Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Luteinizirajući hormon (LH) i značenje vrijednosti

luteinizirajuci_hormon

Luteinizirajući hormon proizvodi hipofiza i izuzetno je važan za pravilno funkcioniranje reproduktivnog sustava. Kod žena uzrokuje ovulaciju, a kod muškaraca stimulira proizvodnju testosterona.

Funkcija luteinizirajućeg hormona (LH)

U dobi od približno 8 godina, hipotalamus počinje povećavati proizvodnju gonadotropnih hormona, odnosno hormona koji su zaslužni za početak puberteta i spolnu zrelost. Ti hormoni stimuliraju hipofizu koja u pubertetu stvara luteinizirajući (LH) i folikulostimulirajući hormon (FSH).

Tada u dječaka počinje spermatogeneza (proces stvaranja spermatozoida) uz razvoj sekundarnih spolnih karakteristika kao što su rast penisa, mutiranje glasa, širenje ramena, pojačana dlakavost lica i tijela te jačanje mišićno-koštanog sustava.

Kod odraslih muškaraca LH hormon stimulira sintezu testosterona u intersticijskim stanicama sjemenika.

LH i FSH hormon u pubertetu kod djevojčica potiču folikulogenezu (stvaranje jajne stanice) te razvoj sekundarnih spolnih karakteristika, poput rasta grudi i pojave stidnih dlačica te širenja bokova.

U spolnoj zrelosti, glavna uloga LH hormona kod žena je formiranje zrelog folikula u jajniku iz kojeg se oslobađa jajna stanica, odnosno dolazi do ovulacije. Nakon ovulacije LH i FSH hormoni pretvaraju taj folikul u takozvano žuto tijelo koje odumire nakon 12 dana, osim u slučaju trudnoće, kada nastavlja stvarati velike koncentracije progesterona i estrogena.

lh_hormon

Razine hormona kroz menstrualni ciklus. Koncentracija luteinizirajućeg hormona najveća je 24 do 36 sati prije ovulacije.

Zašto se utvrđuju razine LH

Koncentracija luteinizirajućeg hormona u krvi mjeri se u laboratorijima radi utvrđivanja sindroma policističnih jajnika, razjašnjenja uzroka amenoreje, sindroma menopauze, nasljednih bolesti s kromosomskim nepravilnostima (poput Turnerovog sindroma) te kod sumnje na nedostatak Leydigovih stanica koje su odgovorne za proizvodnju testosterona i drugih hormona kod muškaraca. LH se najčešće mjeri kada žena počinje sumnjati na probleme s plodnošću, odnosno nakon neuspjelih pokušaja začeća, kako bi se vidjelo postoji li tomu medicinski uzrok.

Kao i kod drugih testiranja razine hormona u krvi, i LH se obično mjeri drugog do petog dana menstruacijskog ciklusa.

Referentne vrijednosti LH

Muškarci:1,7 – 8,6 IU/L
Žene u folikularnoj fazi (od prvog dana menstruacije do ovulacije):2,4 – 13 IU/L
Žene u ovulacijskoj fazi (otprilike 14 dana od prvog dana menstruacije, traje 1 – 2 dana):14,0 – 95 IU/L
Žene u lutealnoj fazi (od ovulacije do menstruacije):1,0 – 11 IU/L
Žene u menopauzi:8,0 – 58 IU/L

Povišene vrijednosti LH

Povišene vrijednosti luteinizirajućeg hormona javljaju se kod:

Trajna povišenost LH i FSH hormona upućuje na primarnu grešku u jajniku, odnosno na prerano iscrpljenje funkcije jajnika. Ako je samo LH povišen, a FSH normalan, vjerojatno je riječ o sindromu policističnih jajnika. Otkrivanje povišenih vrijednosti LH može objasniti razloge otežanog začeća.

Snižene vrijednosti LH

Vrijednosti mogu biti snižene u slučaju:

  • progesteron-negativne amenoreje (izostanka menstruacije),
  • hiperprolaktinemije (preumjerena razina i rad hormona prolaktina),
  • kod anoreksije nervoze.

Trajna povišenost LH i FSH upuće na sekundarnu grešku u jajniku. Također, i LH i FSH bit će sniženi tijekom uzimanja oralne kontracepcije.

Cijena pretrage

Uz opravdane indikacije, pretraga je besplatna za zdravstveno osigurane osobe preko uputnice HZZO-a, a u privatnim klinikama i laboratorijima iznosi oko 150 kuna. Nalazi su najčešće gotovi isti dan, a najduže se čekaju nekoliko dana.

LH u ovulacijskim testovima za planiranje trudnoće

Jedan ili dva dana prije ovulacije koncentracija luteinizirajućeg hormona naglo raste, pa je mjerenje ovog hormona korisno u određivanju dana ovulacije za žene koje pokušavaju začeti. Za ove potrebe proizvode se posebni ovulacijski testovi koji funkcioniraju slično kao testovi za trudnoću, mjereći koncentraciju hormona u urinu.

Rezultat pokazuju odmah, a mogu se kupiti u ljekarnama gdje im cijena iznosi oko 100 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.91 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lh hormon, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu