Koliko je čokolada doista zdrava? Mi smo istražili.

cokolada

Većina nas obožava čokoladu, ali ju jedemo s grižnjom savjesti jer strahujemo da će nas čokolada udebljati, pokvariti nam zube i ten… Istražili smo učinke čokolade na zdravlje. Donosimo zaključke i par hedonističko- zdravih savjeta.

Čokolada je tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera. Mliječna čokolada sadrži mlijeko, a u čokoladu se dodaju još i orašasti plodovi, vanilija, voće te razni začini. Nekada se čokolada najviše konzumirala kao napitak jer nije bilo moguće dobiti čvrstu smjesu. Onda je izumljena preša za čokoladu i danas ju nalazimo najčešće u čvrstom stanju, svima nam poznatim kockicama čokolade.

Što je čokolada tamnija, to je u njoj više zastupljen kakao, a manje drugi sastojci. Često se na pakiranju čokolade može naći i podatak o zastupljenosti kakaa. Čokolade s preko 70% kakaa su tamne čokolade. One sa manjim postotkom su svijetle.

Tamna čokolada – zdrava i ukusna

Tamna (crna) čokolada sadrži visoku razinu flavonoida. On daje gorak i specifičan okus zbog kojeg mnogi od nas obožavaju čokoladu. Flavonoid nije samo primamljiv nepcima, on je i važan antioksidans koji smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti pa i od raka. Tamna čokolada pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola i to čak za 10%.

Tu nije kraj pozitivnih učinaka tamne čokolade. Dokazano je da ona stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak. Crna čokolada sadrži još i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij te željezo. To sve čini čokoladu korisnim dodatkom prehrani.

Deblja li čokolada?

Čokolada se sastoji od tri vrste masti zastupljenih u jednakom omjeru.

  • Prvu trećinu čine mono- nezasićene masti iz kakaovca (masti koje se nalaze i u maslinovom ulju).
  • Drugu trećinu, koja dolazi uglavnom iz kakao maslaca, čine zasićene masti s neutralnim djelovanjem na razinu kolesterola (niti ga dižu niti spuštaju),
  • Zadnju trećinu zasićenih masti čine tvari koje dižu kolesterol i potiču debljanje.

Ukupno gledano čokolada ima povoljan omjer masti i ne može se reći da deblja. Ipak, u čokoladu se dodaju tvari koje nažalost i debljaju, prije svega šećer i mlijeko.

4 čokoladna savjeta za maksimalan užitak i doprinos zdravlju

  1. To što je čokolada zdrava ne znači da ju trebate jesti u neograničenim količinama. Želite li postići pozitivne efekte za zdravlje jedite do 100 grama tamne čokolade dnevno.
  2. Čokoladu jedite polagano- u njoj se nalazi preko 300 sastojaka i, da biste ih što bolje okusili, jedite polagano, uživajte u mirisu i okusu.
  3. Birajte tamnu čokoladu, ona ima puno više antioksidansa od bijele čokolade i mlijeka.
  4. Izbjegavajte punjene čokolade- punjenja poput karamele, nugata i sl. obično ne sadrže hranjive tvari nego mast i šećer. Zdravi izbor su orašasti plodovi, naranča i druga voća. Autor ovog teksta obožava tamnu čokoladu s lješnjacima.

Neke zablude o čokoladi

  1. Čokolada uzrokuje akne– Niti jedno istraživanje nije pokazalo da čokolada uzrokuje akne
  2. Čokolada uzrokuje karijes– Čokolada ne uzrokuje karijes, karijes uzrokuje nedostatak higijene
  3. Čokolada povećava razinu kolesterola– Tamna čokolada smanjuje razinu kolesterola. Mliječna i bijela čokolada mogu blago povisiti razinu kolesterola

Recite nam, kakvu vi čokoladu volite?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   35

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Cokolada, čokolada za kuhanje, crna cokolada, crna cokolada zdravlje, tamna cokolada, cokolada za kuhanje ne deblja, cokolada za kuhanje i zdravlje, zdrava čokolada, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu