Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Zobeno mlijeko – veganska alternativa kravljem mlijeku, nutritivne vrijednosti i priprema
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Zobeno mlijeko je ukusna veganska alternativa mlijeku životinjskog porijekla. Uz to je i vrlo hranjivo, jednostavno i jeftino za napraviti kod kuće. Za njegovu pripremu potrebna su samo tri sastojka: zob, voda i blender.
Njegov blagi slatki okus dobra je zamjena za obrano mlijeko, a može se koristiti na isti način kao rižino ili sojino mlijeko. Nema laktoze, a udio masti u njemu je vrlo nizak. Više o zobenom mlijeku saznajte u nastavku članka.
Zobeno mlijeko – nutritivne vrijednosti
Zob (lat. Avena sativa) je punozrnata žitarica rasprostranjena na području Europe i Sjeverne Amerike. Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da u 100 grama zobi ima:
- 389 kalorija,
- 16.9 grama proteina,
- 66.3 grama ugljikohidrata, od toga 10.6 grama dijetalnih vlakana,
- 6.9 grama masti.
Osim toga, zob je bogata mineralima i vitaminima, kao što su mangan, bakar, željezo, cink i vitamini A, D i B skupine.
Indijski znanstvenici s Centra za prehrambene znanosti i tehnologiju ističu da je zob bogata i antioksidansima. Neki od njih su:
- avenantramidi,
- fitinska kiselina,
- ferulinska kiselina.
Zobeno mlijeko je jednostavna namirnica koja se priprema uz pomoć vode i zobenih pahuljica ili punozrnate zobi. To nije mlijeko u punom smislu riječi jer je pravo mlijeko dobiveno iz mliječnih žlijezdi sisavaca.
Međutim, zbog svoje boje i teksture se ovako pripremljena otopina zobi naziva zobenim mlijekom, a dobra je zamjena za određeno životinjsko mlijeko jer ne sadrži laktozu ni mliječne proteine.
Međutim, zobeno mlijeko nema isti nutritivni sastav kao čista zob i sadrži nešto manje nutrijenata. 250 mililitara zobenog mlijeka sadrži:
- 120 kalorija,
- 3 grama proteina,
- 5 grama masti,
- 16 grama ugljikohidrata, a od toga 2 grama dijetalnih vlakana,
- vitamine A, D i B skupine,
- 27% od preporučene dnevne doze kalcija,
- 22% od preporučene dnevne doze fosfora,
- 6% od preporučene dnevne doze kalija,
- 2% od preporučene dnevne doze željeza.
Prednosti zobenog mlijeka
Jedna od prednosti ovog mlijeka je zasigurno njegov nutritivni sadržaj. Mnogi ljudi koji su intolerantni na laktozu često odabiru rižino ili sojino mlijeko kao zamjenu za mlijeko životinjskog porijekla.
Zobeno mlijeko može biti bolji izbor za vas, jer je obično jeftinije, a vrlo lako ga možete napraviti sami. Zobeno mlijeko obično sadrži više dijetalnih vlakana, i općenito ugljikohidrata, od primjerice kravljeg mlijeka.
Često se u industrijski proizvedeno zobeno mlijeko dodaju vitamini B skupine pa takvo mlijeko na kraju sadrži više B vitamina nego kravlje mlijeko.
Zobeno mlijeko – ljekovita svojstva
Zobeno mlijeko je odličan izbor za vas i ako pazite na kilograme, jer je njegov udio masti u usporedbi s drugim sličnim proizvodima izrazito nizak. Jedna porcija zobenog mlijeka sadrži samo 5 grama masti i to bez zasićenih masnoća. Za usporedbu, jedna porcija punomasnog kravljeg mlijeko sadrži 8 g masti, a od toga 5 g zasićenih masti.
Zobeno mlijeko u cijelosti čine žitarice i zato predstavlja izvrstan dodatak prehrani za vegetarijance i vegane. Još jedna korist od ispijanja pića na bazi sjemenki je manjak kolesterola u njemu. Punomasno kravlje mlijeko sadrži čak 24 mg kolesterola po porciji.
Ovo mlijeko sadrži važan nutrijent koji se zove beta glukan. Radi se o topivim vlaknima koja djeluju imunomodulirajuće. Redovita konzumacija hrane bogate beta glukanom pomaže u sprječavanju infekcija te poboljšava rad imunološkog sustava.
Osim toga, beta glukan može smanjiti rizik od dijabetesa jer pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Zob sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći kod poticanja rada mišića crijeva probavnog sustava. Tako promoviraju zdravlje probave i olakšanje simptoma poput proljeva, zatvora i grčeva u trbuhu. Neka istraživanja pokazuju da konzumacija zobi može pomoći rastu probiotičkih mikroorganizama u debelom crijevu.
Zobeno mlijeko – kako ga napraviti?
Zobeno mlijeko veoma lako možete napraviti i kod kuće, po receptu koji se nalazi u videu ispod.
Za pripremu zobenog mlijeka ćete trebati:
- 80 grama zobenih pahuljica,
- oko 700 ml vode.
Postupak pripreme je sljedeći:
- U blender uspite vodu i zobene pahuljice.
- Dobro sve pomiješajte.
- Dobivenu tekućinu treba isfiltrirati od čvrstih zaostataka preko tanke krpe ili u cjedilu sa sitnim rupicama.
Tako pripremljeno zobeno mlijeko može stajati zatvoreno u hladnjaku i do pet dana.
Koristite ga u:
- smoothiejima,
- zobenoj kaši,
- pahuljicama,
- kuhanju,
- samostalnoj upotrebi.
Zobenu kašu koju ste koristili u receptu možete pojesti i kao smoothie ili osušiti te je izmljeti u zobeno brašno.
Zobeno mlijeko – nedostaci
Okus zobenog mlijeka je naravno vrlo sličan okusu zobi. Najveći izazov u njegovoj pripremi je postizanje kremaste teksture, odnosno kako izbjeći da mlijeko bude previše vodenasto i samim time manje ukusno.
No imajući na umu da je riječ o mlijeku koje se priprema bez emulgatora i sredstava za zgrušavanje, njegove prednosti nadoknadit će ono što nedostaje samom okusu. Po želji ga možete začiniti cimetom, ekstraktom vanilije ili javorovim sirupom.
Također, važno je spomenuti da zobeno mlijeko ne bi trebali praviti ili piti ljudi koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten zbog toga što zob, iako sama ne sadrži gluten, može s njim doći u dodir ako se u proizvodnji dodiruje s pšenicom. Koristite samo zob ili zobeno mlijeko koje ima oznaku “bez glutena”.
Zob je žitarica generalno sigurna za upotrebu za sve populacije. Ipak, za sve one koji smatraju da bi im zob mogla naštetiti na bilo koji način, preporučuje se konzultiranje s liječnikom prije konzumiranja kako bi se provjerile bilo kakve informacije o mogućem štetnom djelovanju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- beta glukan
- dijabetes
- intolerancija na laktozu
- kalcij
- kolesterol
- laktoza
- magnezij
- veganska hrana i recepti
- vegetarijanska prehrana
- željezo
- zobeno mlijeko
Izvori:
- Grupa autora. (2013) Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J. Food Sci. Technol. 52, 662–675.
- Raman, R. (2019) Oat Milk: Nutrition, Benefits, and How to Make It. Healthline.
- Marengo, K., Caporuscio, J. (2019) Almond, hemp, oat, soy, and cow’s milk: Which is best? Medical News Today.