Odobren prvi oralni lijek za dijabetes kod mačaka: Oboljelih je više stotina tisuća! Evo koji su simptomi

Odobren prvi oralni lijek za dijabetes kod mačaka

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek tvrtke Elanco Animal Health Inc za mačke s dijabetesom, čime je postao prvi oralni lijek odobren za tu bolest kod životinja.

Lijek Bexacat pomaže poboljšati kontrolu šećera kod inače zdravih mačaka s dijabetesom koje prethodno nisu liječene inzulinom.

Tvrtka za zdravstvenu zaštitu životinja očekuje da će lijek biti dostupan američkim veterinarima u prvom tromjesečju 2023., rekao je u e-poruci Michael Breer, viši direktor Elancoa.

Procjenjuje se da oko 600.000 mačaka u SAD-u ima dijagnosticiran dijabetes, a istraživanja pokazuju da se gotovo 125.000 mačaka ne liječi zbog složenosti današnjih opcija, rekao je Breer.

Mačke s dijabetesom često zahtijevaju doživotnu terapiju i tradicionalno se liječe kombinacijom inzulina i pravilne prehrane.

Bez odgovarajućeg liječenja mačke s tom bolešću pokazuju sljedeće simptome:

  • povećana žeđ
  • učestalo mokrenje
  • gubitak težine
  • pojačani apetit.

Pročitajte članak “7 znanstveno dokazanih zdravstvenih prednosti vlasnika mačaka“.

Procjenjuje se da oko 600.000 mačaka u SAD-u ima dijagnosticiran dijabetes
FOTO: Shutterstock

Obavezne redovite krvne pretrage

Bexacat kao moguću nuspojavu ima ketoacidozu, potencijalno smrtonosni problem koji uzrokuje da tijelo, u potrazi za izvorima energije, počne razgrađivati masnoću vrlo velikom brzinom.

Sve mačke koje primaju Bexacat trebaju redovite krvne pretrage nakon početka liječenja kako bi se provjeravala sigurnost lijeka, rekao je zdravstveni regulator.

Podaci iz dviju terenskih studija pokazali su da je lijek više od 80 % učinkovit u poboljšanju kontrole šećera kod mačaka koje boluju od te bolesti.

Lijek se ne smije koristiti kod mačaka koje su prethodno bile liječene inzulinom, koje su primale inzulin ili imaju dijabetes ovisan o inzulinu, jer može doći do ozbiljnih nuspojava, prema FDA.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu