Koliko je čokolada doista zdrava? Mi smo istražili.
- 5 komentara
- 2 min čitanja
Većina nas obožava čokoladu, ali ju jedemo s grižnjom savjesti jer strahujemo da će nas čokolada udebljati, pokvariti nam zube i ten… Istražili smo učinke čokolade na zdravlje. Donosimo zaključke i par hedonističko- zdravih savjeta.
Čokolada je tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera. Mliječna čokolada sadrži mlijeko, a u čokoladu se dodaju još i orašasti plodovi, vanilija, voće te razni začini. Nekada se čokolada najviše konzumirala kao napitak jer nije bilo moguće dobiti čvrstu smjesu. Onda je izumljena preša za čokoladu i danas ju nalazimo najčešće u čvrstom stanju, svima nam poznatim kockicama čokolade.
Što je čokolada tamnija, to je u njoj više zastupljen kakao, a manje drugi sastojci. Često se na pakiranju čokolade može naći i podatak o zastupljenosti kakaa. Čokolade s preko 70% kakaa su tamne čokolade. One sa manjim postotkom su svijetle.
Tamna čokolada – zdrava i ukusna
Tamna (crna) čokolada sadrži visoku razinu flavonoida. On daje gorak i specifičan okus zbog kojeg mnogi od nas obožavaju čokoladu. Flavonoid nije samo primamljiv nepcima, on je i važan antioksidans koji smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti pa i od raka. Tamna čokolada pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola i to čak za 10%.
Tu nije kraj pozitivnih učinaka tamne čokolade. Dokazano je da ona stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak. Crna čokolada sadrži još i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij te željezo. To sve čini čokoladu korisnim dodatkom prehrani.
Deblja li čokolada?
Čokolada se sastoji od tri vrste masti zastupljenih u jednakom omjeru.
- Prvu trećinu čine mono- nezasićene masti iz kakaovca (masti koje se nalaze i u maslinovom ulju).
- Drugu trećinu, koja dolazi uglavnom iz kakao maslaca, čine zasićene masti s neutralnim djelovanjem na razinu kolesterola (niti ga dižu niti spuštaju),
- Zadnju trećinu zasićenih masti čine tvari koje dižu kolesterol i potiču debljanje.
Ukupno gledano čokolada ima povoljan omjer masti i ne može se reći da deblja. Ipak, u čokoladu se dodaju tvari koje nažalost i debljaju, prije svega šećer i mlijeko.
4 čokoladna savjeta za maksimalan užitak i doprinos zdravlju
- To što je čokolada zdrava ne znači da ju trebate jesti u neograničenim količinama. Želite li postići pozitivne efekte za zdravlje jedite do 100 grama tamne čokolade dnevno.
- Čokoladu jedite polagano- u njoj se nalazi preko 300 sastojaka i, da biste ih što bolje okusili, jedite polagano, uživajte u mirisu i okusu.
- Birajte tamnu čokoladu, ona ima puno više antioksidansa od bijele čokolade i mlijeka.
- Izbjegavajte punjene čokolade- punjenja poput karamele, nugata i sl. obično ne sadrže hranjive tvari nego mast i šećer. Zdravi izbor su orašasti plodovi, naranča i druga voća. Autor ovog teksta obožava tamnu čokoladu s lješnjacima.
Neke zablude o čokoladi
- Čokolada uzrokuje akne– Niti jedno istraživanje nije pokazalo da čokolada uzrokuje akne
- Čokolada uzrokuje karijes– Čokolada ne uzrokuje karijes, karijes uzrokuje nedostatak higijene
- Čokolada povećava razinu kolesterola– Tamna čokolada smanjuje razinu kolesterola. Mliječna i bijela čokolada mogu blago povisiti razinu kolesterola
Recite nam, kakvu vi čokoladu volite?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja