Šetam li krivo svog psa? – savjeti za bolju šetnju

setanje-pasa

Psi su društvene životinje, što znači da im je u prirodi formirati čopor. Kada se čopor oformi, slijedi potreba za vođom čopora. Među psima će se pojaviti alfa vođa, koji je za funkcioniranje skupine potreban.

Kada pas živi u obitelji on traži alfu koji će ga voditi, ako se ona ne pojavi, pas će pokušati biti vođa čopora. Tada slijede problemi u ponašanju, koji onemogućuju ugodan suživot ljubimca i čovjeka. Prije nego se navedeno dogodi, morate se postaviti kao vođa i omogućiti svom najboljem prijatelju sigurnost i mir.

Kako biti vođa tijekom šetnje?

šetnja psa

Hodajte ispred svog psa

Kada hodate ispred svog psa, on vas vidi kao vođu čopora. Zato je važno je da vi prvi izađete iz kuće i prvi u nju uđete kada se vratite iz šetnje. Za vrijeme šetnje, pas bi trebao hodati iza ili pokraj vas.

Ako je pas onaj koji vodi, stalno njuška, uzbuđen je i sl. znači da je on alfa tijekom šetnje. Za psa je ovo stanje iscrpljujuće te on ne može biti smiren. On tada ima potrebu voditi, biti vođa i odlučivati, u stresu je i postaje anksiozan. Zato vi budite vođa – neka pas hoda iza ili pokraj.

Koristite kratku uzicu

Kraća uzica omogućuje više kontrole. Kada je uzica kraća, lakše je komunicirati sa psom, voditi ga i ispravljati. Dok psa ispravljate, uvijek imajte na umu njegovu sigurnost. Uzica bi trebala biti opuštena. Nije potrebno, ni dobro da se vi i pas stalno „natežete“. Umjesto toga se opustite i budite smireni vođa.

Postavite ogrlicu visoko

Ogrlica bi trebala biti što više jer tada nije potrebno ulagati puno energije u povlačenje psa i omogućuje vam bolju kontrolu. Pojas za tijelo se ne preporučuje za šetnju. Pojasevi su osmišljeni za vuču tereta, saonica itd. Postavljaju se oko najsnažnijih točaka tijela psa, što otežava kontrolu nad njim. Umjesto toga, postavite uobičajenu ogrlicu visoko.

pseca-ogrlica

Stavite mu ogrlicu kada je miran

Pozovite psa da dođe k vama, a ne obrnuto. Nakon mu recite da sjedne, pričekajte dok ne bude smiren, tek tada mu stavite ogrlicu i uzicu.

Omogućite si dovoljno vremena za šetnju

Idealno vrijeme za šetnju je jutro. Svakodnevno odvojite pola sata do sat vremena. Ovisno o pasmini, vašem psu može biti potrebno više ili manje vremena. Konzultirajte se s veterinarom oko duljine trajanja šetnje, te promatrajte kako vaš pas reagira na različita trajanja šetnje.

Nagradite psa tijekom šetnje

Nakon što je vaš ljubimac bio poslušan, hodao uz vas, naučio se na takvo ponašanje, nagradite ga slobodnim njuškanjem i obavljanjem nužde. Vi morate odlučiti kada je „slobodno“ vrijeme gotovo. Imajte na umu da bi ono uvijek trebalo biti kraće nego vrijeme koje se fokusirate samo na šetnju.

nagrada-za-psa

Ne dozvoljavajte da bude zloćko

Ako znate da će vaš pas u nekoj situaciji zalajati na drugog psa, mačku, ili čak čovjeka, pravovremeno mu to zabranite. Potrebno je lagano povući psa prije nego dođe do neposlušnosti. Nastavite hodati ravno.

Ako se pokaže da lagano potezanje nije dovoljno, psa lagano dotaknite nogom. Nikada ga ne udarajte! Kod ovakvih situacija važno je reagirati prije nego reagira pas, jer jednom kada počne lajati teško ćete ga smiriti. Tada će mu koncentracija biti usmjerena na ono na što laje, a ne na vaše opaske.

Nastavite voditi i nakon šetnje

Kada dođete doma, nemojte prestati voditi. Neka vaš pas strpljivo pričeka dok mu ne skinete ogrlicu i ne izujete cipele.

Nagradite psa nakon šetnje

Kada psu date hranu nakon šetnje, dozvolili ste mu da „radi“ za hranu i vodu. Tada je pas još zadovoljniji.

pas-hranjenje

Nemojte zaboraviti pokupiti iza svog ljubimca! Budite primjer drugima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu