Čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja

cokolada

Ovo je dobra vijest za sve čokoljupce, ali za pozitivne učinke čokolade ključ je u umjerenosti.

Novo istraživanje britanskih znanstvenika ukazuje na povezanost konzumacije čokolade s manjim rizikom oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

U ovoj opsežnoj studiji sudjelovalo je 25 000 muškaraca i žena iz Norfolka u Engleskoj. Znanstvenici su deset godina pratili odnos unesenih količina čokolade i njihovo kardiovaskularno stanje: postotak kolesterola, srčani udar, moždani udar i drugo.

Na temelju tih bilješki ustanovili su da osobe koje su konzumirale više čokolade prosječno manje pate od kardiovaskularnih bolesti, ali istraživanje ipak ne navodi izravnu vezu između kakaa i dobrobiti arterija.

Prema ovoj studiji za očuvanje zdravlja srca bi trebali unositi 100 grama čokolade dnevno.

cokolada

Znanstvenici su ipak priznali da čokoladu najviše konzumira mlađa populacija koja je vitkija, boljeg zdravlja i sportski aktivna, stoga je moguće da životni stil utječe više od čokolade na zdravlje srca.

Ova studija odmah je izazvala val negativnih komentara. Tako je liječnik nutricionist Arnaud Cocaul nazvao ovakav oblik studije ograničenim, dok njegov kolega nutricionist Pierre Azam smatra da se iz ovakvog istraživanja ne može ništa pouzdano reći o dobrobiti čokolade za zdravlje. Azama više zabrinjava “šteta” koju bi na populaciju mogle imati takve “pojednostavljene studije”.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu