Najbolje ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti: Ovo su 4 biljna pomoćnika za sve češći problem kod parova

Najbolje ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti

Neplodnost je u današnje vrijeme sve češći problem kod parova. Pripisuje se stresu, unosu nezdrave hrane i naporima suvremenog života, a često je i rezultat neke druge bolesti. 

Mušku neplodnost obično uzrokuju:

  • problemi koji utječu na proizvodnju sperme ili transport sjemena
  • pretilost
  • genitourinarne infekcije
  • oštećenja i ozljede dijelova reproduktivnog sustava.

Uzroci ženske neplodnosti su:

Neplodnost je u današnje vrijeme sve češći problem kod parova
FOTO: Shutterstock

Mnogi dostupni tretmani za začeće su bolni, invazivni, skupi i stresni. Zbog toga se sve veći broj parova okreće prirodnim tretmanima liječenja neplodnosti koji uključuju i poticanje plodnosti kroz prirodnu prehranu, promjenu načina života i liječenje biljem.

Pročitajte članak “Neplodnost – uzroci, dijagnoza i liječenje“.

Vitalna uloga “vrishye” i “ojasa” u zdravoj prehrani 

Određene vrste hrane i bilja posebno poboljšavaju reproduktivno tkivo kod muškaraca i žena. Ta se hrana u ayurvedi naziva “vrishya”. Ona uključuje šparoge, brokulu, mlijeko, datulje, mango i puding od riže. 

Blagotvorni začini uključuju ajowan, kim (pročišćava maternicu kod žena i genitourinarni trakt kod muškaraca), kurkumu (poboljšava interakciju hormona i ciljanih tkiva) i crni kim (pojačava plodnost). 

Crni kim pojačava plodnost
FOTO: Shutterstock

Hrana za žene uključuje žitarice poput kvinoje koje pojačavaju estrogenu aktivnost i podržavaju hormonalnu aktivnost. Voće poput papaje i ananasa također je korisno za jačanje jajne stanice. Kurkuma pomaže vezivanje estrogena i progesterona.

Hrana za muškarce uključuje šparoge, zeleno lisnato povrće i kupusnjače koje povećavaju razinu testosterona u tijelu, kao i bademe i datulje koji poboljšavaju funkciju reproduktivnog tkiva.

Namirnice koje povećavaju “ojas” (vitalnu energiju) su također važne jer je takva hrana vitalna za regulaciju ovulacije i pospješivanje oplodnje.

“Ojas” namirnice uključuju mlijeko, ghee, orašaste plodove, sjemenke sezama i bundeve, med, šafran, avokado, svježe organsko voće i povrće, biljne proteine ​​iz graha i graška te cjelovite žitarice.

Ojas namirnica
FOTO: Shutterstock

Najpoznatije ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti

U ayurvedskoj se medicini za liječenje neplodnosti koriste kombinacije biljaka. Ispravna kombinacija ljekovitog bilja pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, uravnoteženju endokrinog sustava, revitalizaciji sperme (povećavajući broj spermija, morfologiju i pokretljivost) i poboljšanju protoka krvi u zdjeličnoj šupljini, potičući time plodnost. Također, podupire opće zdravlje, smanjuje stres i povećava razinu energije.

U nastavku donosimo popis najčešće korištenih biljaka koje se preporučuju za poboljšanje plodnosti i smanjenje stresa.

1. Shatavari

Shatavari (Asparagus racemousus) pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa što može biti važno za začeće. Budući da je učinkovit adaptogen, može biti koristan i kod problema plodnosti izazvanih stresom. Shatavari se također smatra afrodizijakom i za muškarce i za žene te može povećati šanse za začeće.

Pročitajte članak “Šatavari (shatavari) – upotreba, sastav, cijena i gdje kupiti?“.

Ashwagandha
FOTO: Shutterstock

2. Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) može pomoći u jačanju plodnosti i promicanju reproduktivnog zdravlja, posebno kod muškaraca. Povisuje razinu testosterona i prirodno poboljšava kvalitetu i pokretljivost sperme.

Pročitajte članak “Ashwagandha (ašvaganda) – ljekovita svojstva i upotreba“.

3. Amalaki

Amalaki (Emblica officinalis) podržava reproduktivni sustav muškaraca i žena te može pomoći u prevladavanju poteškoća kod začeća. Osobito njeguje ženske spolne organe i jača maternicu.

Pročitajte članak “Amla (indijski ogrozd) – učinci drevne terapeutske biljke“.

Kappikachu
FOTO: Shutterstock

4. Kappikachu

Kappikachu (Mucuna pruriens) je poznat kao snažan afrodizijak koji povećava razinu testosterona u tijelu. 
Povećava pokretljivost i broj spermija, kvalitetu sjemena i održava njegovu zdravu ravnotežu.

Ayurvedske biljne kombinacije se uzimaju 3 – 12 mjeseci, po savjetu i preporuci ayurvedskog liječnika.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu