Rak želuca – uzroci, simptomi i liječenje

karcinom zeluca

Rak ili karcinom želuca je maligni epitelni tumor koji se javlja u želucu točnije na želučanoj sluznici. U najvećem broju slučajeva se radi o adenokarcinomu, odnosno malignom epitelnom tumoru žljezdanog podrijetla. Riječ je o raku koji potječe od žljezdanih stanica sluznice želuca. Zauzima najveći postotak među svim zloćudnim tumorima želuca.

Karcinom želuca se češće pojavljuje u muškaraca nego u žena. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi odnosno nakon 50. godine života. Kada su u pitanju geografske varijacije, u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi učestalost ovog karcinoma je u opadanju što se ponajviše pripisuje kvalitetnoj pohrani i pripremi hrane. U Japanu se primjerice bilježi porast želučanih oboljenja pa tako i adenokarcinoma što se pripisuje specifičnom načinu pripreme hrane, ali i učestaloj konzumaciji sirove hrane. Japan po broju oboljelih slijede Kina i Koreja. 

Želudac je organ koji služi za probavu hrane, a nalazi se između jednjaka i tankog crijeva, odnosno dvanaesnika. Želudac je organ probavnog sustava koji služi za pohranu i razgradnju hrane, a karakterističan je po svojoj kiseloj unutrašnjosti, odnosno niskom pH. Niski pH je potreban za aktivaciju želučanih probavnih enzima (pepsin, lipaza).

Kada je u pitanju rak želuca prognoza nažalost nije najpovoljnija i to prvenstveno zbog kasnog otkrivanja bolesti.  

karcinom zeluca

Rak želuca – uzroci 

Liječnici nisu u potpunosti sigurni što uzrokuje rak želuca. Uzrokuje li karcinom želuca prehrana? Postoji snažna korelacija između konzumiranja slane i kisele hrane te pušenja s pojavom raka želuca. Općenito, tumor nastaje zbog mutacije dijelova DNA koji kontroliraju stanični ciklus (tumorsupresorski geni, onkogeni i geni koji sudjeluju u apoptozi). 

Mutacije tih gena uzrokuju da se stanice nenormalno dijele i rastu velikom brzinom, te ne reagiraju na signale koji uzrokuju apoptozu odnosno normalnu staničnu smrt. Upravo zbog toga dolazi do nastajanja nakupine abnormalnog tkiva specifičnih svojstava koje se naziva tumorom ili rakom. Kancerogene stanice formiraju tumor koji može metastazirati i početi se širiti po cijelom tijelu.

Budući da je karcinom želuca po svojoj prirodi maligan, on ima tendenciju metastazirati na druga tkiva, relativno se brzo širi, liječenje je mučno, a oporavak dugotrajan. Stanice koje tvore tumor određuju vrstu karcinoma želuca, a samim time pomažu i u određivanju mogućnosti liječenja. Faktori koji mogu uvjetovati nastanak karcinoma želuca su: 

 • štetne tvari iz prehrane, 
 • dimljena i jako začinjena hrana,
 • slana, kisela i sirova hrana, 
 • voda koja je zasićena velikom količinom nitrata,
 • pušenje, 
 • alkoholizam,
 • infekcija H. pylori.

Najčešće vrste raka želuca

Kada je riječ o histogenezi odnosno tkivnom podrijetlu, najčešće razlikujemo dvije vrste raka želuca – adenokarcinome i limfome. Adenokarcinomi nastaju od žljezdanih stanica koje su dio želučane sluznice, a inače izlučuju sluz koja štiti samu sluznicu želuca od oštećenja do kojeg može doći zbog kiselog želučanog sadržaja. Adenokarcinom se javlja u najvećem broju svih slučajeva karcinoma želuca.

Limfom je također maligni tumor koji najčešće započinje u stanicama imunološkog sustava, no može se javiti i kao posljedica metastaze limfoma iz nekog drugog organa. Stijenke želuca sadrže mali broj stanica imunološkog sustava koje mogu prerasti u rak. Limfom želuca je znatno rjeđi oblik raka od adenokarcinoma.

Budući da su druge vrste raka želuca uglavnom rijetke, kada se ljudi koriste terminom ”rak želuca” većinom je riječ o adenokarcinomu. Rjeđi oblici su limfomi koji potječu od stanica limfnog tkiva i sarkomi koji potječu od stanica vezivnog tkiva u koje spadaju mišići, masno tkivo i krvne žile. 

Rak želuca – simptomi

Rak želuca se javlja jednako često na svim dijelovima želuca. Nešto se češće nalazi na izlaznom dijelu želuca odnosno antrumu te na donjoj trećini tijela želuca. Metode liječenja baš kao i prognoza ishoda bolesti ovise i o poziciji karcinoma.

Rak želuca kod mladih pojavljuje se u gotovo jednakoj stopi kao i kod starijih osoba. Pod posebnim rizikom su mlade osobe koje već pate od želučanih tegoba. 

U ranom stadiju bolesti, bolesnici uglavnom pate od netipičnih tegoba koje traju duže vremena, ali nisu posebno izražene da bi nagnale bolesnika da posjeti liječnika. 25% bolesnika ima simptome koji se mogu povezati s ulkusnom bolesti. U kasnijim fazama bolesti, bolesnici mogu napipati tumorsku masu u gornjem dijelu trbuha. To je izrazito loš znak, a tada se nerijetko javljaju problemi s gutanjem, mučnine i povraćanje. 

U uznapredovaloj fazi bolesti može se javiti i povraćanje krvi praćeno krvavim tragovima u stolica, a nerijetko takvo stanje prati i anemija. Bilo kakve simptome koji se javljaju duže od tjedan dana, nemojte zanemarivati i ignorirati. Rano dijagnosticiranje bolesti može vam spasiti život. Znakovi i simptomi raka želuca mogu uključivati:

 • umor,
 • osjećaj nadutosti nakon jela,
 • osjećaj sitosti nakon male količine hrane,
 • teška žgaravica,
 • neobjašnjiva mučnina,
 • bol u želucu,
 • povraćanje,
 • nenamjeran gubitak težine.

Ponekad se prvi znaci bolesti javljaju zahvaljujući metastazama u drugim organima. U tom slučaju najčešće se javlja žutica, bol u kostima, otežano disanje, glavobolja ili se mogu javiti čak i ginekološke tegobe zbog metastaza u jajnicima

Rak želuca – dijagnoza

Kada je u pitanju rak želuca preživljavanje, odnosno stopa preživjelih tijekom 5 godina je izrazito niska. Nakon uzimanja anamneze i postavljanja sumnje liječnik će pacijenta uputiti na RTG pretragu. Dvostruki kontrast će pokazati eventualne promjene sluznice i samo sluznicu želuca. Jedan od najsigurnijih postupaka pretrage je gastroskopija koja omogućava savršen pregled svih dijelova želuca te uzimanje komadića tkiva za analizu.

Kako bi se utvrdio stadij bolesti u dijagnostici se koriste još i CT, ultrazvuk i tumorski markeri.

Rak želuca krvna slika može detektirati i prije drugih slikovnih pretraga koje se koriste u suvremenoj dijagnostici. Tumorski markeri koji mogu ukazati na rak želuca su – karcinoembrijski antigen (CEA), alfa-fetoprotein (AFP) te CA 19-9. ili antitijelo usmjereno protiv stanica karcinoma.

Kada je u pitanju rak želuca postotak izlječenja je iznimno nizak. Petogodišnja stopa preživljenja iznosi svega 30%, a uzrok tomu je kasno otkrivanje bolesti. 

Rak želuca – liječenje 

Mogućnosti liječenja raka želuca ovise o uznapredovalosti, stupnju i vrsti raka te naravno o vašem općem zdravstvenom stanju ali i željama. Kada je riječ o kirurškom liječenju, cilj je ukloniti tumorsko tkivo od zdravog tkiva želuca u slučaju kada je to naravno moguće. Kirurške opcije se odnose na: 

 • uklanjanje tumora iz sluznice želuca u ranoj fazi bolesti,
 • uklanjanje dijela želuca, 
 • uklanjanje cijelog želuca (u tom slučaju se jednjak izravno povezuje s tankim crijevom kako bi se hrana mogla kretati kroz probavni sustav), 
 • uklanjanje limfnih čvorova koje je rak zahvatio. 

Operacija može biti rizična. Uklanjanje dijela želuca može ublažiti znakove i simptome. No, sama operacija nosi rizik od krvarenja, infekcija i raznih drugih probavnih problema. 

Radioterapija se kao metoda liječenja uglavnom koristi prije operacije i to većinom kako bi se tumor na želucu smanjio. Tumorsko tkivo koje je prethodno tretirano radioterapijom se u većini slučajeva smanji te ga je lakše odvojiti od zdravog tkiva. Radioterapija se može koristiti i nakon operacije s ciljem ubijanja preostalih stanica raka koje možda nisu uklonjene tijekom operacije.

Zračenje se često kombinira s kemoterapijom. U slučajevima uznapredovale bolesti, radijacijska terapija se može koristiti za ublažavanje sporednih učinaka uzrokovanih rakom. No, radioterapija kao i ostale metode liječenja može imati i negativno djelovanje u vidu proljeva, probavnih smetnji, mučnine i povraćanja. 

Kemoterapija je tretman pri kojem se koriste kemikalije čiji je cilj uništiti stanice raka. Kemoterapija djeluje i na stanice raka koje se mogu širiti izvan želuca. Kemoterapiju se može primjenjivati prije operacije s ciljem smanjenja raka, kako bi se kancerozno tkivo lakše odvojilo od zdravog, te nakon operacije kako bi se otklonile preostale stanice raka. Kemoterapija se koristi samo kod osoba s uznapredovalim stadijem karcinoma.

O tome koliko je teška bitka do koje dovodi rak želuca forum iskustva najbolje pokazuju. Savjetujemo vam da se nakon postavljanja dijagnoze učlanite u neku vama najbližu udrugu oboljelih od malignih bolesti. Poznanstvo s osobama koje su preživjele borbu s karcinomom može vam uvelike pomoći da prihvatite bolest i naučite se nositi s njezinim učinkom. Svaka informacija može biti od presudne važnosti u vašoj borbi za zdravlje, a potom i život. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.09 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak želuca simptomi, Rak zeluca, simptomi raka želuca, karcinom želuca, karcinom želuca simptomi, bolesti zeluca, tumor zeluca, rak zeludca simptomi, tumor na želucu, rak na želucu simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu