Karcinom endometrija: Pogađa tri od 100 žena, a ne zna mu se točan uzrok! Evo jeste li pod rizikom, koji su simptomi i metode liječenja

Karcinom endometrija

Karcinom endometrija počinje kada stanice u endometriju (unutarnja sluznica maternice) počnu izmicati kontroli i dijeliti se, bez umiranja. Tijekom ženskog menstrualnog ciklusa hormoni uzrokuju promjenu endometrija. Estrogen uzrokuje zadebljanje endometrija kako bi mogao hraniti embrij ako dođe do trudnoće. Ako nema trudnoće, estrogen se proizvodi u manjim količinama i proizvodi se više hormona zvanog progesteron. To uzrokuje da se sluznica endometrija ljušti iz maternice i nastane menstruacija. Ovaj ciklus se ponavlja do menopauze.

Karcinom endometrija – preživljenje

Otprilike trima od 100 žena bit će dijagnosticiran rak maternice u nekom trenutku života. Više od 80 % žena s rakom maternice preživi pet godina ili duže nakon primitka dijagnoze. Rano postavljanje dijagnoze i početak liječenja povećavaju šanse za remisiju i preživljenje.

Rak endometrija
FOTO: Shutterstock

Karcinom endometrija – uzroci i rizični čimbenici

Liječnici ne znaju što točno uzrokuje rak endometrija. Ono što je poznato jest da nešto uzrokuje promjene (mutacije) u DNK-u stanica u endometriju – sluznici maternice.

Mutacija pretvara normalne, zdrave stanice u abnormalne stanice. Zdrave stanice rastu i razmnožavaju se određenom brzinom, a na kraju umiru u određeno vrijeme.

Abnormalne stanice rastu i dijele se izvan kontrole te ne umiru u određeno vrijeme.

Čimbenici koji povećavaju rizik od raka endometrija uključuju sljedeće.

 • promjene u ravnoteži ženskih hormona u tijelu – fluktuacije u ravnoteži estrogena i progesterona uzrokuju promjene u endometriju; bolest ili stanje koje povećava količinu estrogena, ali ne i razinu progesterona u tijelu može povećati rizik od raka endometrija; primjeri uključuju nepravilne obrasce ovulacije, što se može dogoditi kod sindroma policističnih jajnika, pretilosti i dijabetesa; uzimanje hormona nakon menopauze koji sadrže estrogen, ali ne i progesteron, povećava rizik od raka endometrija; rijetka vrsta tumora jajnika koja izlučuje estrogen također može povećati rizik od raka endometrija
 • više godina menstruacije – početak menstruacije u ranoj dobi – prije 12. godine – ili početak menopauze kasnije povećava rizik od raka endometrija; u prijevodu, što je bilo više menstruacija tijekom života, to je žena izloženija estrogenu
 • žene koje nisu rađale – ako nikada niste bili trudni, imate veći rizik od raka endometrija od nekoga tko je imao barem jednu trudnoću
 • starija dob – sa starenjem se povećava rizik od raka endometrija; rak endometrija najčešće se javlja nakon menopauze.
 • pretilost – povećava rizik od raka endometrija; to se može dogoditi jer višak tjelesne masti mijenja ravnotežu hormona u tijelu
 • hormonska terapija za rak dojke – uzimanje lijeka za hormonsku terapiju tamoksifen za rak dojke može povećati rizik od razvoja raka endometrija
 • sindrom naslijeđenog raka debelog crijeva – Lynchov sindrom, koji se naziva i nasljedni nepolipozni rak debelog crijeva, sindrom je koji povećava rizik od raka debelog crijeva i drugih karcinoma, uključujući rak endometrija; Lynchov sindrom uzrokovan je mutacijom gena koja se prenosi s roditelja na djecu.
Rak endometrija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Rak endometrija – simptomi

Jedan od najčešćih simptoma raka endometrija je abnormalno vaginalno krvarenje. To može uključivati:

 • promjene u duljini ili težini menstruacije
 • vaginalno krvarenje između menstruacije
 • vaginalno krvarenje nakon menopauze.

Ostali potencijalni simptomi raka endometrija uključuju:

Abnormalno vaginalno krvarenje može biti uzrokovano menopauzom ili drugim stanjima koja nisu karcinom. No, u nekim je slučajevima to znak raka endometrija ili drugih vrsta ginekološkog raka.

Karcinom endometrija – stadiji

S vremenom se rak endometrija može potencijalno proširiti iz maternice u druge dijelove tijela (karcinom endometrija – metastaze).

Rak je klasificiran u četiri faze na temelju toga koliko je narastao ili se proširio:

 • faza 1 – rak je prisutan samo u maternici
 • faza 2 – rak je prisutan u maternici i cerviksu
 • faza 3 – rak se proširio izvan maternice, ali ne do rektuma ili mjehura, te može biti prisutan u jajovodima, jajnicima, vagini ili obližnjim limfnim čvorovima
 • faza 4 – rak se proširio izvan područja zdjelice, a može biti prisutan u mjehuru, rektumu ili udaljenim tkivima i organima.

Kada se osobi dijagnosticira endometrijski karcinom, stadij raka utječe na to koje su mogućnosti liječenja dostupne i kakvi su dugoročni izgledi.

Rak endometrija lakše se liječi u ranim fazama.
Karcinom endometrija - dijagnostika i liječenje
FOTO: Shutterstock

Karcinom endometrija – dijagnostika

Testovi i postupci koji se koriste za dijagnosticiranje raka endometrija uključuju sljedeće:

 • pregled zdjelice – tijekom pregleda zdjelice pregledava se vanjski dio genitalija, a zatim se manevrom prstima i rukama pregledavaju i maternica i jajnici; ubacuje se spekulum u vaginu koji otvara pogled da se može vidjeti stanje vagine i cerviksa
 • ultrazvuk – liječnik može preporučiti transvaginalni ultrazvuk kako bi pogledao debljinu i teksturu endometrija i pomogao isključiti druga stanja; u ovom postupku u vaginu se umetne uređaj nalik štapiću (sonda); sonda koristi zvučne valove za stvaranje slike maternice; ovaj test pomaže u traganju za abnormalnostima u sluznici maternice
 • histeroskopija – pregled tijekom kojeg se ubacuje tanka, fleksibilna, osvijetljena cijev (histeroskop) kroz vaginu i cerviks u maternicu; leća na histeroskopu omogućuje liječniku da pregleda unutrašnjost maternice i endometrija
 • biopsija endometrija – uklanjanje uzorka tkiva za testiranje radi laboratorijske analize; biopsija endometrija može se obaviti u liječničkoj ordinaciji i obično ne zahtijeva anesteziju
 • operacija uklanjanja tkiva za testiranje – ako se tijekom biopsije ne može dobiti dovoljno tkiva ili ako su rezultati biopsije nejasni, vjerojatno ćete morati proći postupak koji se naziva dilatacija i kiretaža, tijekom kojeg se tkivo struže s sluznice maternice i pregledava pod mikroskopom na stanice raka.
Liječenje raka endometrija
FOTO: Shutterstock

Liječenje raka endometrija

Terapijske opcije za karcinom endometrija ovisi o stadiju i proširenosti karcinoma. Kao mogućnosti liječenja koriste se sljedeće metode.

 • Kirurške metode – liječenje raka endometrija obično uključuje operaciju uklanjanja maternice (histerektomija), kao i uklanjanje jajovoda i jajnika. Tijekom operacije kirurg će pregledati područja oko maternice kako bi potražio znakove da se rak proširio, a može i ukloniti limfne čvorove za analizu. To pomaže u određivanju stadija raka.
 • Radioterapija – koristi snažne energetske zrake, poput rendgenskih zraka za ubijanje stanica raka. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti zračenje kako bi se smanjio rizik od recidiva raka nakon operacije, a u određenim situacijama može se preporučiti i terapija zračenjem prije operacije, kako bi se smanjio tumor i olakšalo uklanjanje. Terapija zračenjem može uključivati radijaciju izvan tijela, kada se vanjskim snopom usmjerava zračenje do određenih točaka na tijelu, ili unutarnju radijaciju (brahiterapija), kada se postavi uređaj za zračenje unutar vagine na kratko vrijeme. 
 • Kemoterapija – podrazumijeva korištenje lijekova za ubijanje stanica raka. Može se primiti jedan kemoterapijski lijek ili se u kombinaciji mogu koristiti dva ili više lijekova. Ovi lijekovi ulaze u krvotok, a zatim putuju kroz tijelo, ubijajući stanice raka. Kemoterapija se ponekad preporučuje nakon operacije ako postoji povećan rizik da bi se rak mogao vratiti. Također se može koristiti prije operacije za smanjenje raka tako da je vjerojatnije da će se potpuno ukloniti tijekom operacije.
 • Hormonska terapija – uključuje uzimanje lijekova za snižavanje razine hormona u tijelu. Kao odgovor, stanice raka kojima su ti hormoni potrebni za rast i razvoj umiru i ne dijele se. Hormonska terapija može biti opcija kod uznapredovalog raka endometrija koji se proširio izvan maternice.
 • Ciljani tretmani lijekovima – usredotočeni su na specifične slabosti prisutne u stanicama raka. Blokiranjem tih slabosti ciljani tretmani lijekovima mogu uzrokovati da stanice raka umru. Ciljana terapija lijekovima obično se kombinira s kemoterapijom.
 • Imunoterapija – pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv raka. Imunološki sustav tijela koji se bori protiv bolesti možda neće napasti rak jer stanice raka proizvode proteine koji zasljepljuju stanice imunološkog sustava. Imunoterapija djeluje tako da ometa taj proces. Za rak endometrija imunoterapija se može uzeti u obzir ako je rak uznapredovao, a drugi tretmani nisu pomogli.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Grey, H. (2022). Everything You Need To Know About Endometrial (Uterine) Cancer. Healthline.
 2. Endometrial cancer. (2021). Mayo Clinic.
 3. What Is Endometrial Cancer? (2019). American Cancer Society.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu