Sterilizacija i kastracija mačke – razlike, postupak, oporavak, cijena i hrana

Sterilizacija mačke

Sterilizacija mačke preporučuje se vlasnicima koji ne žele njihove potomke (parenje mačaka) i kad su u pitanju mačke lutalice. Sterilizacija se razlikuje od kastracije, a kastracija je zbog izostanka instinkta parenja preporučljivija.

Znanstvena su istraživanja pokazala da sterilizirane / kastrirane mačke dulje žive i zdravije su od onih reproduktivno sposobnih. Oporavak je nešto teži kod ženki, a nakon postupka važno je hraniti mačku posebnom niskokaloričnom hranom.

Veterinar

Sterilizacija ili kastracija?

Što se tiče sprečavanja reprodukcije životinja, postoje dvije metode:

  • sterilizacija,
  • kastracija.

Oba se kirurška zahvata obavljaju od strane veterinara pod općom anestezijom. Prije operacije mačka ne smije jesti 24 sata, a piti 12 sati. Osim toga, i mačke (ženke) i mačci (mužjaci) se mogu sterilizirati i kastrirati. Međutim, kastracija je općenito bolja od sterilizacije. Neki veterinari čak i odbijaju sterilizaciju.

Sterilizacija mačke – postupak

Kad je sterilizacija u pitanju, uklanjaju se, prekidaju ili zatvaraju jajovodi u ženki, a sjemenovodi kod mužjaka. Dakle, reprodukcija više nije moguća, ali proizvodnja hormona ostaje nepromijenjena.

Ponašanje mačke nakon sterilizacije ostaje isto, tj. još uvijek su prisutni instinkti parenja kod ženki i agresivno teritorijalno ponašanje kod mužjaka.

Oporavak nakon sterilizacije

Sterilizacija mačke – oporavak

Mačkama je bilo kakav operacijski postupak, kao i ljudima, svojevrstan šok za organizam. Potrebno im je neko vrijeme za potpuni oporavak.

Neko vrijeme ne jedu i ne piju. To će brzo proći. Vlasnik treba pripaziti da mačka ne liže ranu kako bi ona što prije zacijelila. Također, dobro je da nekoliko dana mačka boravi u mirnom i tihom okruženju.

Kastracija mačaka – postupak

Postupak kastracije je nešto drugačiji. Kod ženske mačke uklanjaju se jajnici, a obično i maternica. Kod mužjaka se potpuno uklanjaju testisi. Ovaj postupak je lakše izvediv kod mužjaka, a i oporavak je brži, tj. dobro je nakon samo jednog dana.

Kod ženki je postupak je opsežniji jer se otvara abdomen. To rezultira duljim razdobljem oporavka. Rana se šiva, a šavovi se moraju izvaditi nakon 10-ak dana.

Kastracija

Učinci kastracije

Uklanjanjem jajnika i maternice, odnosno testisa, mačke gube spolne hormone koji se tamo proizvode. Ovo ima značajan utjecaj na ponašanje mačke. Ne samo neposredno nakon postupka, već i dugoročno.

Tijelo mačke brzo se navikava na novi osjećaj. Promjene u ponašanju uglavnom su pozitivne. Nema instinkta parenja i kroničnog tjeranja. Kod mužjaka izostaje teritorijalno ponašanje pa nema borbe s drugim mačkama. Ponašanje obilježavanja ograničeno je ili potpuno nestaje.

Može se reći da mačke i mačci postaju nježniji, opušteniji, smireniji i više udomaćeni nakon kastracije.

Ostale prednosti kastracije

Također, kastracija mačke povećava kvalitetu života mačke i može eliminirati značajne rizike povezane sa spolnim organima ili hormonima. Postoje čak i računalne simulacije koje predviđaju znatno duži životni vijek kastriranih mački od onih steriliziranih.

Čimbenici koji govore u prilog kastraciji su:

  • smanjen rizik od infekcije tijekom parenja,
  • rjeđa pojava ozljeda i apscesa nakon borbi,
  • smanjen rizik od oštećenja srčanih zalistaka i bubrežne insuficijencije,
  • nestanak problema s reproduktivnim organima,
  • izostaju prekomjerna proizvodnja hormona i povezane bolesti poput oštećenja koštane srži.

Prednosti kastracije

Kastracija mačka – starost

Neki stručnjaci se zalažu za što raniju kastraciju, tj. kad su mačići stari 3 – 4 mjeseca. Međutim, seksualne karakteristike tad još nisu u potpunosti razvijene. Zbog rane intervencije mačke ostanu malo djetinjastije.

Zato većina smatra da je savršeno vrijeme za postupak kad mačke postignu seksualnu zrelost. U slučaju ženskih mačaka to je nakon 4 – 5 mjeseci, kad se prvi put tjeraju. Dobar trenutak za kastraciju je tjedan dana nakon tjeranja. Veterini sugeriraju zakazivanje operacije između 5. i 9. mjeseca.

Čak i kod muških mačaka može se uočiti postizanje spolne zrelosti. U pravilu se mijenja miris urina, što je povezano s hormonalnim promjenama. Događa se oko 5. – 6. mjeseca. Najbolje je mačka kastrirati prije početka označavanja zidova, predmeta itd. Naime, ne odviknu se svi mačci od označavanja nakon što su jednom počeli.

Ipak, nikad nije prekasno za kastraciju. Tko je propustio termin ili udomio stariju mačku, još je uvijek može kastrirati.

Ulične mačke

Sterilizacija i kastracija mačke – cijena

Cijena sterilizacije mačke, odnosno kastracije ovisi o različitim čimbenicima. Razliku čini spol mačke. Budući da zahvat kod mužjaka nije tako složen, cijena je manja. U pravilu se za mužjake može očekivati oko 150 kn, a za ženke oko 250 kn. Negdje i više.

Međutim, troškovi mogu varirati od jednog veterinara do drugog. Osim toga, postoje troškovi za bilo koji propisani lijek, vađenje šavova ili u slučaju komplikacija.

U nekim je slučajevima sterilizacija mačaka besplatna. Naime, razne udruge provode projekte kastracije uličnih mačaka i mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovinskog stanja. 27. svibnja obilježava se Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka u okviru kojeg veterinarske ambulante znaju kastrirati mačke o svojem trošku (sterilizacija mačke – akcija).

Hrana za sterilizirane mačke

Debljaju li se sterilizirane / kastrirane mačke?

Sam postupak ne može uzrokovati promjenu težine. Međutim, ono što treba znati jest da postupak mijenja potrebu za energijom. Ako je mačka kastrirana, metabolizam se mijenja zbog nedostatka hormona.

Mačke koriste mnogo manje energije pa se preporučuje korištenje hrane koja ima smanjenu količinu kalorija (hrana za sterilizirane mačke). To je obično bolje od smanjenja same količine hrane, jer se tako također smanjuje količina minerala i vitamina.

Vlasnik treba paziti na težinu mačke pogotovo u prva tri mjeseca nakon postupka. Ako je mačka pretila, postoji opasnost od mnogih bolesti poput dijabetesa, oštećenja jetre ili zglobnih problema. To bi bilo u suprotnosti s onim što se htjelo postići sterilizacijom/kastracijom, a to je dulji, zdraviji i opušteniji život mačke.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.64 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cijena kastracije mačke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu