Maslinovo ulje je lijek za visoki krvni tlak

maslinovo ulje

U Istri i Dalmaciji autohtona, mediteranska dijeta je popularna u svim, pa i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Nutricionisti širom svijeta preporučuju mediteranski način prehrane kao najzdraviji, s mnogim blagotvornim učincima na ljudski organizam.

Temelj mediteranske dijete je biljna prehrana, s puno voća, povrća, žitarica, tjestenine, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja, a riba, perad i crveno meso se jedu samo u posebnim prigodama.

Mediteranska prehrana i hipertenzija

Poznato je, a i u mnogim ispitivanjima potvrđeno, da osobe na takvoj prehrani imaju manje problema s hipertenzijom – visokim krvnim tlakom. Međutim, postavlja se pitanje, koja komponenta mediteranske dijete je najzaslužnija za učinak?

U svojim istraživanjima, stručnjaci sa Sveučilišta u Ateni su proučavali  20.000 zdravih ispitanika te potvrdili djelovanje mediteranske dijete na snižavanje krvnog tlaka, a ekstra djevičansko maslinovo ulje se pokazalo najučinkovitijim sastojkom.

Španjolski znanstvenici su pronašli da 4 tjedna uporabe maslinovog ulja snizuje sistolički i dijastolički tlak za prosječno 8 mm. Učinak je bio toliko jak, da su neki bolesnici uz maslinovo ulje mogli smanjiti količinu lijekova.

Maslinovo ulje

Kako djeluje maslinovo ulje?

Najnovije istraživanje liječnika iz Seville, objavljeno u Current Vascular Pharmacology se bavi pitanjem o mehanizmu djelovanja maslinovog ulja na snižavanje krvnog tlaka.

Maslinovo je voćno ulje, sastavljeno od oleinske kiseline (mononezasićene omega-9 masne kiseline) kao i niza spojeva prisutnih u manjim količinama, poput ugljikovodika, fitosterola, triterpenskih i fenolnih sastojaka. Svi ovi spojevi daju jedinstvena svojstva djevičanskom maslinovom ulju.

Na koji način komponente maslinovog ulja štite od visokog tlaka? One utječu na faktore povezane s patofiziologijom hipertenzije kao što su vaskularna kontraktibilnost, nekroza (odumiranje) srčanih stanica i bubrežnog tkiva te njihove funkcionalnosti i time dovode do snižavanja krvnog tlaka.

Djevičansko maslinovo ulje kao lijek, hrana te sredstvo za njegu lica, tijela i kose

Djevičansko maslinovo ulje, iako pokazuje brojne pozitivne učinke poput primjerice smanjivanja rizika od raka dojke, ne treba shvatiti kao lijek, već kao važan element prehrane u sklopu mediteranske dijete u globalnoj strategiji za zdrav i dug život.

Ne treba zanemariti ni neprehrambenu uporabu maslinovog ulja za lice i tijelo te za kosu.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu