Matcha čaj: Sjajna alternativa kavi! Podiže raspoloženje, jača pamćenje i ubrzava mršavljenje! Evo gdje ga možete kupiti i kako se priprema

Matcha čaj

Matcha čaj se priprema sušenjem i mljevenjem listova biljke Camelia sinensis, od koje se pripremaju zeleni, crni i drugi čajevi. Bogat je nutrijentima, kao i tvarima koje imaju antioksidativno djelovanje

U nastavku članka pročitajte kako se priprema matcha čaj i gdje ga možete kupiti. 

Matcha čaj – što je?

Matcha je mljeveni prah listova zelenog čaja, a potječe iz Japana gdje se koristi za pripremu čaja ili kao sastojak u receptima. Predstavlja dio japanske tradicije ispijanja čaja i dio je proslava stotinama godina. Priprema se od biljke Camelia sinensis, kao i ostale vrste zelenog i crnog čaja.

Listovi zelenog čaja za izradu matcha praha beru se nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe s grmova koji su skriveni od sunčeve svjetlosti, zbog čega dolazi do sinteze klorofila i veće razine aminokiselina, posebno L-teanina.

Berba se odvija ručno, a nakon toga se listovi pare i suše. Nakon što su se listovi osušili kamenim mlinom, melju se u fini prah, odnosno matcha prah

Matcha zeleni čaj je sjajna alternativa kavi jer ne stvara osjećaj nervoze, a podiže raspoloženje.

Matcha zeleni čaj
FOTO: Getty Images

Matcha čaj – ljekovitost

Matcha čaj ima brojna ljekovita svojstva:

Što se tiče količine hranjivih tvari koje sadrži matcha prah od kojeg se pravi čaj, jedan gram matcha praha sadrži:

Stručnjaci s nutricionističkog portala Verywell Fit ističu da je EGCG ili epigalokatehin-3-galat jaki antioksidans čija je koncentracija 137 puta viša u matcha čaju nego u zelenom čaju. 

Matcha čaj za mršavljenje
FOTO: Getty Images

Matcha čaj poboljšava raspoloženje

Matcha sadrži L-teanin, aminokiselinu koja opušta um. Zbog toga je poznata kao proizvod koji poboljšava raspoloženje. Budistički svećenici pili su matcha čaj kako bi im pomogao kod meditacije jer sadrži aminokiseline koje, kada se kombiniraju s kofeinom, pružaju smirenost.

Aminokiseline također daju poseban okus matcha čaju, odnosno umami koji označava bogati kremasti okus.

Kako biste postigli puni potencijal jedne šalice matcha čaja, trebali biste popiti 10 šalica zelenog čaja.

Matcha čaj za mršavljenje

S obzirom na to da ima malo kalorija, matcha čaj je odličan dodatak za gubljenje težine. Pospješuje rad metabolizma i sagorijeva masno tkivo. Konzumiranje matcha čaja može povisiti termogenezu (tjelesno sagorijevanje kalorija) od normalnih 8 – 10 % dnevne potrošnje energije na 35 – 43 %.

Istraživanje britanskih znanstvenika iz 2008. godine, provedeno na zdravim muškarcima koji su vježbali i usto pili matcha čaj, dokazalo je da se razgradnja masti povećala za 17 %

Matcha čaj za bolje pamćenje i koncentraciju 

Oko 1100. godine matcha se počela konzumirati u Japanu kao dodatak prakticiranju meditacije. Nakon dugog perioda sjedenja svećenici bi pili matchu kako bi bili oprezni i smireni. Moderna je znanost nedavno potvrdila učenja ove duge tradicije.

Matcha je bogata L- teaninom, aminokiselinom koja potiče opuštanje i smirenost. Iako je L-teanin prisutan u svim čajevima, matcha sadrži pet puta više ove aminokiseline nego obični crni i zeleni čajevi. Usto, L-teanin može pospješiti memoriju i učenje. Stoga, šalica matcha čaja pospješuje koncentraciju i jasnoću uma bez poticanja nervoze.

Matcha čaj - priprema
FOTO: Getty Images

Matcha čaj – priprema

Priprema matcha čaja je smirujući proces kojim prakticirate ljepotu djelovanja u trenutku. Ne trebate toliko brinuti oko koraka, samo razmišljajte kao da je to proces dodavanja vode čaju. Nakon nekog vremena prakticiranja postaje intuitivno djelovanje.

  1. Prosijajte 1 – 2 čajne žličice matcha praha u šalicu uz pomoć malog sita.
  2. Dodajte 200 ml vruće vode. Za najbolje rezultate preporučuje se dodati vodu ugrijanu do točno nekoliko trenutaka prije ključanja.
  3. Miješajte matcha prah i vodu koristeći bambusovu metlicu (metlica za matcha čaj) cik-cak pokretima, dok čaj ne postane pjenušav.
  4. Uživajte u matcha čaju.
Matcha je energetsko piće koje polako otpušta energiju u krvotok
2FOTO: Getty Images

Matcha čaj – kada piti?

Iako matcha čaj ima brojne zdravstvene prednosti, sadrži i druge sastojke koji stvaraju određene nuspojave. Matchu se preporučuje piti:

  • prije tjelovježbe – tako ćete najbolje iskoristiti njezinu prednost pospješivanja fokusa, a i može povisiti fizičku izdržljivost do 24 %
  • prije posla – pospješuje koncetraciju jer sadrži L-teanin, a utječe i na bolju memoriju i učenje
  • za popodnevno dizanje energije – matcha je energetsko piće koje polako otpušta energiju u krvotok.

Iako je matcha čaj dobar napitak u bilo koje vrijeme, preporučuje se izbjegavati ga na prazan želudac jer može dovesti do boli u trbuhu, ali i prije jela jer može smanjiti apsorpciju vitamina B1 u tijelo, što može dovesti do bolesti beri-beri.

Matcha čaj - gdje kupiti
FOTO: Getty Images

Matcha čaj – gdje kupiti i cijena

Matcha čaj možete pronaći trgovinama zdrave hrane, specijaliziranim trgovinama i na internetu. U bio&bio trgovinama 30 g košta 13,69 eura. U Kući zelenog čaja možete pronaći matcha čaj od 30 g za 26,54 eura. Možete ga kupiti i u dm trgovinama, i to po cijeni od 9,94 za 30 g. 

U Harissa trgovinama možete pronaći matcha čaj u vrećici od 10 g za 7,12 eura. Tu je i Terra Organica koja nudi pakiranje od 100 g za 9,82 eura, a i Tvornica zdrave hrane ima pakiranje od 100 g, za 9,95 eura. Brend Chai nudi više opcija matcha čaja, a mi ćemo izdvojiti najjeftiniju varijantu – 100 g za 13,21 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Jaspan, R. (2022). Matcha: Benefits and Possible Side Effects. Verywell Fit.
  2. Link, R. (2020). 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health. Healthline.
  3. Venables, M. C. i sur. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr., 87(3): 778–84.

Ocijenite članak

4.33 / 5   12

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: matcha caj, matcha, zeleni caj matcha, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu