Najbolje ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti

Obitelj

Neplodnost je u današnje vrijeme sve češći problem kod parova.

Pripisuje se stresu, unosu nezdrave hrane i naporima suvremenog života, a često je i rezultat neke druge bolesti. 

Muška neplodnost

Mušku neplodnost obično uzrokuju:

 • problemi koji utječu na proizvodnju sperme ili na transport sjemena,
 • pretilost,
 • genitourinarne infekcije,
 • oštećenja i ozlijede dijelova reproduktivnog sustava.

Ženska neplodnost

Uzroci ženske neplodnosti su:

 • oštećenje jajovoda, 
 • izostanak ovulacije, 
 • upale, 
 • ciste i miomi, 
 • endometrioza, 
 • poremećaj menstrualnih ciklusa.

Mnogi dostupni tretmani za začeće su bolni, invazivni, skupi i stresni.

Zbog toga se sve veći broj parova okreće prirodnim tretmanima liječenja neplodnosti koji uključuju i poticanje plodnosti kroz prirodnu prehranu, promjene načina života i liječenje biljem.

Vitalna uloga “vrishye” i “ojasa” u zdravoj  prehrani 

Određene vrste hrane i bilja posebno poboljšavaju reproduktivno tkivo i kod muškaraca i kod žena. Ta se hrana u ayurvedi naziva vrishya

Ona uključuje šparoge, brokulu, mlijeko, datulje, mango i puding od riže. 

Blagotvorni začini uključuju ajowan, kim (pročišćava maternicu kod žena i genitourinarni trakt kod muškaraca), kurkumu (poboljšava interakciju hormona i ciljanih tkiva) i crni kim ( pojačava plodnost). 

Hrana za žene uključuje žitarice poput kvinoje koje pojačavaju estrogenu aktivnost i podržavaju hormonalnu aktivnost kod žena i muškaraca. 

Voće poput papaje i ananasa također su korisne za jačanje jajne stanice. Kurkuma pomaže pojačati vezivanje estrogena i progesterona.

Hrana za muškarce uključuje šparoge, zeleno lisnato povrće i kupusnjače koje povećavaju razinu testosterona u tijelu te bademe i datulje koji poboljšavaju funkciju reproduktivnog tkiva.

Namirnice koje povećavaju ojas (vitalnu energiju) su važne jer takva hrana je vitalna za regulaciju ovulacije i pospješivanju oplodnje.

Ojas namirnice uključuju mlijeko, ghee, orašaste plodove, sjemenke sezama i bundeve, med, šafran i avokado, svježe organsko voće i povrće, biljne proteine ​​iz graha i graška te cjelovite žitarice.

Najpoznatije ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti

U ayurvedskoj se medicini koriste kombinacije biljaka za liječenje neplodnosti.

Ispravna kombinacija ljekovitog bilja pomaže u regulaciji menstrualnih ciklusa, uravnoteženju endokrinog sustava, revitalizaciji sperme (povećavajući broj spermija, morfologiju i pokretljivost) i poboljšanju protoka krvi u zdjeličnoj šupljini, potičući time plodnost. Također podupire opće zdravlje, smanjuje stres i povećava razinu energije.

Najčešće korištene biljke koje se preporučuju za poboljšanje plodnosti i smanjenje stresa su ashwagandha (withania somnifera), shatavari (asparagus racemousus), amalaki (emblica officinalis) i kappikachu (mucuna pruriens).

Shatavari pomaže u regulaciji menstrualnih ciklusa što može biti važno za začeće. Budući da je učinkovit adaptogen, može biti koristan i kod problema plodnosti izazvanih stresom. Shatavari se također smatra afrodizijakom i za muškarce i za žene i može povećati šanse za začeće.

Shatavari
Foto: Pixabay

Ashwagandha može pomoći u jačanju plodnosti i promicanju reproduktivnog zdravlja, posebno kod muškaraca. Povisuje razinu testosterona i  prirodno poboljšava kvalitetu i pokretljivost sperme.

Amalaki podržava reproduktivni sustav muškaraca i žena i može pomoći u prevladavanju poteškoća kod začeća. Osobito njeguje ženske spolne organe i jača maternicu.

Amalaki
Foto: Pixabay

Kappikachu je poznat kao snažan afrodizijak koji povećava razinu testosterona u tijelu. 
Povećava pokretljivost i broj spermija, poboljšava kvalitetu sjemena i održava njegovu zdravu ravnotežu.

Profert F kapsule se najčešće koriste kao ayurvedski lijek za neplodnost kod žena. 
Ovaj lijek je mješavina biljaka poput shatavarija, ashoke, ashwagandhe, lodhre i shilajitha koje pomažu u pravovremenoj ovulaciji, hrane maternicu i stvaraju zdravo okruženje unutar maternice za rast fetusa.

Ayurvedske biljne kombinacije se uzimaju u vremenskom periodu od 3-12 mjeseci, po savjetu i preporuci ayurvedskog liječnika.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najbolje ayurvedske biljke za liječenje neplodnosti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje