Stolisnik kao lijek – ljekovita svojstva, upotreba i nuspojave

stabljika-stolisnika

Stolisnik (lat. Achillea millefolium), poznat i pod nazivom “hajdučka trava” je široko rasprostranjena samonikla ljekovita biljka koja ublažava razne zdravstvene tegobe.

Uz protuupalna svojstva, stolisnik je odličan za ublažavanje oteklina te za direktno nanošenje na rane kako bi se zaustavilo krvarenje i ubrzalo zgrušavanje krvi.

Više o ljekovitosti i upotrebi stolisnika pročitajte u nastavku. 

stolisnik
Foto: Photospin

Stolisnik – svojstva

Stolisnik (lat. Achillea millefolium), je zeljasta biljka uspravne stabljike, koja je prekrivena malim dlačicama. Široko je rasprostranjena i raste u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke. 

Ima malene bijele ili ružičastocrvene cvjetove, a raste u izobilju na livadama, uz poljske puteve te na rubovima žitnih polja. 

Stolisnik se bere na proljeće i onda opet na jesen. Cvjeta od početka lipnja do rujna, a jedino je važno brati ga na čistim nezagađenim poljima (nikako uz prometnice).

Stolisnik – upotreba 

Mladi listovi stolisnika se mogu jesti tako da se s njim pripreme variva, salate ili juhe. Stolisnik se može koristiti i kao začin. Za pripremu čaja se većinom koriste cvjetovi, ali mogu i listovi te vrhovi stabljika. 

Stolisnik pomaže kod:

Treba napomenuti da su dosad istraživanja koja su se bavila stolisnikom bila provedena samo na životinjama ili kulturama stanica, pa se ne mogu sa sigurnošću potvrditi njegovi učinci na ljude. Dosad zapažena ljekovita svojstva su većinom iskustvena, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Very Well Health. 

U istraživanju protuupalnog učinka ekstrakta stolisnika na ozljede na koži, koje je objavljeno 2017. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacology, pokazalo se da je stolisnik odličan za uspostavljanje ponovne pH ravnoteže na koži te za održavanje hidratacije. 

Čaj od stolisnika

Za jednu šalica čaja potrebno je:

 • 250 ml vode,
 • 1 čajna žličica cvjetova stolisnika.

Suhe cvjetove stolisnika prelijte vrućom vodom. 

Ukoliko želite veću količinu čaja, 20 g suhih cvjetova prelijte s jednom litrom vruće vode. Čaj uvijek ostavite da kratko odstoji i toplog ga popijte.

Stolisnik – kupka

Priprema kupke od stolisnika se odvija na sljedeći način:

 1. Cijelu biljku stolisnika (100g) natopite u hladnoj vodi tijekom noći.
 2. Sljedeći dan sve zagrijte do ključanja, a kupku zatim ulijte u vodu za kupanje. 

Kupku možete pripremiti bržim načinom (iako preporučujemo pripremu tijekom noći), tako da stolisnik prelijete vrućom vodom, pokrijete posudu i ostavite da odstoji 20 minuta. Kupku procijedite i dodajte u vodu za kupanje. 

Stolisnik – tinktura 

Za pripremu tinkture potrebni su vam sušeni cvjetovi stolisnika i alkohol.

 1. U staklenu bocu stavite cvjetove stolisnika sve do vrha i prelijte ih alkoholom (38-40%).
 2. Bocu odložite na sunčano mjesto ili u blizinu nekog izvora topline 2 tjedna.
 3. Tinkturu zatim procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla. 
Stolisnik
Foto: Pixabay

Stolisnik – nuspojave

Iako je stolisnik generalno siguran za upotrebu u manjim količinama, može prouzrokovati nuspojave poput:

 • vrtoglavice,
 • pojačanog mokrenja,
 • iritacija na koži kad se koristi topikalno. 

Također, ako ste alergični na tratinčice, krizanteme ili nevene, vjerojatno ćete biti alergični i na stolisnik. Njegova upotreba se zbog manjka istraživanja o utjecaju na ljude ne preporučuje trudnicama, dojiljama, ni ljudima koji uzimaju sljedeće lijekove:

 • antikoagulante,
 • sedative,
 • antacide ili bilo koje lijekove koji utječu na proizvodnju želučane kiseline. 

Prije nego što krenete konzumirati pripravke od stolisnika ili bilo koje druge ljekovite biljke, obavezno se savjetujte s liječnikom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Stolisnik. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Dellwo, A. (2019) The Health Benefits of Yarrow. Very Well Health. 
 3. Tadić, V., Arsić, I., Zvezdanović, J., Zugić, A., Cvetković, D., Pavkov, S. (2017) The estimation of the traditionally used yarrow (Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. J. Ethnopharmacol. 199:138-148. 

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.55 / 5   11

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stolisnik, stolisnik čaj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu