Stevia – 10 puta slađa (i zdravija) od šećera

stevia

Stevia Rebaudiana je biljka koja raste u divljinama Paragvaja i Brazila. Korištena je još u antičko doba za razne svrhe, a najviše kao zaslađivač i lijek. Listovi joj obiluju slatkim okusom i zbog toga je Stevia Rebaudiana jedinstvena u svojem rodu koji čini oko 300 vrsta.

Lišće biljke su kao sladilo koristili još domoroci, a prva zabilježena uporaba u moderno doba zabilježena je 1887. godine.

Tradicionalna indijanska metoda korištenja Stevie u Paragvaju sastojala se od sušenja listova koji su se koristili kao zaslađivač u čaju ili su grickani kao slatkiš.  

U prosincu 2009. godine časopis International Journal of Food Sciences and Nutrition objavio je kako Stevia može biti od pomoći, ali postoje određene skupine kojima pozitivan učinak Stevie može biti od višestruke pomoći. To uključuje dijabetičke pacijente, djecu i osobe koje moraju paziti na kalorijski unos.

Stevia je pokazala i antioksidativni učinak, pa tako djeluje na smanjenje krvnog tlaka i hipertenziju. 

Koristi od konzumiranja Stevie:

  • sigurna je za dijabetičare jer ne utječe na razinu šećera u krvi,
  • ne pokazuje nuspojave koje utječu na živčani sustav i rad bubrega kao umjetni zaslađivači, 
  • posjeduje antifungalna i antibakterijska svojstva,
  • može biti korištena u biljnoj medicini u obliku tonika za dijabetičare ili se može dodati u paste za zube i vodice za ispiranje usta,
  • čaj od listova mlade Stevie pokazao je odličan učinak na smanjenje bolova u želucu. 

Istraživanje vezano za antioksidativna svojstva Stevie objavljeno je 2007.godine u časopisu Journal of Food Composition and Analysis. Ekstrakt lista Stevie pokazao je pozitivan učinak na određene fiziološke sustave kao što su kardiovaskularni, mokraćni sustav i učinak na hipertenziju i hiperglikemiju. Dokazano je kako su za ovaj učinak zaslužne antioksidativne komponente prisutne u ekstraktima lista Stevie, a to su fenoli i flavonoidi. 

Osim antioksidativnih svojstava, dokazana su antimikrobna i antikancerogena svojstva Stevie. Istraživanje kojim su potvrđena oba učinka Stevie objavljen je 2008. godine u časopisu Tropical Journal of Pharmaceutical Research. 

Cilj istraživanja bio je odrediti antimikrobna i antikancerogena svojstva ekstrakta lista Stevie. U istraživanju je korišteno četiri različita ekstrakta, a antimikrobna svojstva ispitivana su na sljedećim bakterijama: Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Escherichia coli, Bacillus subtilis.

Rezultati studije potvrdili su antimikrobna i antikancerogena svojstva ekstrakta lista Stevie, a istaknut je i potencijal korištenja Stevie u farmaceutske svrhe kao i potreba daljnjih istraživanja na tu temu.

Gdje se Stevia uzgaja?

Klima u Paragvaju i Brazilu najpogodnija je za uzgoj. Stevia se uzgaja i u Japanu, Kini te u novije vrijeme i u Kaliforniji te na jugu Engleske.  Hrvatski poljoprivrednici također eksperimentiraju s uzgojem ove slatke biljke. Što se konzumacije tiče, Japanska kuhinja najviše koristi steviu, a slijedi ju kineska kuhinja.

Može li Stevia zamijeniti šećer u prehrani?

Svakako. Rafinirani, bijeli šećer lišen je bilo kakve nutritivne vrijednosti, s njime jedete ‘prazne kalorije’. Uz to, konzumacija bijelog šećera veže se uz brojne bolesti, ponajprije diabetes. Stevia je 10 puta slađa od šećera, a nema neželjenih zdravstvenih posljedica.

Kako Stevia izgleda, koliko je slatka i s čime se miješa?

Kako se radi od listova, ekstrakt Stevie je zelene boje. Taj ekstrakt je 10 do 15 puta slađi od rafiniranog šećera. Ipak, on ima i manu. Listovi uz slatkoću posjeduju i gorčinu koja se osjeti u ustima nakon prve, slatke faze.

Zelene listiće i prah listića potrebno je pripremiti za korištenje. Pročitajte upute:

Zeleni prah stevije- kako ga koristiti?

Rafinirani ekstrakt Stevie (steviosides) je bijele  boje i on je 200 do 300 puta slađi od šećera. Taj ekstrakt toliko je sladak da se prije konzumacije mora razrijediti. Za to se koristi eritritol, šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi se kao zamjena za saharozu. On posjeduje slatkoću jačine 70% one kod šećera. Eritritol ne podiže razinu šećera u krvi i ima nisku energetsku vrijednost pa je idealan za miješanje sa Steviom.

Gotova hrana koja sadrži Steviu

Niste nikad probali Steviu? Vjerojatno se varate. Ona se nalazi u mnogim poznatim jelima i pićima, točnije u njihovim suger-free verzijama. Neki proizvodi koji sadrže Steviu su Coca cola light i Wrigley žvakaće gume.

Može li Stevia zamijeniti umjetne zaslađivače?

Da. Umjetni zaslađivači poput aspartama mogu biti štetni. Konkretno, aspartam može štetno djelovati na mozak. Stevia je prirodna i sigurna alternativa.

Još 1997. u istraživačkom centru Southern Crop Protection and Food u Kanadi zabilježeno je kako Stevia ne pokazuje nikakve nuspojave te je stoga njezino korištenje u potpunosti bezopasno. 

Diže li Stevia razinu šećera u krvi?

Ne. Neka istraživanja pokazala su vrlo zanimljiv podatak, da Stevia može i spustiti razinu šećera u krvi. Ta istraživanja još se moraju provjeriti.

International Journal of Food Sciences and Nutrition 2009. godine objavio je istraživanje u kojem su ispitivači promatrali učinak vodenog ekstrakta lista Stevie na toleranciju glukoze. Vodeni ekstrakt koji je sadržavao 5 g lišća Stevie davan je volonterima kroz period od tri dana svakih šest sati. Test glukoza tolerancije provođen je prije i nakon konzumacije Stevie. Rezultati su pokazali kako vodeni ekstrakt lista Stevie povećava toleranciju na glukoze, značajno smanjuje razinu glukoze u plazmi za vrijeme testa i na tašte kod svih ispitanika. 

Stevia i dijabetes

Stevia može biti dio zdrave prehrane svakoga tko ima povišenu razinu šećera u krvi jer ju ona ne podiže i stoga je pogodna za dijabetičare. Ipak, prije nego uvedete bilo koji zaslađivač u prehranu, pa tako i Steviu, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Istraživački laboratorij Defence Food u Mysor u Indiji 2011. godine proveo je istraživanje o učinku polifenola izoliranih iz listova Stevie na štakore kojima je induciran dijabetes. Istraživači su krenuli od tvrdnje kako će uvođenje polifenola iz listova Stevie u prehranu štakora dovesti do smanjenja razvoja dijabetesa i komplikacija vezanih uz njega. 

Rezultati istraživanja su pokazali smanjenje razine glukoze u krvi i povećanje inzulina kod one grupe štakora koja je konzumirala Steviu u odnosu na onu koja nije. Dokazan je i pozitivan učinak Stevie na zdravlje jetre i bubrega. 

Koliko Stevia ima kalorija?

Stevia ima 0 kalorija.

Može li se Stevia dodavati jelima pri kuhanju?

Svakako. Ona je otporna na vrućinu i zadržava svoj kemijski sastav pa je pogodna za pripremu jela i kolača.

Gdje kupiti Steviu?

Stevia je u Hrvatskoj još prilično nepoznata, ali to se kao i u ostatku svijeta ubrzano mijenja. Možete ju kupiti u trgovinama zdrave hrane kao i u nekim web-shopovima. Stevia se prodaje kao čisti ekstrakt ili pomiješana s npr. inulinom. Može se nabaviti i u tableticama poput umjetnih sladila.

Uzgoj od doma

Steviju možete uzgajati i kao sobnu biljku ili u rasadniku. Za uzgoj vam je potrebno sjeme stevije i upute o uzgoju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Goyal, S. K., Samsher, G. R., & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int J Food Sci Nutr, 61(1), 1-10.
  2. Brandle, J. E., Starratt, A. N., & Gijzen, M. (1998). Stevia rebaudiana: Its agricultural, biological, and chemical properties. Canadian Journal of plant science, 78(4), 527-536.
  3. Tadhani, M. B., Patel, V. H., & Subhash, R. (2007). In vitro antioxidant activities of Stevia rebaudiana leaves and callus. Journal of Food Composition and Analysis, 20(3-4), 323-329.
  4. Jayaraman, S., Manoharan, M. S., & Illanchezian, S. (2008). In-vitro antimicrobial and antitumor activities of Stevia rebaudiana (Asteraceae) leaf extracts. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 7(4), 1143-1149.
  5. Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and its Complications, 27(2), 103-113.

 

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stevija gdje kupiti, stevia gdje kupiti, gdje kupiti steviju, stevia, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu