Fibroidi (miom maternice) – uzroci, simptomi i liječenje

fibroidi-miom-maternice

Fibroidi odnosno miomi maternice su benigne izrasline, koje se često javljaju nakon trudnoće, te u dobi između 30. i 40. godine života. Ove izrasline nisu povezane s rizikom od raka maternice i gotovo nikad se ne razviju u rak. Miomi se razvijaju u mišićnoj stijenki maternice ili s njene unutarnje odnosno vanjske strane. 

Veličina mioma kao i brzina rasta mioma razlikuje se od slučaja do slučaja. Nekim miomima potrebno je mnogo godina kako bi postigli veličinu zrna graška , dok se drugi u vrlo kratkom periodu razviju i do 7 cm veličine. 

Smatra se kako tri od četiri žene imaju fibroide (miome) tijekom života, čega većina žena nije svjesna, jer često ne uzrokuju simptome. Liječnik može otkriti miome slučajno tijekom ginekološkog pregleda ili ultrazvuka.

U principu, miomi rijetko zahtijevaju liječenje. Terapija i kirurški zahvati mogu smanjiti ili ukloniti miome, ako simptomi uzrokuju nelagodu. Rijetko, fibroidi mogu zahtijevati hitno liječenje ako uzrokuju naglu, oštru bol u zdjelici ili obilno menstrualno krvarenje.

Simptomi mioma na maternici

U većini slučajeva mioma na maternici, simptoma nema, posebice ako su miomi maleni. Ponekad su međutim moguće obilne, produljene i mučne menstruacije.

Veliki miomi se obično mogu napipati kao tvrde bezbolne kvrge ili kvrga u donjem dijelu trbušne šupljine. Tumor može otežati mokrenje ako pritišće mokraćni mjehur. U nekim slučajevima se može javiti i bol prilikom snošaja. Ponekad se može javiti krvarenje između ciklusa koje može biti ili jedva primjetno ili izražajno

Kod žena koje imaju simptome, oni najčešće uključuju:

Rijetko, miomi mogu uzrokovati akutnu bol kada prerastu svoju prokrvljenost. Lišeni hranjivih tvari,miomi počinju odumirati. Nuspojave mogu uključivati curenje u okolno tkivo, što uzrokuje bol i groznicu.

U trudnoći miomi mogu uzrokovati ponavljajuće pobačaje ili prijevremeni porod, a ponekad se zbog mioma mora napraviti i carski rez.

Miomi koji vise na peteljci, unutar ili izvan maternice, mogu izazvati bol prilikom okretanja ili prekidanja prokrvljenosti. Znakovi i simptomi ovise o lokaciji mioma:

 • Fibroidi (miomi) koji rastu u unutrašnjosti maternice izazivaju produljene, teške menstruacije i mogu uzrokovati probleme za žene koje pokušavaju trudnoću.
 • Fibroidi (miomi) koji rastu izvan maternice ponekad mogu vršiti pritisak na mjehur, uzrokujući urinarne simptome. Ako se fibroidi nalaze na stražnjoj strani maternice, mogu vršiti pritisak na rektum, uzrokujući zatvor, ili spinalne živce, što uzrokuje bol u leđima.
miom fibroid

Uzroci mioma na maternici

Fibroidi (miomi) se razvijaju iz glatkog mišićnog tkiva maternice (miometrija). Jedna stanica se reproducira više puta, što uzrokuje stvaranje blijede, čvrste, gumene mase, koja se razlikuje od susjednog tkiva.

Karakteristike rasta mioma se razlikuju. Neki fibroidi mogu polako rasti, dok drugi ostaju iste veličine ili se čak smanjuju tijekom vremena. Liječnici ne znaju točan uzrok mioma na maternici, no istraživanja i kliničko iskustvo ih povezuju s nekoliko čimbenika:

 • Genetske promjene – mnogi miomi sadrže promjene u genima, koji su drugačiji od onih u normalnim mišićnim stanicama maternice.
 • Hormoni – estrogen i progesteron, dva hormona koji stimuliraju razvoj endometrija tijekom svakog menstrualnog ciklusa u pripremi za trudnoću, potiču rast mioma. Fibroidi sadrže više receptora u odnosu na normalne stanice.
 • Ostale kemikalije – tvari koje pomažu tijelu u održavanju tkiva, kao što je inzulinu sličan faktor rasta, mogu utjecati na rast mioma. 

Liječnici su primijetili kako se miomi kod crnkinja razvijaju u ranijoj dobi te kako brže rastu. 

doktor i pacijent

Kada potražiti liječničku pomoć u slučaju mioma? 

Liječničku pomoć u slučaju mioma trebate potražiti:

 • Ako se osjećate pretjerano umorno ili slabo (znate za postojanje mioma).
 • Ako imate neredovite i problematične mjesečnice.
 • Ako je vrijeme za redoviti ginekološki pregled, kako bi se provjerilo da izrasline nisu zloćudne. Nemojte zanemarivati pregled samo zato što se plašite što će vam liječnik reći.
 • Ako imate bilo kakve neobično jake bolove u donjem dijelu trbuha.

Liječenje mioma na maternici

Ne postoji jedan najbolji pristup liječenju mioma na maternici. Postoji nekoliko mogućnosti liječenja fibroida na maternici:

 • Praćenje trudnoće – mnoge žene neće doživjeti nikakve znakove ili simptome mioma na maternici. Ako je to slučaj i kod vas, liječenje će možda zahtijevati samo praćenje trudnoće. Fibroidi nisu kancerogeni i rijetko ometaju trudnoću, sporo rastu i imaju tendenciju smanjivanja nakon menopauze, kada razina reproduktivnih hormona opada.
 • Lijekovi – liječenje je usmjereno na hormone koji reguliraju menstrualni ciklus i ublažavaju simptome kao što su teška menstrualna krvarenja i pritisak na zdjelicu. Lijekovi ne eliminiraju miome, ali ih mogu smanjiti.
 • Histerektomija – odstranjivanje maternice je jedino trajno rješenje za fibroide. Međutim, nakon ovog zahvata nećete moći rađati, a ako se uklanjaju jajnici, on dovodi do menopauze i možda ćete morati uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju. Ipak, kod većine žena s fibroidima na maternici, jajnici se ne uklanjaju.
 • Miomektomija – u ovom kirurškom zahvatu, kirurg uklanja miome, ostavljajući maternicu na mjestu. Međutim, nakon zahvata postoji mogućnost recidiva.
 • MR ultrazvučno uklanjanje fibroida – je neinvazivan tretman za uklanjanje fibroida, koji se izvodi uz pomoć visoko energetskih zvučnih valova, koji se koriste za uništavanje mioma. Budući da je riječ o novoj tehnologiji, znanstvenici još istražuju dugoročnu djelotvornost, no dosad prikupljeni podaci pokazuju kako je ovaj postupak siguran i vrlo učinkovit.
fibroidi

Ostali minimalno invazivni zahvati, koji mogu uništiti miome bez da ih zapravo uklone kirurškim putem, mogu uključivati:

 • Mioliza – u ovom laparoskopskom postupku, električna struja ili laser uništavaju miome i smanjuju krvne žile koje ih hrane. Ipak, sigurnost, učinkovitost i pripadajući rizik od recidiva tek treba utvrditi.
 • Ablacija endometrija – ovaj tretman izvodi se uz pomoć specijalnih instrumenata, koji se umeću u maternicu i uz pomoć topline, mikrovalova, tople vode ili električne struje, uništavaju sluznicu maternice. Ablacija endometrija je učinkovita u zaustavljanju abnormalnih krvarenja, ali ne utječe na miome izvan sluznice maternice.
 • Embolizacija mioma maternice – u arterije se ubrizgava sredstvo, koje dovodi do smanjivanja fibroida. Ovaj postupak obavlja radiolog, a dokazano smanjuje miome i olakšava simptome. Prednosti u odnosu na operaciju uključuju izostanak reza i kraće vrijeme oporavka. Komplikacije su moguće ako je ugrožen dotok krvi u jajnike ili druge organe.

Prirodno liječenje mioma na maternici

Prehrana bogata biljnim vlaknima i bjelančevinama može pomoći smanjenjem koncentracije estrogena u organizmu s čime se povezuje nastanak mioma

Blaga masaža trbuha može ublažiti bolove i napetost koje miomi mogu prouzrokovati. Ulje za masažu od 4 kapi muškatne kadulje i lavande, te 2 kapi ulja matičnjaka ili ružmarina u žlici bademova ulja može imati blagotvorno djelovanje na bolove. Ulje muškatne kadulje nemojte upotrebljavati tijekom prvih 20 tjedana trudnoće.

Svakodnevnom vježbom možete pojačati prokrvljenost u maternici, a samim time možda i ublažiti bolove koje uzrokuje miom. 

Ako miomi izazivaju bolove kada imate mjesečnicu – dva puta dnevno popijte šalicu čaja ili uzmite 15 kapi tinkture od turice, triliuma, konopljike i listova maline. Po potrebi možete dodati i koprivu koja obiluje vitaminom C i željezom.

Kod iznimno jakih simptoma mioma pijte dva puta dnevno čaj od: plavog kohoša, listova crnog ribiza, hudikovine, lista maline i diskoreje. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   48

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: MIOM NA MATERNICI, miomi na maternici, miom maternice, fibroidi, miom na maternici simptomi, miomi, miom simptomi, miom, miom u maternici, miom maternice simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu