Što je i kako se proizvodi stevia?

stevija

Listovi stevije su 200 do 300 puta slađi od saharoze (stolnog šećera). Proizvodnja stevije započinje s biljkom latinskog naziva Stevia rebaudiana.

Glikozidi, u sastavu lista biljke, odgovorni su za slatki okus biljke. Upravo su ti glikozidi jedinstveni za ovu vrstu stevije, jer otprilike 300 vrsta drugih vrsta stevije nema tu slatkoću.

U nastavku članka saznajte kako se proizvodi stevija.

Biljka Stevia rebaudiana

Biljka Stevia rebaudiana u porodicu Chrysanthemum i raste u divljinama Paragvaja i Brazila. To je grmolika biljka koja može narasti do 1 metar visine, listiću su joj dugi oko 5 centimetara te ima male bijele cvjetiće, ističu stručnjaci s agronomskog portala Priroda i biljke.

Stevija je biljka nativna Sjevernoj i Južnoj Americi, a njeni listovi su 200 do 300 puta slađi od stolnog šećera. Također, za dobivanje zaslađivača od stevije je potrebno puno manje resursa, nego za proizvodnju bijelog šećera.

Sadnice stevije se mogu kupiti i u Hrvatskoj, od raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili preprodavača putem weba.

Stevija
Foto: Photostock Secrets

Stevija – ekstrakcija glikozida

Američka agencija za hranu i lijekove počela je s odobravanjem pročišćenih oblika stevije 2008. godine označivši ga kao zaslađivač općenito priznat kao siguran.

Stevija sadrži više tipova glikozida, kao što su:

 • steviozid,
 • rebaudiozid A, C, D, E i F,
 • steviolbiozid,
 • dulkozid A.

Glikozidi koji daju slatki okus su rebaudiozid A i steviozid, objašnjavaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. Ovi se glikozidi mogu ekstrahirati u proizvodnji, ali i kod kuće.

Suhi listovi stevije
Foto: Photostock Secrets

Ekstrahiranje glikozida

Doktorica znanosti Margaret Ashwell, u radu objavljenom 2015. godine u časopisu Nutrition Today, pojašnjava tijek industrijske proizvodnje stevije:

 1. Suhi listovi vode se uranjaju u vodu, ili vodu pomiješanu s alkoholom, kako bi se provela ekstrakcija.
 2. Filtracijom se iz otopine uklanjaju dijelovi lišća.
 3. Organski zaostaci se uklanjaju aktivnim ugljenom.
 4. Izmjenjivačem iona se uklanjaju zaostali minerali.
 5. Adsorpcijom i desorpcijom ostatka se glikozidi koncentriraju.
 6. Glikozidi se suše špricanjem te se dobije glikozidni ekstrakt.

Kod kuće je također potrebno:

 1. Staviti listove stevije u čisti alkohol na 24 sata kako bi započeo proces ekstrahiranja.
 2. Nakon 24 sata listovi će biti natopljeni alkoholnom smjesom, koja se zatim razrjeđuje vodom dok se ne postigne željeni okus.
 3. Alkohol iz smjese može ishlapiti ako se lagano zagrijava, no potrebno je paziti da ne iskipi sve dok ne poprimi željenu gustoću.

Za ekstrakciju glikozida stevije može se koristiti i voda, ali nije toliko učinkovita.

Stevija – nuspojave

Prihvatljivi dnevni unos stevije je 4 miligrama po kilogramu tjelesne mase, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Kad se stevija koristi u svrhe zaslađivanja hrane, neće biti nikakvih nuspojava. Stevija sadrži nula kalorija i odobrena je sigurnom za upotrebu od strane Američke agencije za hranu i lijekove i Europske agencije za sigurnost hrane.

Njena upotreba je često izazivala mnoge kontroverze, a moguće teže nuspojave kao što su oštećenje bubrega i pogoršanje probave nisu povezani sa stevijom. 

Negativne posljedice konzumiranja stevije su povezane s dodanim sastojcima u proizvodima sa stevijom. Zato kupujte proizvode koji sadrže bar 95% steviol glikozida u sastavu.

Međutim, neki ljudi bi mogli biti alergični na ovu biljku, pa tako i na zaslađivač. Stevija može djelovati kao diuretik i interferirati s nekim lijekovima pa se kroničnim bolesnicima preporučuje savjetovanje s liječnikom prije upotrebe. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Stevia. (2015) Priroda i biljke. Plantea.
 2. McDermott, A., Marengo, K. ( (2018) Everything You Need to Know About Stevia. Healthline.
 3. Olsen, N., Huizen, J. (2017) Does stevia have any side effects? Medical News Today.
 4. Ashwell, M. (2015) Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener. A New Player in the Fight Against Obesity. Nutr Today. 50(3): 129–134.

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu