Sok od bazge (40 cvjetova) – ljekovitost, recept i priprema

Sok od bazge

Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su pripremale bake, je veoma zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi pripremom soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.

Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je veoma ukusan i odličan izbor prirodnog soka.

U nastavku članka pročitajte sve o ljekovitosti bazginog soka te pronađite recepte za njegovu pripremu.

Bazga – uzgoj

Bazga prirodno raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. Za uzgoj joj trebaju sunčana staništa s bogatim vlažnim tlom. 

Drvo bazge može narasti do 10 metara visine s ispucanom sivkastom korom, žućkastim listovima i malim bobičastim plodovima, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu kupovnim sokovima.

Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. Sok se može pripremiti i od plodova bazge.

Veliki razgranati cvjetovi s mnogo manjih cvjetića većinom su bijele ili kremaste boje te ih beremo u komadu, s prvom većom stapkom kako se manji cvjetići ne bi “trusili”.

Bazgin cvijet posebnog je i teškog mirisa koji nekome može odgovarati, no određenom broju ljudi može biti odviše težak pri disanju. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu. 

Bazga - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Bazga – sušenje

Cvjetovi bazge se mogu sušiti obješeni na propuhu. Ako ih sušite na ovaj način, oni će zadržati prirodnu bijelo-žutu boju. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Osušene i samljevene cvjetove možete čuvati u staklenim posudama.

Suhe cvjetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih.

Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Također, nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari. 

Sok od bazge – zdravlje 

Jedna šalica plodova bazge sadrži:

Sami cvjetovi bazge nemaju značajnu nutritivnu vrijednost, ali sadrže vrijedne fitokemikalije koje mogu djelovati protuupalno, antimikrobno i antioksidativno. Australski znanstvenici su u radu objavljenom 2016. godine u časopisu Nutrients istaknuli da cvjetovi bazge posjeduju ta svojstva zbog fitokemikalija:

  • karotenoida
  • fitosterola
  • polifenola.
Sok od bazge - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Bazga iskazuje sljedeća ljekovita svojstva:

  • ima antioksidativni i protuupalni učinak
  • pomaže pri mršavljenju
  • ima učinak laksativa
  • pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima
  • olakšava intenzitet simptoma astme
  • poboljšava probavu
  • odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva
  • poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju
  • pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Sprječava oboljenja poput gripe i prehlade te osigurava dokazano antimikrobno djelovanje. Sok od bazge je stoga idealan dodatak kod oslabljenog imuniteta i veoma zdrava alternativa uobičajenim sokovima. 

Osim za pripremu soka, bazga se koristi i za pripremu čaja tako da se cvjetovi dobro osuše nakon branja i skladište na suhom mjestu do pripreme čaja.

Bazgin čaj poželjan je kod prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme. Više o njegovom potentnom ljekovitom djelovanju i pripremi, pročitajte u članku “Čaj od bazge – recept i ljekovita svojstva“.

Sok od bazge - recept bez konzervansa
FOTO: Shutterstock

Sok od bazge – recept bez konzervansa

S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.

Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji.

Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Evo recepta koji uključuje 40 cvjetova bazge.

Sastojci:
  • 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova)
  • 4 l vode
  • 3,5 kg šećera
  • 10 paketića limunske kiseline.
Priprema
  1. Očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijte vodom i ostavite namakati 24 sata.
  2. Nakon jednog dana namakanja cvjetove procijedite kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnite rukama.
  3. Zatim u vodu dodajte šećer i limunsku kiselinu te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostavite još 24 sata.
  4. Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sok od bazge - 40 cvjetova
FOTO: Shutterstock

Sok od bazge – recept (25 cvjetova)

Imamo i recept za sok od bazge s 25 cvjetova.

Sastojci:
  • 25 očišćenih cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 1,2 kg šećera
  • 4 limuna (sok)
  • 20 g limunske kiseline.
Priprema
  1. Očišćene cvjetove bez peteljki potrebno je namočiti 24 sata u hladnoj vodi.
  2. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
  3. Dodajte vodu u lonac, pa dodajte ostale sastojke i sve prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
  4. Ohlađeni sok nalijte u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Sok od bazge – recept (80 cvjetova)

Ovaj recept uključuje 80 cvjetova bazge.

Sastojci:
  • 80 cvjetova bazge bez peteljki
  • 4 kg šećera
  • 4 l vode
  • 4 vrećice limunske kiseline (po 20 g).
Priprema
  1. U lonac s vodom ulijte šećer i limunsku kiselinu te prokuhajte dok se šećer ne otopi, a zatim dodajte cvjetove bazge. Sve dobro pomiješajte i ostavite 24 sata.
  2. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
  3. Sok prelijte u čiste (prokuhane) staklene boce i nalijte do vrha kako ne bi ostalo zraka pri zatvaranju. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu.
Sirup od bobica bazge
FOTO: Shutterstock

Sirup od bobica bazge – bez šećera i konzervansa

Možete napraviti i sirup od bazginih bobica.

Sastojci:
Priprema
  1. S obzirom na to da su sirove bobice bazge otrovne, potrebno ih je kuhati. Pola šalice stavite u lonac s vodom i kuhajte 30-ak minuta.
  2. Zatim uklonite mješavinu s topline i ostavite da se ohladi dok ne postane mlaka.
  3. Potom bobice zgnječite, najbolje gnječilicom za krumpir ili sličnim kuhinjskim pomagalom.
  4. Dobro procijedite tekućinu kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo. Dodatno istisnite bobice da izađe sva tekućina.
  5. Zatim dodajte med i nakon miješanja dodajte jabučni ocat.
  6. Sirup čuvajte u hladnjaku, a maksimalni rok trajanja je od 4 – 6 mjeseci. 

Sirup je poželjno konzumirati za jačanje imuniteta te uzimati jednu čajnu žličicu sirupa dnevno, uz čašu vode.

Sok od bobica bazge – cijena

Na tržištu se može naći vrlo ukusan i osvježavajući sok od bobica bazge. Cijena soka od bobica bazge je između 65 i 85 kuna (500 ml). Uvijek birajte organski sok, odnosno domaći sok iz eko proizvodnje. 

Iako se sok od bazge smatra generalno sigurnim za opću upotrebu, nemojte ga piti u prevelikim količinama. 

Pročitajte i članak “Bazga – recepti za počastiti se“. 

Članak objavljen:
  1. Barrell, A. (2018). Health benefits of elderberry. Medical News Today.
  2. Mandl, E. (2018). Elderberry: Benefits and Dangers. Healthline.
  3. Crna bazga. (2019). Plantea.
  4. Tiralongo, E. i sur. (2016). Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 8(4): 182.

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.87 / 5   15

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sokbazge, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu