Macina trava: U narodnoj medicini se koristi za hormonalnu ravnotežu i povećanje plodnosti, ali ona je puno više od toga! Evo kako pripremiti čaj

Macina trava

Macina trava, tetrljan ili marulja (lat. Marrubium vulgare) je zeljasta samonikla ljekovita biljka. Čaj od macine trave se u narodnoj medicini pije za olakšanje tegoba kod bolesti dišnog sustava i za postizanje hormonalne ravnoteže

Međutim, sve tradicionalne upotrebe macine trave nisu znanstveno potvrđene. U nastavku članka pročitajte što se točno zna o ljekovitosti macine trave te naučite kako se priprema čaj od macine trave

Macina trava - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Macina trava – uzgoj

Macina trava je zeljasta biljka s uspravnom dlakavom stabljikom. Raste samoniklo na skoro cijeloj sjevernoj polutci, a u Hrvatskoj raste na sunčanim primorskim područjima

Listovi su joj mali i nazubljeni, a cvjetovi maleni i bijeli. Marulja cvjeta od lipnja do srpnja, a od nje se pravi i vrlo kvalitetan med bijele boje, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke koji se suši, a mladi listovi biljke se mogu jesti i u salati.

Macina trava – dobrobiti

Evo koja su znanstveno potvrđena ljekovita svojstva marulje:

Ta svojstva macina trava posjeduje zbog ljekovitih spojeva koje sadrži. Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni su 2017. proučavali ljekovito djelovanje marulje te izolirali biološki aktivne fitokemikalije u njezinom sastavu. To su:

  • diterpeni – marubiin
  • flavonoidi – luteolin, apigenin, ladanein, kvercetin, izokvercitrin, krizoeriol i viteksin
  • fenilpropanoidni esteri – akteozid, forzitozid B, arenariozid, balotetrozid, alisonoid, marubozid, acetil i marubozid
  • tanini – proantocijanidini, katehin i epikatehin
  • steroli
Macina trava čaj
FOTO: Shutterstock

Macina trava – čaj

S obzirom na ljekovita svojstva koja posjeduje marulja, čaj od macine trave preporučuje se konzumirati kod hormonalne neravnoteže, kao pomoć kod začeća ili menstrualnih tegoba. Može se kombinirati s vrkutom za pojačano djelovanje i brže uravnoteženje hormona.

S obzirom na to da marulja i bilo koja druga ljekovita biljka ne mogu trenutno djelovati na ženski organizam, ovaj čaj je potrebno konzumirati minimalno mjesec dana kako bi se mogle zamijetiti pozitivne promjene.

U narodnoj medicini je preporučljivo piti čaj od macine trave tri mjeseca kako bi se poboljšala plodnost i mogućnost za začećem.

Treba napomenuti kako nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili djelovanje marulje u navedene svrhe.

Ljekovita upotreba marulje za začeće i hormonalni disbalans je u nekim slučajevima potvrđena iskustveno, tradicionalnom narodnom medicinom, te je potrebno provesti još istraživanja njezinih svojstava.

Čaj od macine trave – priprema

Čaj od marulje možete pripremati od suhog ili svježeg biljnog materijala, ali većinom se preferira sušena macina trava.

Ako se odlučite za čaj od svježe marulje, bit će vam potrebno nekoliko dobro opranih listova jer je svježa marulja jača od sušene.

Priprema

  1. Jednu jušnu žlicu sušene marulje prelijte s dva decilitra kipuće vode i poklopite.
  2. Ostavite čaj da odstoji 5 – 10 minuta, a zatim procijedite.

Možete piti 2 – 3 šalice čaja od marulje dnevno.

Nekim osobama je okus marulje neugodan i jak, ali konzumacija hladnog čaja s malo meda ima podnošljiviji okus.

Ako macinu travu želite kombinirati s vrkutom, jednostavno napravite čaj od jednakih dijelova suhog materijala vrkute i marulje. Vrkuta će u tom slučaju također pomoći ublažiti opor okus marulje.

Čaj od marulje
FOTO: Guliver image

Macina trava – gdje kupiti?

Ako ne želite ili nemate vremena sami pripremati čaj od marulje, sušenu marulju možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane ili u biljnim ljekarnama.

Za otprilike 100 g sušene marulje trebat ćete izdvojiti oko tri eura.

Marulja – nuspojave

Ako pijete čaj od marulje bez uzimanja kratke pauze između dugotrajne konzumacije, to može izazvati hipertenziju, odnosno povišen krvni tlak.

Također, marulja može biti štetna ako je konzumirate s lijekovima koji imaju isto ili suprotno djelovanje, stoga bi bilo dobro da se posavjetujete s liječnikom ako već pijete određene lijekove.

Nadalje, marulja može djelovati abortivno ili uterotonično zbog toga je strogo zabranjena tijekom trudnoće. Pripravci od marulje mogu izazvati dermatitis.

Savjet svim ženama je da svakako prije konzumacije čaja od marulje provjere u ljekarnama ili sa svojim liječnicima smiju li piti navedeni čaj te koliko dugo bi trebale piti prije uzimanja kratke pauze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: macina trava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu