Kolač s bananama i čokoladom: Imamo recept za “banana bread” s dodatkom koji će osigurati dozu proteina i neodoljiv miris
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Banane su glavne zvijezde ovog ukusnog kolača ili kruha, a osim slatkoćom, zamamnim mirisom i sočnošću, obogatit će kolač i mnogim nutrijentima.
Bogate su kalijem i magnezijem što ih čini odličnom namirnicom nakon jačih fizičkih aktivnosti. Sadrže vitamine C, A, B6, B3, B2 i B9 te željezo.
Iako kolač od banane obiluje ugljikohidratima, on može biti i solidan izvor proteina, ovisno o tome s čime ga još kombinirate. Ja sam se odlučila za pekan orahe koji, osim što su odličan izvor proteina, sadrže i više od 19 vitamina i minerala te se odlično slažu s tamnom čokoladom.
Da malo podignem cijeli dojam kolača, namočila sam ih u mješavini biljnog mlijeka i burbona te ih tostirala kratko u tavi da jače zamirišu.
Kolač s banama i čokoladom je dobar i sam za sebe, bez ikakvog preljeva i drugih dodataka, a na vama je hoćete li ga nakon pečenja preliti čokoladom i pekan orasima, nekim drugim orašastim plodovima ili ga jesti samog. Za poslužiti uz kolač meni se izvrsnim pokazao rashlađeni sok od bazge i limuna.
Količine navedene u receptu dostatne su za duguljasti kalup dimenzija 30 x 11 x 7 cm.
Sastojci:
- 3 veće ili 4 manje zrele banane (oko 400 g, oguljene)
- 280 g pšeničnog glatkog brašna
- 4 jušne žlice sirupa od agave
- 60 ml suncokretovog ulja
- 60 ml zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta
- pola žličice soli
- pola limuna (sok).
Sastojci za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 75 g pekan oraha
- 5 jušnih žlica biljnog mlijeka
- 2 jušne žlice burbona (ili vanilija burbon aroma)
- 1 jušna žlica sirupa od agave.
Priprema
- Namjestite pećnicu na 180 °C i pripremite lim u kojem ćete peći kolač na način da ga obložite papirom za pečenje ili nauljite i pobrašnite.
- Pekan orahe potopite u mješavini biljnog mlijeka i burbona.
- Zgnječite banane vilicom te dodajte sirup agave, ekstrakt vanilije i biljno mlijeko.
- Brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet promiješajte u posebnoj posudi.
- Spojite mokre i suhe sastojke dodavanjem suhih sastojaka postepeno u mokre.
- Ulijte u lim za pečenje i pecite 30 minuta otkriveno, a zatim još 25 – 30 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Provjerite je li pečen ubadanjem čačkalice ili drvenog štapića.
- Ocijedite pekan orahe, ali mješavinu u kojoj su se potapali nemojte baciti. Prebacite orahe u ugrijanu tavu i kratko tostirajte te na kraju prošarajte agavinim sirupom.
- Čokoladu otopite na pari i postepeno joj dodajte tekućinu u kojoj su se potapali orasi. Po želji dodatno zasladite, ali vodite računa o tome da je kolač sladak i da je po orasima sirup od agave.
- Ohlađeni kolač s bananama i čokoladom izvadite iz lima i prelijte čokoladom te po vrhu posložite pekan orahe.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja