Čaj protiv proljeva – kojega odabrati za zaustavljanje proljeva?

Čaj-protiv-proljeva

Proljev je česta i neugodna probavna smetnja koja se javlja kao posljedica virusne zaraze ili nepodnošenja određene vrste hrane. Iako nije opasan po zdravlje, proljev je pojava koja može značajno otežavati svakodnevno funkcioniranje.

Više o proljevu možete pročitati ovdje.

Čaj protiv proljeva je najbolja prirodna metoda liječenja proljeva. Bilo da je u pitanju vodeni proljev, dugotrajni proljev kod odraslih i djece te proljev koji ne prestaje, čaj za proljev će Vam zasigurno pomoći.

U nastavku saznajte koji čajevi protiv proljeva su najbolje oružje za zaustavljanje proljeva.

Proljev

Crni čaj protiv proljeva

Crni čaj je odličan lijek protiv proljeva iako to mnogi ne znaju. Općenito, crni čaj može biti koristan kod bilo kakvih probavnih smetnji, a mnogi ga uzimaju kao zamjenu za jutarnju kavu s obzirom na to da imaju skoro isti učinak.

Crni čaj je također dobar izbor kad su u pitanju mnoga druga oboljenja (npr. odumiranje stanica kože, Parkinsonova bolest, usporavanje razvoja raka želuca, pluća, jajnika i dojke).

Isto tako, crni čaj pomaže u borbi s viškom kilograma, a izuzetno je koristan za unaprjeđenje mentalnih funkcija posebno ako se spremate za ispite i čeka Vas maraton učenja. Zbog ovih karakteristika, crni čaj je prvenstveno čaj protiv proljeva za odrasle

Uz sve navedene blagodati, crni čaj je odlična zamjena čak i za najbolje tablete protiv proljeva. Možda ćete se pronaći u činjenici da će mnogi prije kupiti tablete protiv proljeva bez recepta nego crni čaj, ali nemojte štetiti organizmu farmakološkim sredstvima kada imate dostojnu zamjenu u prirodnoj alternativi.

No, budite oprezni s kofeinom koji se nalazi u crnom čaju. S obzirom na to da ima skoro isti učinak kao i kava, crni čaj je najbolje konzumirati ujutro ili tijekom dana u umjerenim količinama. Navečer nije nikako dobra opcija zato što ćete vjerojatno cijelu noć brojati ovce i bezuspješno isprobavati druge metode usnivanja.

Čaj

Crni čaj protiv proljeva – gdje kupiti, cijena?

Crni čaj možete kupiti u ljekarnama, lokalnim dućanima, trgovinama zdrave prehrane itd. Dostupan je u filter vrećicama kao i u rinfuzi, a odabir načina pripreme ovisi o vlastitim preferencijama.

Najjeftiniji crni čaj možete kupiti već za nevjerojatnih 10 kuna, a ako poželite pronaći neku kvalitetniju ili skuplju opciju, vjerojatno neće biti skuplji od dvadesetak kuna.

Crni-čaj

Čaj od šipka protiv proljeva

Čaj od šipka je još jedna prirodna alternativa za borbu protiv proljeva. Šipak je jedna od najstarijih biljaka korištenih za liječenje različitih tegoba upravo zato što obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Iako je sezona šipaka u jesen, zanimljivo je da čaj od šipka protiv proljeva možete pripremiti sami i piti tijekom cijele godine.

Osim običnog čaja od šipka kojega možete kupiti u bilo kojem dućanu, također možete sami pripremiti čaj od šipka protiv proljeva od osušene kore šipka. Umjesto bacanja kore u smeće, možete ju sačuvati i koristiti tijekom cijele godine za pripremu čaja.

Čaj od šipka se pokazao kao najbolji čaj protiv proljeva za djecu, ali zbog neodoljivog okusa i mirisa, ne mogu mu odoljeti niti odrasli. 

Čaj od šipka protiv proljeva – recept za pripremu

Čaj za proljev od osušene kore šipka je vrlo jednostavno pripremiti. Osušenu koru šipka usitnite i prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i uživajte u okusu. Poželjno je dnevno popiti dvije do tri šalice čaja, ne više niti manje od toga.

Učinkovitost kore šipka pronalazi se u taninu kojega ima čak više od 20%, a tu su još i korisni elementi poput pepela, izopeletierina, metalpeletierina i pseudopeletierina. Zahvaljujući tim sastojcima, kora šipka je izrazito korisna za zaustavljanje proljeva, uništavanje parazita i infekcija u tijelu.

Čaj-od-šipka

Ostali čajevi protiv proljeva

Postoji još mnogo čajeva protiv proljeva, a korisnima su se pokazali:

Bilo koji od navedenih čajeva može biti idealan čaj za proljev koji Vam može pomoći u borbi protiv neugodnih probavnih smetnji. Dnevno možete piti otprilike dvije do tri šalice čaja, a preporučuje se konzumiranje čaja protiv proljeva barem tjedan dana, čak i nakon što proljev nestane.

Ako konzumirate bilo kakve lijekove koji na neki način ne dopuštaju istovremeno konzumiranje određenog čaja, posavjetujte se s liječnikom prije vlastite intervencije zaustavljanja proljeva.

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.68 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu