Macina trava – dobrobiti i priprema ljekovitog čaja

marulja-macina-trava

Macina trava, tetrljan ili marulja (lat. Marrubium vulgare) je zeljasta samonikla ljekovita biljka. Čaj od macine trave se u narodnoj medicini pije za olakšanje tegoba kod bolesti dišnog sustava i za postizanje hormonalne ravnoteže. 

Međutim, sve tradicionalne upotrebe macine trave nisu znanstveno potvrđene. U nastavku članka pročitajte što se točno zna o ljekovitosti macine trave te naučite kako se priprema čaj od macine trave

Marulja
Foto: Photospin

Macina trava – uzgoj

Macina trava (lat. Marrubium vulgare) je zeljasta biljka s uspravnom dlakavom stabljikom. Raste samoniklo na skoro cijeloj sjevernoj polutci, a u Hrvatskoj raste na sunčanim primorskim područjima. 

Listovi su joj mali i nazubljeni, a cvjetovi maleni i bijeli. Marulja cvjeta od lipnja do srpnja, a od nje se pravi i veoma kvalitetan med bijele boje, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke koji se suši, a mladi listovi biljke se mogu jesti i na salatu.

Macina trava – dobrobiti

Znanstveno potvrđena ljekovita svojstva marulje su:

 • pomaže kod problema s dišnim sustavom (bronhitis, kašalj, upala pluća, astma),
 • olakšava probavne smetnje,
 • olakšava simptome prehlade i gripe,
 • štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima,
 • trenutno snižava koncentraciju glukoze u krvi,
 • jača imunitet i potiče rad metabolizma.

Ta svojstva macina trava posjeduje zbog ljekovitih spojeva koje sadrži. Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni su 2017. proučavali ljekovito djelovanje marulje te izolirali biološki aktivne fitokemikalije u njenom sastavu:

 • diterpeni – marubiin,
 • flavonoidi – luteolin, apigenin, ladanein, kvercetin, izokvercitrin, krizoeriol, viteksin,
 • fenilpropanoidni esteri – akteozid, forzitozid B, arenariozid, balotetrozid, alisonoid, marubozid, acetil marubozid,
 • tanini – proantocijanidini, katehin i epikatehin,
  steroli. 
kasalj
Foto: Photospin

Čaj od macine trave/marulje

Preporučuje se konzumirati čaj od macine trave kod hormonalne neravnoteže, kao pomoć kod začeća ili menstrualnih tegoba. Može se kombinirati s vrkutom za pojačano djelovanje i brže uravnoteženje hormona.

S time da marulja niti bilo koja druga ljekovita biljka ne može trenutno djelovati na ženski organizam, ovaj čaj je potrebno konzumirati minimalno mjesec dana kako bi se mogle zamijetiti pozitivne promjene.

U narodnoj medicini je preporučljivo piti čaj od macine trave tri mjeseca kako bi se poboljšala plodnost i mogućnost za začećem.

Treba napomenuti kako nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili djelovanje marulje u navedene svrhe.

Ljekovita upotreba marulje za začeće i hormonalni disbalans je u nekim slučajevima potvrđena iskustveno, tradicionalnom narodnom medicinom te je potrebno provesti još istraživanja njenih svojstava.

Čaj od macine trave – priprema

Čaj od marulje možete pripremati od suhog ili svježeg biljnog materijala, no većinom se preferira sušena macina trava.

Ako se odlučite za čaj od svježe marulje, bit će vam potrebno nekoliko dobro opranih listova jer je svježa marulja jača od sušene.

Priprema čaja:

 1. Jednu jušnu žlicu sušene marulje prelijte s 2 dcl kipuće vode i poklopite.
 2. Ostavite čaj da odstoji 5 – 10 minuta, a zatim procijedite.
 3. Možete piti 2 – 3 šalice čaja od marulje dnevno.

Nekim osobama je okus marulje neugodan i jak, no konzumacija hladnog čaja s malo meda ima podnošljiviji okus.

Ako macinu travu želite kombinirati s vrkutom, jednostavno napravite čaj od jednakih dijelova suhog materijala vrkute i marulje. Vrkuta će u tome slučaju također pomoći ublažiti opor okus marulje.

Čaj-za-neplodnost
Foto: Photospin

Čaj od macine trave – gdje kupiti i cijena?

Ako ne želite ili nemate vremena sami pripremati čaj od marulje, sušenu marulju možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane ili u biljnim ljekarnama.

Za otprilike 100 grama sušene marulje ćete morati izdvojiti oko 20 kuna.

Marulja – nuspojave

Ako pijete čaj od marulje bez uzimanja kratke pauze između dugotrajne konzumacije, možete izazvati hipertenziju, odnosno povišen krvni tlak.

Također, marulja može biti štetna ako ju konzumirate s lijekovima koji imaju isto ili suprotno djelovanje stoga bi bilo dobro da se posavjetujete s liječnikom ako već pijete određene lijekove.

Nadalje, marulja može djelovati abortivno ili uterotonično zbog toga je strogo zabranjena tijekom trudnoće. Pripravci od marulje mogu izazvati dermatitis.

Savjet svim ženama je da svakako prije konzumacije čaja od marulje provjere u ljekarnama ili sa svojim liječnicima smiju li piti čaj te koliko dugo bi trebale piti prije uzimanja kratke pauze.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. White Horehound: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
 2. Fogoros, R. N., Ferri, B. (2019) The Health Benefits of Horehound. Very Well Health.
 3. Obična marulja. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 4. Villanueva, J.R.,, Esteban, J.M., Villanueva, L.R. (2017) A Reassessment of the Marrubium Vulgare L. Herb’s Potential Role in Diabetes Mellitus Type 2: First Results Guide the Investigation toward New Horizons. Medicines (Basel). 4(3): 57.

Ocijenite članak

3.95 / 5   19

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: macina trava, macina trava caj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu