Hantavirus – uzroci, simptomi i liječenje

hantavrius

Hantavirus je zarazna bolest pluća koju karakteriziraju simptomi poput gripe koji mogu brzo napredovati te dovesti do problema s disanjem koji mogu biti potencijalno opasni po život.

Nekoliko vrsta hantavirusa može uzrokovati hantavirusni plućni sindrom. Njega prenosi nekoliko vrsta glodavaca. Virus se nalazi u slini, mokraći i izmetu različitih glodavaca, uključujući poljske i laboratorijske miševe i štakore. Također, do zaraze može doći udisanjem kontaminiranog zraka.

Mogućnosti liječenja su ograničene, zato je najbolja zaštita izbjegavanje glodavaca i njihovog staništa. Inkubacija može trajati od 7-36 dana. 

Uzroci hantavirusa

Svaka vrsta hantavirusa ima glodavca prijenosnika, a udisanje je glavni put prijenosa. Jelenski miš jedan je od primarnih nositelja virusa odgovornog za većinu slučajeva hantavirusnog plućnog sindroma. 

Ljudi se hantavirusom mogu zaraziti dodirom s glodavcima i njihovim otpadnim tvarima te udisanjem virusnih čestica u zraku. Raspršivanje se događa kada se virus nađe u zraku, što ga čini lakim za udisanje. Nakon udisanja, hantavirus dolazi do pluća i počinje napadati sićušne krvne žile, kapilare.

Nema dokaza da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka. Virusne epidemije su se većinom pojavljivale u SAD-u, međutim epidemija je moguća bilo gdje, gdje postoji odgovarajući prijenosnik odnosno životinjski domaćin. 

Pluća se tada pune tekućinom i otiču, što može izazvati bilo koji od respiratornih problema poveznih s hantavirusnim plućnim sindromom.

Hantavirus

Simptomi hantavirusa

Hantavirusni plućni sindrom napreduje kroz dvije različite faze. U prvoj fazi možda ćete doživjeti znakove i simptome slične gripi, koji mogu uključivati:

U ranim fazama, hantavirusnu infekciju teško je razlikovati od gripe, upale pluća ili drugih virusnih uvjeta. Nakon četiri do deset dana pojavljuju se ozbiljniji znakovi i simptomi. Oni obično uključuju:

  • Kašalj sa sekretom
  • Kratkoća daha
  • Gomilanje tekućine unutar pluća
  • Nizak krvni tlak
  • Smanjena učinkovitost srca

Znakovi i simptomi hantavirusnog plućnog sindroma mogu se naglo pogoršati i brzo postati opasni po život. Infekcija koja zahvaća pluća, u veliko većini prepoznatih slučajeva dovodi do smrti. Oni koji prežive šok, mogu se oporaviti bez posljedica. Kod infekcije bubrega može biti spasonosna upravo dijaliza

Liječenje hantavirusa

Posebne mogućnosti za liječenje hantavirusnog plućnog sindroma su ograničene. No, prognoze se poboljšavaju ranim prepoznavanjem virusa, brzoj hospitalizaciji i adekvatnom podrškom disanju.

Suportivna terapija

Osobe s teškim slučajevima zahtijevaju hitno liječenje u jedinici intenzivne skrbi. Potpomognuto disanje, bilo intubacijom ili mehaničkom ventilacijom, može pomoći s disanjem i u prevenciji plućnog edema.

Intubacija uključuje stavljanje cijevi za disanje kroz nos, usta ili dušnik kako bi se pomoglo pri zadržavanju dišnih puteva otvorenima i kako bi normalno funkcionirali.

U iznimno teškim slučajevima koristi se metoda ekstrakorporalne mehaničke oksigenacije. Ona uključuje stalno pumpanje krvi kroz stroj koji uklanja ugljični dioksid i dodaje kisik. Oksigenirana krv se tada vraća u tijelo.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu