Nova preporuka: Žene bi s ovim pregledom trebale započeti s 40 godina, a ne s 50 kako se dosad savjetovalo

Po novim smjernicama koje je objavila američka Radna grupa za prevenciju, žene bi trebale započeti s mamografskim pregledom dojki već u dobi od 40 godina

Po novim smjernicama koje je objavila američka Radna grupa za prevenciju, žene bi trebale započeti s mamografskim pregledom dojki već u dobi od 40 godina, a ne od 50-e, kako se dosad savjetovalo. 

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kada je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s dvogodišnjom mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima “treba biti individualna”, piše CNN.

Promjena u preporuci rezultat je novih znanstvenih saznanja
FOTO: Shutterstock

Promjena u preporuci rezultat je novih znanstvenih saznanja

Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s navršenih 40 godina.

Potpredsjednica radne skupine dr. Wanda Nicholson, profesorica na Sveučilištu George Washington, je rekla:

Nova preporuka radne skupine je da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74-e.

Promjena u preporuci rezultat je novih znanstvenih saznanja, istaknuli su stručnjaci.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi 40 – 49 godina povećavala se u prosjeku za 2 % godišnje 2015. – 2019.

Radna skupina je procijenila da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih 1.000 žena.

Nicholson je rekla:

Zahvaljujući našoj novoj preporuci spasit će se 20 % više života pacijentica.
Neki smatraju da bi se mamografija trebala obavljati svake godine
FOTO: Shutterstock

Neki smatraju da bi se mamografija trebala obavljati svake godine

No, neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon 50-e. 

Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja smatra da se godišnjim probirom može uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije.

Radiolozi su upitali i zašto radna skupina nije preporučila godišnje preglede za žene s gustim tkivom dojki zbog čega je otkrivanje raka otežano. 

Duran je rekla:

Ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, primjerice ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonancu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu