickalica.