Sušenje šipka za čaj koji je dobar za srce, imunitet i kožu

Sušenje šipka za čaj

Sa suhim plodovima divljeg šipka možete pripremiti ukusan čaj. Sušenje šipka za čaj je vrlo jednostavno i ne zahtijeva posebno znanje. 

Premda postoje različiti načini sušenja šipka, plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuše, najbolje ih je upotrijebiti unutar godine dana.

U nastavku saznajte kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka i koje su zdravstvene prednosti takvog čaja.

Čaj od šipka - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Čaj od šipka – ljekovitost

Šipak pripada porodici ruža (lat. Rosaceae), a rasprostranjen je u Europi, sjeverozapadnoj Africi i zapadnoj Aziji, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Divlji šipak je bogat vitaminima A, C i E, čime doprinosi jačanju imuniteta. Istraživanje objavljeno 2013. godine u znanstvenom časopisu Foods donosi pregled svih spojeva nađenih u plodovima šipka. To su:

  • askorbinska kiselina
  • tokoferoli
  • bioflavonoidi
  • tanini
  • pektin
  • minerali
  • aminokiseline
  • polinezasićene masne kiseline
  • fosfolipidi
  • karotenoidi
  • galaktolipidi. 

Neke od zdravstvenih prednosti čaja od šipka mogu biti:

  • prevencija kardiovaskularnih bolesti
  • prevencija karcinoma
  • smanjenje upala
  • poboljšanje izgleda kože.

Čaj od šipka posebno je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature. U tu svrhu često se koristi u kombinaciji s lipom na način da se 250 g šipka i 200 g lipe prelije jednom litrom zakuhane vode.

Više o divljem šipku i njegovim ljekovitim svojstvima možete saznati u članku “Divlji šipak – ljekovita svojstva i uporaba“.

Divlji šipak za čaj - priprema i sušenje
FOTO: Shutterstock

Divlji šipak za čaj – priprema i sušenje

Plod divljeg šipka raste na grmu koji ima oštre bodlje i ovalne listove. Možete ga pronaći na sunčanim rubovima šuma, kao i na putevima po pašnjacima brdskog i nizinskog područja. 

Plodovi koji su vam potrebni za čaj su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje

Za sušenje je najbolji tvrdi plod koji nije u potpunosti sazrio i omekšao. Idealno ih je ubirati u ranu jesen jer su tada slađi, a u to vrijeme ih je lakše i uočiti jer većina lišća otpadne. Obavezno nosite rukavice kako biste izbjegli ozljede od oštrih bodlji na grmu.

Prije početka procesa sušenja plodove je potrebno dobro oprati u vodi i osušiti krpom.

Sjemenke divljeg šipka nisu jestive i mogu biti štetne za zdravlje. Zato je potrebno odrezati vrh svakog ploda, otvoriti ga uzdužno i izvaditi sjemenke.

Vađenje sjemenki nužno je ako ste šipak prikupili s grma krumpirove ruže (lat. Rosa rugosa), ali ih možete ostaviti ako je šipak s vrste pasja ruža (lat. Rosa canina). U svakom slučaju je potrebno odrezati krajeve ploda.

Šipak se najčešće suši u pećnici, a možete koristiti i dehidrator, ako ga imate, kako biste ubrzali proces sušenja (traje oko pet sati). Najtradicionalniji način sušenja je na suncu, ali taj proces traje duže. Također, možete ih sušiti cijele ili prepolovljene.

Sušenje šipka za čaj u pećnici
FOTO: Shutterstock

Sušenje šipka za čaj u pećnici

Plodovi šipka se mogu sušiti i u pećnici prema sljedećem postupku.

  1. Plodove divljeg šipka smjestite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na nisku temperaturu (40 – 50 °C).
  2. Pecite oko 3 – 4 sata ili dok se šipak u potpunosti ne osuši.
  3. Kada se plodovi u potpunosti ohlade, stavite ih u papirnatu vrećicu i pustite tjedan dana da se dodatno osuše.
  4. Kada je šipak u potpunosti osušen, stavite ga u procesor hrane i pulsirajte par puta kako biste ga usitnili.
  5. Kada ga usitnite, možete ga prosijati kako biste se riješili malih dlačica koje mogu biti iritirajuće.
  6. Nakon toga usitnjeni šipak pohranite u staklenku i iskoristite unutar godine dana.

Čaj od sušenog šipka – priprema

Za pripremu čaja od šipka možete koristiti i svježe, prignječene bobice. Ako ste sami osušili ili kupili osušeni šipak, možete pripremiti čaj na sljedeći način.

  1. Stavite jednu jušnu žlicu osušenog šipka u šalicu.
  2. Prelijte šipak s 350 ml vrele vode i ostavite oko pet minuta.
  3. Procijedite čaj, dodajte jednu čajnu žličicu meda i uživajte.

Pročitajte članak “Čaj od šipka – dobrobiti, priprema, nuspojave i gdje kupiti“.

Čaj od sušenog šipka - priprema
FOTO: Shutterstock

Čaj od šipka – nuspojave

Pretjerana konzumacija čaja od šipka može izazvati određene nuspojave kao što su:

Trudnice, dojilje i osobe koje piju određene lijekove trebale bi se savjetovati s liječnikom prije početka redovite konzumacije čaja od šipka, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.29 / 5   14

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu