Sterilizacija i kastracija mačke: Pozitivno djeluje na zdravlje i ponašanje vašeg ljubimca! Evo kada i kako se izvodi, koja je cijena i hoće li se mačka udebljati

Sterilizacija mačke

Sterilizacija mačke preporučuje se vlasnicima koji ne žele njihove potomke (parenje mačaka) i kad su u pitanju mačke lutalice. Sterilizacija se razlikuje od kastracije, a kastracija je zbog izostanka instinkta parenja preporučljivija.

Znanstvena su istraživanja pokazala da sterilizirane/kastrirane mačke dulje žive i zdravije su od onih reproduktivno sposobnih.

Oporavak je nešto teži kod ženki, a nakon postupka važno je hraniti mačku posebnom niskokaloričnom hranom.

Sterilizacija ili kastracija?

Što se tiče sprječavanja reprodukcije životinja, postoje dvije metode:

  • sterilizacija
  • kastracija.

Oba se kirurška zahvata obavljaju od strane veterinara pod općom anestezijom. Prije operacije mačka treba biti natašte 12 sati. Osim toga, i mačke (ženke) i mačci (mužjaci) se mogu sterilizirati i kastrirati. Međutim, kastracija je općenito bolja od sterilizacije. Neki veterinari čak i odbijaju sterilizaciju.

Sterilizacija mačaka
FOTO: Shutterstock

Sterilizacija mačke – postupak

Kad je sterilizacija u pitanju, uklanjaju se, prekidaju ili zatvaraju jajovodi u ženki, a sjemenovodi kod mužjaka. Dakle, reprodukcija više nije moguća, ali proizvodnja hormona ostaje nepromijenjena.

Ponašanje mačke nakon sterilizacije ostaje isto, tj. još uvijek su prisutni instinkti parenja kod ženki i agresivno teritorijalno ponašanje kod mužjaka.

Sterilizacija mačaka – oporavak

Mačkama je bilo kakav operacijski postupak, kao i ljudima, svojevrstan šok za organizam. Potrebno im je neko vrijeme za potpuni oporavak.

Neko vrijeme ne jedu i ne piju, ali to će brzo proći. Treba pripaziti da mačka ne liže ranu, a dobro je i da nekoliko dana boravi u mirnom i tihom okruženju.

Kastracija mačaka
FOTO: Shutterstock

Kastracija mačaka – postupak

Postupak kastracije je nešto drugačiji. Kod ženske mačke uklanjaju se jajnici, a obično i maternica. Kod mužjaka se potpuno uklanjaju testisi. Ovaj postupak je lakše izvediv kod mužjaka pa je i oporavak nakon kastracije mačka brži, tj. dobro je nakon samo jednog dana.

Kod ženki je postupak opsežniji jer se otvara abdomen, što implicira dulji oporavak. Rana se šiva, a šavovi se moraju izvaditi nakon 10-ak dana.

Učinci kastracije

Uklanjanjem jajnika i maternice, odnosno testisa, mačke gube spolne hormone koji se tamo proizvode. Ovo ima značajan utjecaj na ponašanje mačke. Ne samo neposredno nakon postupka, već i dugoročno.

Tijelo mačke brzo se navikava na novi osjećaj. Tu su i promjene u ponašanju – izostaje instinkt parenja i kroničnog tjeranja, kao i teritorijalno ponašanje kod mužjaka zbog čega ne ulaze u borbe s drugim mačkama. Obilježavanje se smanjuje ili potpuno nestaje.

Može se reći da mačke i mačci postaju smireniji i više se pripitomljavaju nakon kastracije.

kastracija mačke povećava kvalitetu života mačke i može eliminirati značajne rizike povezane sa spolnim organima ili hormonima
FOTO: Shutterstock

Ostale prednosti kastracije

Također, kastracija mačke povećava kvalitetu života mačke i može eliminirati značajne rizike povezane sa spolnim organima ili hormonima. Postoje čak i računalne simulacije koje predviđaju znatno duži životni vijek kastriranih mački od onih steriliziranih.

Čimbenici koji govore u prilog kastraciji su:

  • smanjen rizik od infekcije tijekom parenja
  • rjeđa pojava ozljeda i apscesa nakon borbi
  • smanjen rizik od oštećenja srčanih zalistaka i bubrežne insuficijencije
  • nestanak problema s reproduktivnim organima
  • izostanak prekomjerne proizvodnje hormona i povezanih bolesti, poput oštećenja koštane srži.

Kada kastrirati mačka ili mačku?

Neki stručnjaci se zalažu za što raniju kastraciju, tj. kad su mačići stari 3 – 4 mjeseca, jer se anestezija lakše podnosi, operacija i oporavak su brži, a komplikacija gotovo nema. S druge strane, većina smatra da je savršeno vrijeme za postupak prije nego što mačke postignu seksualnu zrelost, a to je između 6 – 7 mjeseci.

Kada kastrirati mačka
FOTO: Shutterstock

Čak se i kod muških mačaka može uočiti postizanje spolne zrelosti. U pravilu se mijenja miris urina, što je povezano s hormonalnim promjenama. Najbolje je mačka kastrirati prije početka označavanja zidova, predmeta itd. Naime, ne odviknu se svi mačci od označavanja nakon što jednom počnu.

Ipak, nikad nije prekasno za kastraciju. Tko je propustio termin ili udomio stariju mačku, još je uvijek može kastrirati.

Sterilizacija i kastracija mačke – cijena

Cijena sterilizacije mačke, odnosno kastracije ovisi o različitim čimbenicima. Razliku čini spol mačke. Budući da zahvat kod mužjaka nije tako složen, cijena je manja. Cijena se kreće između 20 – 40 eura.

Međutim, troškovi mogu varirati od jednog veterinara do drugog. Osim toga, u obzir treba uzeti i troškove za propisane lijekove, vađenje šavova ili u slučaju komplikacija.

U nekim je slučajevima sterilizacija mačaka besplatna. Naime, razne udruge, ali i općine i gradovi (ponekad je riječ o suradnji) provode projekte kastracije uličnih mačaka i mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovinskog stanja. Dana 27. svibnja obilježava se Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka u okviru kojeg veterinarske ambulante znaju kastrirati mačke o svojem trošku (sterilizacija mačaka – akcija).

Mačke koriste mnogo manje energije pa se preporučuje korištenje hrane koja ima smanjenu količinu kalorija
FOTO: Shutterstock

Debljaju li se sterilizirane/kastrirane mačke?

Sam postupak ne može uzrokovati promjenu težine. Međutim, ono što treba znati jest da postupak mijenja potrebu za energijom. Ako je mačka kastrirana, metabolizam se mijenja zbog nedostatka hormona.

Mačke koriste mnogo manje energije pa se preporučuje korištenje hrane koja ima smanjenu količinu kalorija (hrana za sterilizirane mačke).

To je obično bolje od smanjenja same količine hrane, jer se tako također smanjuje količina minerala i vitamina.

Vlasnik treba paziti na težinu mačke pogotovo prva tri mjeseca nakon postupka. Ako je mačka pretila, postoji opasnost od mnogih bolesti poput dijabetesa, oštećenja jetre ili zglobnih problema. To bi bilo u suprotnosti s onim što se htjelo postići sterilizacijom/kastracijom, a to je dulji, zdraviji i opušteniji život mačke.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. S. R. (2022). Rana kastracija mačića. Moja Mačka.
  2. Kastracija i sterilizacija mačaka. Udruga Prava šapa
  3. Neutering Your Cat. Vets4Pets.

Ocijenite članak

4.30 / 5   27

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu