Sok od šipka: Imamo recepte za domaći sok od šipka koji je odličan za bubrege, probavu i protiv umora

Sok od šipka

Divlji šipak je biljka neizostavna u hladnijim mjesecima kada nam treba puno vitamina C kako bismo se uspješno borili protiv prehlada. Osim vitaminom C, bogat je i drugim vitaminima i mineralima te višestruko djeluje na zdravlje. 

Više o ljekovitosti divljeg šipka pročitajte u članku “Divlji šipak – ljekovita svojstva i uporaba“.

Divlji šipak služi za pripremu različitih prehrambenih proizvoda kao što su: 

 • sok od divljeg šipka
 • sirup od šipka
 • pekmez
 • vino 
 • liker
 • čaj od šipka
Sok od divljeg šipka kao lijek
FOTO: Shutterstock

Sok od šipka djeluje diuretski poticanjem izlučivanja viška vode iz tijela. Sok od divljeg šipka kao lijek izvrstan je za osobe s bubrežnim kamencima ili pijeskom u mokraćnom mjehuru i bubrezima. Naravno, tako je divlji šipak dio narodne medicine i u tom se kontekstu spominje kao lijek. 

Sok od divljeg šipka ublažava gastritis umirujući želudac te ublažava dijareju, a ima i širu primjenu – kod problema s jetrom, umorom, cirkulacijom itd. Posebice sok od šipka povoljno djeluje na crijeva. 

Sok od divljeg šipka – recept 

Da biste dobili što više soka iz šipka, odaberite veće komade, a one manje ostavite za preradu u pekmez. Šipak je plod divlje ruže te ga možete brati u rujnu i listopadu. Zreli šipak lako se prepoznaje po jarko crvenoj boji. 

Prilikom izrade soka od šipka vodite računa o sterilizaciji staklenki. Sterilizaciju staklenki možete napraviti u pećnici, mikrovalnoj, u perilici suđa ili klasično na štednjaku. Ako se odlučite za sterilizaciju staklenki u pećnici, najprije ih zagrijte na temperaturu od 130 °C.

Na protvan stavite papir za pečenje te posložite staklenke i poklopce u razmaku kako se ne bi dodirivali. Obratite pažnju da na poklopcima nema plastičnih ili gumenih dijelova. Ostavite staklenke i poklopce u pećnici oko 20 minuta. Staklenke će biti spremne za kuhani sok od šipka

Sok od divljeg šipka
FOTO: Shutterstock

Nakon što ste obavili sterilizaciju staklenki, slijedite recept za sok od šipka

Sastojci:

Priprema

 1. Šipak operite i očistite ga od stapki ili zaostalih dijelova. 
 2. Pripremite lonac i dodajte sve sastojke. Voda treba biti iznad šipka. Ostavite da se kuha oko 30 minuta. 
 3. Pripremite sito ili gazu, pomiješajte sadržaj i procijedite ga. Sadržaj koji je ostao nakon cijeđenja vratite u lonac i dodajte još malo vode
 4. Kuhajte vraćeni sadržaj još oko 10 minuta, procijedite i postupak možete još jednom ponoviti, pri čemu dodajte manje vode. 
 5. Ako želite u potpunosti prirodni sok od šipka, izostavite konzervans, a u suprotnom dodajte pola vrećice konzervansa i ulijte u prethodno sterilizirane boce. 
 6. Nakon otvaranja sok držite u hladnjaku i potrošite ga u kratkom roku. 

Ako se ipak odlučite za sirup od divljeg šipka, tada omjer količine šipka i šećera treba biti jednak budući da je sirup gušći od soka. 

Sok od šipka bez šećera
FOTO: Shutterstock

Sok od šipka bez šećera 

Ako se pitate kako napraviti sok od šipka, a da ne sadrži šećer, postoje zamjene za šećer. Sok od šipka bez šećera svakako će trebati neki zaslađivač, a budući da je riječ o termičkoj obradi, vodite računa koji prigodni zaslađivač izabrati. 

Tako u domaći sok od šipka umjesto šećera dodajte steviju, ali manju količinu jer je stevija slađa od šećera. Stevija je odličan izbor ako pazite na unos kalorija jer je riječ o beskalorijskom prirodnom zaslađivaču. 

Alternativa šećeru može biti i šećer kokosovog cvijeta, ali on sadrži kalorije. Prednost šećera kokosovog cvijeta jest ta što ima niži glikemijski indeks, pa je pogodan za dijabetičare.

Beskalorijski zaslađivač poput eritrita je manje slađi od šećera, pa će biti potrebna veća količina. Također, ako niste naviknuti na ovaj zaslađivač, može imati laksativan učinak. Treba znati i da je eritrit stabilan do 160 °C, a na višim temperaturama gubi slatkoću. 

Sok od šipka divlje ruže možete i začiniti toplim začinima poput cimeta. Jednu čajnu žličicu cejlonskog cimeta dodajte u zadnji postupak cijeđenja, a po želji dodajte i med

Sok od šipka - gdje kupiti i cijena
FOTO: Shutterstock

Sok od šipka – gdje kupiti i cijena

Gledajući cijene soka od šipka, može se zaključiti da sok od šipka predstavlja luksuz. Jedna litra soka od šipka u pojedinim online trgovinama košta i 200 kuna. No, postoje i alternative, primjerice sok od šipka i nara, 0,75 l košta 32 kune. 

Drugi proizvođači imaju dostupan sok od šipka od pola litre za 42 kune. Kad u obzir uzmemo prosječnu cijenu soka od šipka, za otprilike pola litre treba izdvojiti oko 50 kuna. 

Gledajući cijene soka od šipka isplati se napraviti domaći sok od šipka. Zaputite se u jesensku šetnju i pronađite divlji šipak na zapuštenim područjima ili uz rubne dijelove šuma.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sok od šipka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu