Jednostavni kolač od kivija – kruh od kivija (kiwi bread)

Kruh od kivija

Vjerojatno znate za kruh od banane, poznatiji kao “banana bread“, a jeste li čuli da se po sličnom principu radi i kruh iliti kolač od kivija?
E pa radi se, kivi se usitni štapnim mikserom ili u blenderu i takav doda u samu smjesu. Ja sam osmislila vegansku verziju tog kolača te za vas donosim ne jednu, već dvije provjerene varijante.

Zašto dvije? Pa zato što kad dajem alternative nekoj namirnici, u ovom slučaju govorimo o tofu koji će u kolaču “glumiti” jaja, onda volim biti jako sigurna da to funkcionira uistinu savršeno, pa sam isti recept napravila i s bananom umjesto tofua, no to je zahtijevalo i neke sitne prepravke u ostalim sastojcima.

Kivi
FOTO: Mare

Za koju god varijantu se odlučite, okus je sočan i jako ukusan, a priprema jednostavna i brza. Poželite li kolaču pri serviranju dodati još nešto, preporučujem nasjeckane komadiće kivija, koricu nešpricane limete i veganski šlag. Jednostavno, brzo i jako fino.

Sastojci su dostatni za pravokutni lim dimenzija 30 x 12 cm.

Kruh od kivija tekstura
FOTO: Mare

Verzija s tofuom

Sastojci:

Kruh od kivija
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prosijajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte prstohvat soli i naribanu koricu limete.
  2. U blenderu ili štapnim mikserom usitnite kivije i tofu pomiješane sa sojinim jogurtom, mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
  3. Pomiješajte suhe i mokre sastojke te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
  4. Pecite na 180°C 30 – 45 minuta, ovisno o pećnici, s time da čim površina dobije lijepu boju prekrijte lagano aluminijskom folijom i pecite do kraja. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.

Verzija s bananom

Sastojci:

FOTO: Mare

Priprema

  1. Prosijajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte prstohvat soli i naribanu koricu limete.
  2. U blenderu ili štapnim mikserom usitnite kivije i polovicu banane pomiješane sa sojinim jogurtom, mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
  3. Pomiješajte suhe i mokre sastojke te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
  4. Pecite na 180°C 30 – 45 minuta, ovisno o pećnici, s time da čim površina dobije lijepu boju prekrijte lagano aluminijskom folijom i pecite do kraja. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.

Ideja za serviranje: svježe narezani i sitno sjeckani kivi i veganski šlag, a po želji još dodatno posipati naribanom koricom limete.

Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu