Mamografija – kako se pripremiti, rizici i rezultati

mamografija

Mamografija se koristi za dijagnosticiranje raka dojke i ona igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke te pomaže u smanjivanju stope smrtnosti od ove vrste raka.

Tijekom mamografije, vaše dojke su stisnute između dvije čvrste površine kako bi se proširilo tkivo dojke. Tada se snimaju crno-bijele slike vaših dojki, koje liječnik zatim koristi za detektiranje promjena i raka.

Mamografija se također može koristiti i u dijagnostičke svrhe. Koliko često bi trebali imati mamografiju ovisi o vašim godinama i vašem riziku od raka dojke.

Zašto se koristi mamografija?

Mamografija je rendgensko slikanje vaših dojki dizajnirano kako bi se otkrili tumori i druge abnormalnosti.

Može se koristiti za provjeravanje i dijagnosticiranje:

 • Provjeravanje – ova vrsta mamografije se koristi kako bi se detektirale promjene u dojkama kod žena koje nemaju znakove i simptome bilo kakvih abnormalnosti. Cilj je detektirati rak prije nego se pojavi značajni znakovi i simptomi.
 • Dijagnosticiranje – koristi se za ispitivanje sumnjivih promjena dojke popu boli, neobične kože te zadebljanja ili iscjedaka iz bradavica. Također se koristi i za procjenu abnormalnosti koje se otkriju na provjeravanju.

Rizici mamografije

Rizici i ograničenja mamografije uključuju:

 • Izlaganje maloj dozi radijacije – ta doza je vrlo mala i za većinu žena prednosti i koristi mamografije nadmašuju rizike izloženosti ovoj dozi radijacije.
 • Mamografija nije 100% točna – točnost postupka ovisi o tehnici koja se koristi iskustvu radiologa. Drugi faktori poput godina i gustoće dojke mogu biti rezultat krive procjene mamografije. Uvijek recite liječniku ako se primijetili abnormalnosti kod jedne od vaših dojki, a posebno ako je vaša mamografija tumačena kao normalnom.
 • Kod mlađih žena mamografija se teško tumači – dojke mlađih žena sadrže više žlijezda i ligamenata nego one kod starijih žena što rezultira gustim tkivom koje može zatajiti znakova raka. S godinama, tkivo dojki postaje deblje i ima manje žlijezde što ih čini puno lakšima za tumačenje i uočavanje promjena sa mamografijom.
 • Mamografija može dovesti do dodatnih testiranja – kod žena svih godina oko 10% mamografija zahtijeva dodatna testiranja, uključujući dodatna slikanja poput ultrazvuka i biopsije kako bi se uklonio uzorak tkiva dojke za laboratorijsko testiranje. Ipak, većina abnormalnosti detektiranih na mamografiji nisu rakovi. Ako vam kažu da je vaš mamogram abnormalan neka vaš liječnik usporedi trenutnu sliku sa prijašnjima.
 • Provjeravanje ne može detektirati sve rakove – neki rakovi detektirani fizičkim ispitivanjem ne mogu se vidjeti na mamogramu. Rak može biti premalen ili biti u području koje se mamografijom ne vidi kao što je područje ispod pazuha. Mamogrami mogu promašiti 1 od 5 rakova kod žena.
 • Ne mogu se svi tumori pronađeni mamografijom izliječiti – neki oblici rakova su agresivni, brzo rastu i šire se na druge dijelove vašeg tijela.

Mamografija – kako se pripremiti?

Da biste se dobro pripremili za mamografiju trebate:

 • Odabrati službeni mamografski objekt – provjerite je li mjesto gdje želite obaviti mamografiju certificirano od strane službenog tijela. To može potvrditi da to mjesto ispunjava određene standarde.
 • Planirajte testiranje za vrijeme kada vaše dojke nisu osjetljive – ako niste prošli kroz menopauzu, to je obično tjedan nakon što imate menstruaciju. Vaše dojke će vjerojatni biti osjetljive i mekane tjedan prije i tjedan nakon mjesečnice.
 • Donesite svoje prijašnje mamografske slike – ako idete negdje gdje nikada prije niste obavljali mamografiju, prikupite sve mamografske slike i donesite ih na sastanak sa radiologom kako ih on može usporediti sa novima.
 • Ne koristite dezodoranse prije mamografije – izbjegavajte koristit dezodoranse, antiperspirante, losione, kreme ili parfeme pod vašim rukama ili na dojkama. Metalne čestice koje se nalaze u tim sredstvima mogu se vidjeti na mamogramu i zbuniti liječnika i radiologa.

Mamografija – što možete očekivati?

Tijekom testiranja

Na mjestu testiranja daju vam haljinu i narede vam da uklonite sav nakit i odjeću do pojasa. Za samu proceduru, stojite ispred uređaja posebno dizajniranog za mamografiju. Tehničar stavlja jednu od vaših grudi na platformu i podiže ili spušta platformu kako bi odgovarala vašoj visini. Tehničar vam također pomaže i u pozicioniranju vaše glave, ruku i torza kako bi se omogućio neometan pogled na vaše dojke.

Vaše grudi se postupno prislanjaju na platformu sa plastičnom pločom. Pritisak se primjenjuje nekoliko sekundi kako bi se tkiva dojke raširila. Pritisak uglavnom nije bolan, no može vam biti neugodno i, vrlo rijetko, čak bolno. Ako osjećate preveliku neugodu recite to tehničaru.

Tijekom izloženosti zrakama morat ćete stajati ravno i držati dah.

Nakon testiranja

Nakon što se naprave slike od vaše obje dojke morat ćete pričekati dok tehničar pogleda kvalitetu slika. Ako su slike neadekvatne morat ćete ponoviti neke dijelove testiranja. Cijela procedura traje manje od 30 minuta. Nakon toga se možete obući i nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Rezultate testa trebati dobiti u roku 30 dana. Tehničara možete pitati što očekivati.

Rezultati mamografije

Mamografija proizvodi mamograme, crno-bijele slike vaših tkiva dojki na X-ray slici. Ako je mamogram digitalni, slike su elektronske i prikazuju se na video monitoru ili se printaju za gledanje. Radiolog potom tumači sliku i šalje pisano izvješće nalaza vašem liječniku. Radiolog također traži neke znakove raka ili benignog tumora koji zatim traže neka dodatna testiranja ili tretmane.

Mogući nalazi su:

 • mase ili kvržice,
 • izobličena tkiva,
 • gusta područja koja se pojavljuju samo u jednoj dojci,
 • novi gusti prostor koji se pojavio nakon posljednje mamografije.

Gusta područja ukazuju na tkiva koja su malo deblja što može napraviti kvržice i otežati identificiranje. Gusta područja također mogu predstavljati rak. Izobličena područja tkiva ukazuju na to da je tumor možda napao susjedna tkiva.

Ako radiolog primjećuje problematična područja na mamografmu, dodatna testiranja mogu uključivati dodane mamograme poznatije kako kompresije ili uvećanje pregleda, kao i ultrazvučni pregled ili biopsiju kojom se uklanja dio tkiva za testiranje u laboratoriju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.44 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mamografija, rezultati mamografije, mamografija rezultati, mamografija pregled, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu