Maslinovo ulje za kosu – blagotvorno djelovanje

maslinovo ulje za kosu

Maslinovo ulje jedno je od onih ulja koja blagotvorno djeluju i iznutra i izvana (kad ga nanosite na kožu, kosu, nokte). Ono čini kosu ljepšom, ali i zdravijom. Rafinirnjem se iz sirovih ulja raznim postupcima odstranjuju intenzivni okusi, neugodan miris i intenzivna boja, a kod određenih ulja i komponente štetne za zdravlje (kod ulja od pamuka i kikirikija). Zbog neutralnog mirisa i okusa rafinirana ulja općenito su korisna u kuhinji za pripremu hladnih i toplih jela, a i za prženje.

Pročitajte više o maslinovom ulju!

Maslinovo ulje za kosu – iskustva 

Ispovijest autora: Kako sam prvi put stavio maslinovo ulje na kosu

Bio je običan dan, kao i svaki drugi. Ono što me tog dana mučilo bila je preduga kosa i nedostatak vremena za otići frizeru. Svježe oprana kosa stršala je na sve strane te ju je bilo potrebno malo primiriti, po mogućnosti joj i podariti sjaj.

U kupaoni nemam nikakav preparat za kosu pa sam se uputio u kuhinju i instinktivno posegnuo za maslinovim uljem. No dobro, ne baš sasvim instinktivno jer mi je netko već rekao da maslinovo ulje ljekovito djeluje na kosu pa sam samo čekao pravi trenutak da i to isprobam.

Malo sam pretjerao s količinom koju sam nanio, ali osim toga, bio sam oduševljen djelovanjem maslinovog ulja. Kosa je dobila sjaj i tu mislim na onaj zdravi sjaj, ne na onaj umjetni sjaj koji daju mnogi komercijalni proizvodi.

Odlučio sam nastaviti koristiti maslinovo ulje nakon svakog pranja kose. Maslinovo ulje me toliko oduševilo da sam ga nastavio redovito stavljati na kosu.

Ulje je za ljepotu, ali i za zdravlje

Maslinovo ulje
Foto: Unsplash

Maslinovo ulje kosi daje čvrst i zdrav izgled u što sam se odmah uvjerio. Zanimalo me ima li ono još kakav utjecaj na kosu osim što ju uljepšava. Bacio sam se na istraživanje i evo što sam saznao.

Maslinovo ulje:
  • jača kosu,
  • ”oživljava” tjeme te sprječava pojavu peruti
  • potiče cirkulaciju vlasišta te tako povoljno djeluje na rast kose
  • smanjuje opadanje kose,
  • pomaže kod suhe kose,
  • pomaže i kod masne kože mada je i samo ulje masno,
  • blagotvorno djelovanje kojim umiruje tjeme pomaže u regulaciji masnoće.

Preporuka za upotrebu:

  1. Na suhu ili mokru kosu (nakon pranja) nanesite pola čajne žlice maslinovog ulja te utrljajte.
  2. Postupak ponovite nakon svakog pranja.

Dobro je znati

Nije svako maslinovo ulje jednako, a za kosu se preporučuje samo najbolje. Najbolje je hladno prešano ulje. Kada kupujete ulje izaberite djevičansko ili ekstra djevičansko, ta su hladno prešana. Ekstra djevičansko ulje izuzetno je zdravo i u prehrani, jer je bogato klorofilom i lecitinom koji stimuliraju metabolizam. 

Možda vas zanima i ovo » Maslinovo ulje za njegu lica i tijela

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maslinovo ulje za kosu, ulje za kosu, maslinovo ulje za kosu upotreba, kako koristiti maslinovo ulje za kosu, maslinovo ulje kosa, pranje kose maslinovim uljem, kako se stavlja maslinovo ulje na kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu