Jednostavne torte – brzi veganski recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Dolazi nam ljeto. Doba godine kada i sam pogled na pećnicu predstavlja izazov, ali ako ju već morate koristiti neka bude zdravo. Donosimo vam nekoliko recepata torti iz snova za spas u vrućim ljetnim danima. One su zdrave, jednostavne, kremaste i ono najbitnije – brzo gotove!
Veganska torta od mrkve i naranče
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 1,5 šalica naribane mrkve
- 2 žličice cimeta
- 1 naranča
- 7 žlica šećera
- 1,5 dl kokosovog ulja
- prašak za pecivo
- 1 šalica oraha
Preljev:
- 2 žlice kakao praha
- 0,5 dl ulja
- 1 dl mlijeka od soje
- 2 žlice šećera
Postupak:
Za ovu jednostavnu vegansku tortu potrebno je naribati cijelu koru jedne naranče i mrkvu. Naranču treba iscijediti, a sok naranče pomiješati s uljem i šećerom. U posebnoj zdjeli potrebno je pomiješati brašno, cimet i prašak za pecivo, te potom u tu smjesu ubaciti sitno nasjeckane orahe.
Kada je smjesa dobro izmiješana, možete početi nadolijevati sok od naranče, te zatim polako dodavati i naribanu mrkvu. Smjesu možete izliti u kalup, te staviti u pećnicu 35 minuta na 200 stupnjeva.
Dok se biskvit peče možete pomiješati sve sastojke od kojih želite napraviti preljev te smjesu miješati 3 minute na maksimalnoj temperaturi dok se ne zgusne. Prelijte smjesu preko biskvita. Stavite tortu u hladnjak na hlađenje. Poslužite za nekoliko sati ili pričekajte sljedeći dan.
Čarobno šumsko voće
Sastojci :
- 220 g oraha
- 180 g datulja
- prstohvat soli
- 300 g indijskih oraščića
- 100 g kokosovog ulja
- 140 g meda
- štapić vanilije
- 100 ml limunovog soka
- 170 g šumskog voća
Postupak:
Datulje je potrebno ostaviti u vodi dvadesetak minuta kako biste im skinuli kožicu i izvadili koštice. Orahe i datulje trebate usitniti, oblikovati u smjesu koja se ne rasipa te utisnuti u kalup na koji je prethodno stavljena prozirna folija.
Ocijeđene indijske oraščiće, sjemenke vanilije i sok od limuna treba izmiješati s otopljenim kokosovim uljem i medom te oblikovati u smjesu sličnu pasti.
Malo više od polovine kreme trebate razmazati na podlogu od oraha. U preostali dio kreme potrebno je dodati šumsko voće i dobro izmiješati mikserom. Kremu od šumskog voća možete razmazati preko paste. Prije posluživanja ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku.
Čokoladna veganska poslastica
Sastojci:
- 75 g kakao praha
- 350 g sojinog mlijeka
- 150 g brašna
- 50 g škrobnog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- ribana korica naranče
- 150 g šećera
Postupak:
Kakao prah i šećer potrebno je dobro izmiješati kako bi se razbile grudice te u tu smjesu lagano dosipavati mlijeko. Kada je mlijeko dodano, potrebno je još umiješati brašno i prašak za pecivo, rum i koricu naranče. Ako vam se smjesa čini pregustom možete dodati malo vode ili mlijeka.
Kada ste zadovoljni smjesom, možete ju izliti u kalup za pečenje te peći 35 minuta na 200 stupnjeva. Osnovni recept možete mijenjati i dodavati sastojke po želji.
Zdrava torta od lješnjaka
Sastojci:
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 šalica mljevenih lješnjaka ili oraha
- pola male žličice soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 trećine šalice javorovog ili agavinog sirupa
- 2 trećine šalice kukuruznog ulja
- 1,5 šalica džema od naranče bez šećera
- pola šalice zobenog ili rižinog mlijeka
- šaka narezanih lješnjaka (za ukrašavanje)
- po želji korica limuna ili naranče i cim
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obavezno premažite uljem. Brašno, orahe, lješnjake, prašak za pecivo i sol pomiješajte u velikoj posudi, potom u drugoj posudi izmiješajte javorov sirup, kukuruzno ulje, džem i mlijeko. Kada ste sigurni da se smjesa dobro povezala dodajte ju smjesi u prvoj zdjeli (brašno, orasi, lješnjaci) i dobro izmiješajte.
Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite 45 minuta. Kada se kolač ispeče ostavite ga da se hladi barem 10 minuta. Dok se kolač hladi možete na laganoj vatri preostalu količinu džema miješati s pola šalice vode. Ako želite da sirup bude gušći, možete staviti i manje od pola. Miješajte otprilike 10 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku kremu. Kolač prelijte tom kremom i ukrasite cimetom, lješnjacima ili drugim orašastim plodovima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja