Stručno odobrava

,

Laparoskopija jajnika, jajovoda i maternice – kako se pripremiti na operaciju?

laparoskopija

Laparoskopija je endoskopska operacija koja se obavlja pod općom anestezijom pomoću dva reza na abdomenu (trbuhu). Dijagnostička je metoda kirurškog zahvata koja se koristi za procjenu stanja organa u trbušnoj šupljini i u području zdjelice. Zamijenila je brojne kirurške zahvate koji se izvode kod laparotomije (otvorenog trbuha).

Dijagnostička laparoskopija prvenstveno je našla mjesto u obradi neplodnosti kod žena. Ovaj zahvat osigurava ginekologu uvid u izgled i stanje maternice, jajovoda i jajnika.

Kada se izvodi laparoskopija jajnika, jajovoda i/ili maternice?

Laparoskopijom se provjerava prohodnost jajovoda i uklanjaju priraslice na njemu u okviru liječenja neplodnosti. Također se primjenjuje kod cista na jajnicima, kod uzimanja uzorka (punkcija, biopsija) i izvanmaternične trudnoće.

Dijagnostička laparoskopija služi za utvrđivanje postojanja nekog patološkog procesa u zdjelici poput:

 • anomalija uterusa (maternice),
 • nedostatak pojedinih organa,
 • upalnih bolesti,
 • uzroka akutne ili kronične boli,
 • endometrioze (stanice sluznice maternice se nalaze izvan maternice),
 • ektopične trudnoće (svaka trudnoća koja nastaje implantacijom oplođenog jajašca u tkivo koje je izvan predviđenog mjesta).

U obradi i liječenju neplodnosti laparoskopija zauzima glavno mjesto.

Kako se izvodi laparoskopija jajnika, jajovoda i/ili maternice?

Prilikom zahvata, naprave se mali rezovi dužine do 2 cm (promjera otprilike 10 mm) na koži trbuha (glavni rez i pomoćni). Kroz njih se uvodi posebna vrsta teleskopa u trbušnu šupljinu. Kroz rez u pupku odižemo trbušnu stijenku kako ne bi došlo do uboda u crijeva ili velikih krvnih žila. Ostalim (pomoćnim) rezovima se uvode različiti instrumenti potrebni za zahvat.

Na teleskop, jedan od instrumenata koji se uvodi, je priključena videokamera koja daje jasan prikaz organa koji se nalaze unutar zdjelične/trbušne šupljine.

Ponekad se tijekom laparoskopije u rodnicu umetne instrument koji pomiče maternicu.

laparoskopija

Priprema za laparoskopiju jajnika, jajovoda i/ili maternice

Prva noć nakon zahvata je najteža stoga pripremite propisane lijekove, hranu, higijenske uloške, udobnu širu odjeću koja neće vršiti pritisak na trbušnu šupljinu.

Nemojte ništa jesti ni piti nakon ponoći, dan prije zahvata, a isto vrijedi i za pušenje te žvakanje žvakaće gume.

Ako uzimate lijekove, posavjetujte se s liječnikom o njihovom uzimanju prije i nakon operacije.

Za pripremu debelog crijeva prije zahvata koristi se posebna dijeta ili određena sredstva koja dobijete na mjestu izvođenja zahvata.

Noć prije zahvata otuširajte se i uklonite lak za nokte.

Prije samog zahvata potrebno je pomokriti se, skinuti leće ili kontaktne naočale, šminku i nakit te se presvući prema uputama liječničkog osoblja.

Oporavak nakon laparoskopije jajnika, jajovoda i/ili maternice

Trajanje laparoskopske operacije je kraće nego kod operacije otvorenog trbuha.

Oporavak pacijentice je brži, a boravak u bolnici nekoliko puta kraći, odnosno većina operiranih pacijentica napušta bolnicu dan nakon laparoskopske operacije.

Nakon buđenja u operacijskoj sali, odvoze vas u sobu na odjel i tada možete primati posjete. Možete tražiti lijekove za bolove i mučninu. Ako ne možete piti, lijekove ćete dobiti u obliku injekcije.

Također, može se osjećati:

 • bol u području rebara i ramena zbog zaostale male količine plina (koji se uvodi radi podizanja trbušne stijenke) ispod ošita,
 • bol u mišićima,
 • bol u području operativne rane,
 • nelagoda i
 • umor.

Kod nekih žena mogu se javiti bolovi nalik menstruacijskim uz vaginalni iscjedak koji traje nekoliko dana.

Nakon operacije ostaju vidljiva 2 – 4 reza ispod pupka veličine do dva centimetra u kojima mogu biti postavljene cjevčice za odstranjivanje vodenog, ružičastog iscjetka iz trbuha. Cjevčice se uklanjaju za manje od 24 sata.

Oporavak traje oko 7 dana zbog ubodnih rana.

Njega kod kuće nakon zahvata 

Prije odlaska iz bolnice, liječnik će vam preporučiti koju hranu smijete konzumirati. Premda ćete se nakon zahvata osjećati umorno, potrebno je ustati i kretati se.

Naporne treninge izbjegavajte do prvog posjeta liječniku nakon zahvata. Ako imate planove za putovanja, posavjetujte se s liječnikom.

Spolnu aktivnost možete nastaviti 2 – 3 tjedna nakon zahvata osim ako liječnik nije savjetovao drugačije. Ako za vrijeme spolnog odnosa imate pojačani iscjedak ili bolove, isti je potrebno prekinuti.

Savjetujte se s liječnikom kada je sigurno vrijeme za tuširanje (zbog rana) te kako da perete područje rane (blagim sapunom i vodom). Zatražite analgetike ako je prisutna bol.

Korisno je prilikom ležanja i/ili spavanja podići noge i držati ih na povišenom (smanjuje se vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka).

Laparoskopija jajnika, jajovoda i/ili maternice – moguće komplikacije

Preporučljivo je 7 dana nakon zahvata mjeriti tjelesnu temperaturu, ujutro i navečer. Ako je tjelesna temperatura iznad 38°C, obavijestite liječnika.

Također, javite se liječniku ako primijetite:

 • učestalo mokrenje,
 • oticanje, crvenilo, iscjedak i bolove iz reza,
 • peckanje prilikom mokrenja,
 • grčeve i bolove u donjem dijelu abdomena.

Kožni šavovi uklanjaju se nakon 7 dana u ambulanti. Oporavak je vrlo brz i jednostavan, kao i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Laparoskopija – cijena

Cijena laparoskopije u privatnim poliklinikama je između 10 000 i 18 000 kn, ovisno o uzroku i indikaciji zahvata.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: laparoskopija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu