Pekmez od šipka: Imamo recepte za najfiniji domaći pekmez od divljeg šipka koji jača imunitet

Pekmez od šipka

Jedno od obilježja našeg djetinjstva je zasigurno i pekmez od šipka. Ubran u prirodi, odnosno polju, spravljen u domaćim uvjetima i konzumiran tijekom zimskih mjeseci najčešće u kombinaciji s maslacem – slika je koja izaziva zazubice i motivira nas da i sami napravimo domaći pekmez od šipka.

Divlji šipak najčešće ćemo pronaći na rubnim dijelovima šuma ili zapuštenim područjima, npr. u polju. Bogat je vitaminom C koji je neophodan u zimskim mjesecima za vrijeme brojnih prehlada i slabijeg imuniteta. 

Sadrži i druge vitamine i minerale poput vitamina B skupine, te minerale željezo, mangan i selen. Divlji šipak koristi se za proizvodnju:

Divlji šipak
FOTO: Shutterstock

Šipak je plod divlje ruže, a upravo se ulje ploda divlje ruže najčešće koristi u njezi kože. Narodna medicina pripisuje sljedeća ljekovita svojstva divljem šipku:

 • čistač krvi
 • za zdrave bubrege
 • za poticanje probave
 • protiv prehlade i gripe
 • protiv reumatizma. 

Pekmez od šipka – zdravlje

Kad je u pitanju pekmez od divljeg šipka kao lijek, teško ga možemo svrstati u taj kontekst jer ipak je pekmez prerađevina, a dodatkom šećera kao konzervansa ne možemo govoriti o ljekovitim svojstvima. Općenito, niti jednoj namirnici ne možemo pripisivati ljekovita svojstva jer se hrana i lijek razlikuju po definiciji, a time i djelovanju.

No, sigurno je da konzumacijom divljeg šipka uz pravilnu prehranu postižemo pozitivne učinke na zdravlje, ponajprije u kontekstu jačanja imuniteta, prevencije i očuvanja zdravlja. Svakako uzmite u obzir konzumaciju divljeg šipka u obliku čaja te probajte napraviti pekmez od šipka bez šećera

Pekmez od šipka - priprema
FOTO: Shutterstock

Pekmez od šipka – priprema 

Prije pripreme najprije trebamo odabrati šipak za pekmez. U prirodi se može pronaći oko 30 vrsta divlje ruže pri čemu je najpoznatija pasja ruža. Upravo se pasja ruža i najviše koristi za izradu pekmeza i čaja, ali i prednjači po tzv. ljekovitim svojstvima. No, i unutar podvrste postoje različite varijante zahvaljujući hibridizaciji unutar roda. Tako dvije divlje ruže najčešće nisu identične.

Šipak se bere tijekom jesenskih mjeseci, od rujna pa sve do sredine studenog. Prilikom berbe vodite računa da šipak nije premekan, dovoljno je da je srednje mekan.

Prilikom pripreme glavno je pitanje kako očistiti šipak za pekmez. Najprije se želimo riješiti sjemenki i dlačica šipka koje mogu djelovati iritantno na probavni trakt. S druge strane, sjemenke šipka dat će gorak okus pekmezu, a to želimo izbjeći. 

Zato je potrebno ukloniti sjemenke šipka, a nakon toga šipak možete izblendati kako biste uklonili i dlačice. Sjemenke možete ukloniti i uz pomoć pasirke nakon što se šipak skuhali do kašaste teksture u dvostrukoj količini vode. Ponovite postupak sve dok ne budu uklonjene i sve dlačice. 

Jedno od glavnih pitanja kod pripreme je koliko se kuha pekmez od šipka. U pravilu se kuha između 40 i 60 minuta, no određeno vrijeme će vam oduzeti i sama priprema šipka za pekmez. 

Pročitajte članak “Divlji šipak – ljekovita svojstva i uporaba“.

Pekmez od šipka - recept
FOTO: Shutterstock

Pekmez od šipka – recept 

Ako ste se odlučili za pekmez od divljeg šipka bez konzervansa, ovaj je recept za vas.

Sastojci: 

Priprema

 1. Nakon što ste pripremili šipak, odnosno očistili ga od dlačica i sjemenki, ostatak šipka stavite u lonac s vodom i kuhajte oko 40 minuta. Produžite vrijeme kuhanja na jedan sat ako šipak još nije dovoljno mekan za gnječenje.
 2. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke u pećnici tako što ćete ih zagrijati na 130 °C oko 20 minuta. 
 3. Nakon što je kuhan, šipak možete izblendati u blenderu kako bi bio još mekši za gnječenje.
 4. Zatim kroz pasirku ili krpu istisnite sadržaj šipka.
 5. Smjesu koju ste ispasirali dodajte u lonac, pa dodajte šećer i ukuhajte uz stalno miješanje.
 6. Dodajte limunov sok i pekmez od šipka rasporedite u staklenke. 

Ako ste odlučili odmah jednu staklenku pekmeza iskoristiti za slasne doručke, staklenku možete pohraniti u hladnjaku i potrošiti unutar mjesec dana. Ako ste pak odlučili napraviti zalihe, staklenke pohranite na hladno i tamno mjesto te prilikom otvaranja potrošite unutar tri tjedna držeći pritom jednom otvorenu staklenku u hladnjaku.

Pekmez od šipka bez šećera
FOTO: Shutterstock

Pekmez od šipka bez šećera

Za one koji žele izbaciti dodani šećer ili njegovu konzumaciju svesti na najmanju moguću mjeru tu je i recept za pekmez od šipka bez šećera.

Sastojci:

Priprema

 1. Nakon što ste pripremili šipak, odnosno očistili ga od dlačica i sjemenki, ostatak šipka stavite u lonac s vodom i kuhajte oko 40 minuta. Produžite vrijeme kuhanja na jedan sat ako šipak još nije dovoljno mekan za gnječenje.
 2. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke u pećnici tako što ćete ih zagrijati na 130 °C oko 20 minuta. 
 3. Nakon što je kuhan, šipak možete izblendati u blenderu kako bi bio još mekši za gnječenje.
 4. Zatim kroz pasirku ili krpu istisnite sadržaj šipka.
 5. Smjesu koju ste ispasirali dodajte u lonac i ukuhajte uz stalno miješanje. U ovom koraku po želji možete dodati prah od stevije. 
 6. Dodajte limunov sok i pekmez od šipka rasporedite u staklenke.

Imajte na umu da šećer djeluje kao konzervans i, što ga više ima, pekmez se može duže skladištiti. Ako radite pekmez od šipka bez šećera, potrošite ga u kraćem roku od uobičajenog pekmeza. 

Marmelada od šipka i jabuka
FOTO: Shutterstock

Marmelada od šipka i jabuka 

Marmelada od šipka dobro se slaže i s drugim voćem poput domaće jabuke. Prije izrade marmelade pripremite šipak prema već navedenim uputama, a jabuke očistite od koštica i po želji uklonite koru. Također, sterilizirajte staklenke. 

Sastojci:

Priprema

 1. Šipak stavite u lonac i kuhajte 40 – 60 minuta.
 2. Nakon što je skuhan, šipak izvadite, a u tu istu vodu dodajte jabuke i kuhajte ih oko 20 minuta
 3. Ispasirajte šipak, a potom i ohlađene jabuke. Po potrebi dodajte malo vode koja će olakšati proces pasiranja. 
 4. Nakon pasiranja pomiješajte sve sastojke te dodajte vodu u kojoj su se kuhali šipak i jabuke. 
 5. Smjesu kuhajte oko 60 minuta uz miješanje
 6. Nakon kuhanja marmeladu prelijte u staklenke i pohranite. 

Domaća marmelada od šipka idealna je za doručak s kruhom sa sjemenkama i malo maslaca. Osim toga, odlično će ići uz zdrave palačinke bez brašna

Pekmez od šipka - cijena
FOTO: Shutterstock

Pekmez od šipka – cijena 

Na tržištu se lako može pronaći pekmez od šipka. Ovisno o proizvođaču, cijene su sljedeće:

 • K plus pekmez od šipka – 840 g, 18,99 kuna
 • Podravka pekmez od šipka – 670 g, 22,99 kuna
 • Dida Boža Ekološki – 240 g, 27,99 kuna
 • Probios s.p.s. namaz od šipka bez glutena – 330 g, 41,00 kuna.

Kao što vidimo, cijena pekmeza od šipka raste ovisno o specifičnosti proizvodnje kao što su ekološka proizvodnja ili proizvodnja bez mogućnosti kontaminacije glutenom, što je važno za osobe oboljele od celijakije

Ako je pekmez nešto što zaista često konzumirate, tada je preporučljivo napraviti domaći pekmez od šipka jer ćete sigurno uštedjeti, posebice ako ste sami ubrali šipak. Osim toga, moći ćete napraviti pekmez od šipka bez šećera. Naime, čestom konzumacijom običnog kupovnog pekmeza lako možemo premašiti dnevne preporučene doze šećera. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu