Psi njuhom mogu otkriti rak grlića maternice

dr-beagle

Psi uz pomoć njuha mogu otkriti rak grlića maternice bolje od bilo kojeg drugog neinvazivnog dijagnostičkog postupka. Dresirani bigl, njuškajući higijenske uloške, prepoznaje karcinom cerviksa osjetljivošću iznad 90 posto, čime nadmašuje Papa test.

U Meksiku i mnogim zemljama u razvoju, metode ranog otkrivanja raka grlića maternice poput Papa testa i kolposkopije nisu dostupne, ili na rezultate treba čekati više tjedana. Meksički znanstvenici, pod vodstvom Dr. Héctor Guerrero-Flores iz Instituta za socijalnu sigurnost objavili su u stručnom časopisu “BMC Cancer”  opis i rezultate svojih istraživanja alternativnih mogućnosti dijagnostike, u kojima su došli do spoznaje o psima, kao najboljim i najpouzdanijim dijagnostičarima.

I bez dresure, psi brinu o svojim vlasnicima

Poznato je i potvrđeno u velikom broju slučajeva, da se psi mogu koristiti u svrhu otkrivanja raka. Zaklada InSitu je u 12 godina postojanja dresirala preko 50 pasa za rano otkrivanje tumora i ostalih bolesti te tako pomogla u spašavanju velikog broja ljudi. Čak i bez posebne dresure, psi njuhom ponekad otkrivaju promjene na tijelu vlasnika. Nisu rijetki slučajevi ranog otkrivanja i signaliziranja početnih stadija karcinoma kod vlasnika.

beagle

Iscjedak na higijenskom ulošku

Dr. Guerrero-Flores i suradnici su krenuli od pretpostavke da bi rak grlića maternice mogao biti osobito pogodan za pseću dijagnostiku jer se uzorci cervikalnog i vaginalnog iscjetka dobivaju jednostavno i bez ikakvog zahvata – na korištenom higijenskom ulošku.

Svoju su hipotezu potvrdili uz pomoć trogodišnjeg mužjaka pasmine beagle, koji je svoj njuh već dokazao iskustvom u otkrivanju droge. Dovoljan mu je bio četveromjesečni trening da nauči razlikovati miris uzorka dobivenog biopsijom tkiva žena s karcinomom grlića maternice, i zdravih žena.

“Dr. Beagle”, vrhunski dijagnostičar

Nakon obuke, naš “Dr. Beagle” je pod nos dobio oko 900 razmaza grlića maternice i 500 rabljenih higijenskih uložaka. Svaki uzorak je bio od druge žene, kod njih 150 je tumor već ranije dokazan kolposkopijom, a kod ostalih je nalaz bio uredan.

Pseći njuh je prepoznao 92,8 posto pozitivnih razmaza i 96,4 posto higijenskih uložaka oboljelih žena.  Među uzorcima zdravih žena, prepoznao je 99,1 posto negativnih nalaza razmaza i 99,6 posto higijenskih uložaka. Tim Dr. Guerrero-Floresa će proširiti svoja istraživanja i na mogućnosti da psi otkrivaju ostale vrste ginekoloških karcinoma, poput raka endometrija, jajnika i dojke.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu