Kvržica ispod pazuha – 8 uzroka i kako ih liječiti

Kvržica ispod pazuha

Kvržica ispod pazuha obično znači da imate povećani limfni čvor. Ako ste je primijetili, ne paničarite. Vaši limfni čvorovi su dijelovi limfnog sustava i bore se protiv bakterija i infekcija. U većini slučajeva kvržica ne predstavlja razlog za brigu i nestane sama od sebe za nekoliko dana. Ipak, ako se pojavi uz druge simptome, može biti zloćudna.

Poznato je da limfni čvorovi igraju glavnu ulogu kada je riječ razvoju metastaza u cijelom tijelu. Studija objavljena 2015. godine u časopisu Biomaterials iznosi senzacionalne rezultate istraživanja. ”Želimo vidjeti da metastaze limfnih čvorova postaju stvar prošlosti”, izjavio je Michael R. King, profesor biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu Cornell. Biomedicinski inženjeri sa Sveučilišta Cornell razvili su specijalizirane bijele krvne stanice, koje su zadužene za detektiranje stanica raka u limfnim čvorovima s ciljem da ih unište.

Biomedicinski inženjeri su tijekom istraživanja za uništavanje kanceroznih stanica tumora koristili liposom naoružan TRIAL-om odnosno faktorom nekroze tumora koji je povezan s apoptozom odnosno staničnom smrću. Budući da se stanice raka same uništavaju i raspadaju, sprječava se i širenje karcinoma putem limfnih čvorova. 

Više o mogućim uzrocima otečenih limfnih čvorova ali i načinu liječenja doznajte u nastavku teksta.

Natečeni limfni čvor – mogući uzroci 

Limfni čvorovi u pazuhu mogu nateknuti ili se upaliti kada je riječ o borbi protiv kancerogene stanice tumora ili jednostavne klice. Ove vrste kvržice su obično mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili prsa može dovesti do povećanja limfnih čvorova.

To može dogoditi zbog infekcija koje zahvaćaju cijeli organizam kao što su herpes, lupus, AIDS i mononukleoza.

Liječenje: Poseban tretman ovakve kvržice nije potreban. Ona nestane sama od sebe. Možete isprobati neke lijekove protiv bolova i tople obloge da ograničite nelagodu. Ako je uzrok naticanja bakterijska infekcija, možete uzeti antibiotike.

limfni cvorovi
Foto: Stock Photo Secrets

Gnojna upala znojnih žlijezda

Imate li ispod pazuha kvržicu koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskim godinama može biti simptom upale znojnih žlijezda. Upala se može proširiti na područje prepona.

Liječenje: Bol se ublažava, a kvržica liječi pomoću antibiotika. Budući da je infekcija žlijezda znojnica češća kod muškaraca, propisuje se anti-androgen kako bi se smanjio utjecaj muških spolnih hormona (testosteron) na kožu. 

Ostali lijekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.

Bolest mačjeg ogreba

Riječ je o infekciji bakterijom B. henselae koju prenosi kućna mačka. Dodatni prijenosnik može biti mačja buha. Najčešće obolijevaju djeca. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. Oni su u početku čvrsti i osjetljivi, a kasnije se počinju micati i prazniti kroz gnojnu ranu.

Liječenje: Liječi se lokalno, grijanjem i analgeticima.

Ciste ili limfomi

Provjerite kvržicu prstima. Može li je pomaknuti nježnim pritiskom? Je li isključivo pod kožom? Ako je odgovor “da”, to bi mogla biti cista. Ciste mogu utjecati na boju vaše kože, odnosno žutilo, ali su bezopasne.

Liječenje: Ovakve kvržice ne zahtijevaju liječenje. Ako uzrokuju bilo kakve probleme, razmislite o operaciji, liposukciji ili injekciji steroida. Liječenje ovisi o veličini i poziciji kvržice. 

Urasle dlačice

Redovito brijanje ponekad uzrokuje urastanje dlačica, one mogu izgledati kao kvržice.One također nisu štetne.

Liječenje: Budite pažljivi dok uklanjate dlačice s pazuha. Koristite čisti žilet i stavite tople vode na pazuh prije nego započnete brijanje područja. Preporučljivo je izbjegavati brijanje dok kvržica ne nestane.

Alergija na antiperspirante

Redovita uporaba različitih antiperspiranata, odnosno dezodoransa ponekad može uzrokovati kvržice ispod pazuha. To se obično događa kada ste alergični ili kad vaše tijelo reagira na jednu od kemikalija koje se koriste u određenom antiperspirantu.

Liječenje: Jednostavan tretman je promjena proizvođača antiperspiranta. Ako kvržica ipak ne nestane, trebali bi, barem privremeno, prestati koristiti bilo koju vrstu antiperspiranta.

Dijagnoza kontaktnog dermatitisa kao posljedice korištenja dezodoransa ili anti perspiranta vrši se PATCH testom. Novo istraživanje otkriva da antiperspiranti i dezodoransi mogu značajno utjecati na vrstu i količinu bakterijske mikroflore koja se nalazi ispod ljudskog pazuha, te je u potpunosti promijeniti. U istraživanju su sudjelovali Državno sveučilište Sjeverna Karolina, Muzej prirodnih znanosti Sjeverna Karolina, Centralno sveučilište Sjeverna Karolina, Sveučilište Rutgers i Sveučilište Duke. 

Željeli smo shvatiti kakav učinak antiperspirant i dezodorans imaju na mikrobiološku floru koja se nalazi na našem tijelu te kako naše svakodnevne navike utječu na tu floru. Na kraju željeli smo doznati jesu li promjene u našem mikrobnom ekosustavu dobre ili loše, ali prvo smo morali doznati što čini našu mikrobiološku floru te kako ju naše svakodnevne navike mogu promijeniti”, izjavila se Julie Horvath, izvanredna profesorica na Centralnom sveučilištu Sjeverna Karolina.

Alergijske reakcije na lijekove i cjepiva

Penicilin, jod i sulfati mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Slično tome, cjepiva protiv boginja i tifusa mogu uzrokovati reakciju limfnog čvora u obliku kvržice.

Liječenje: Potrebno je detektirati uzrok problema i otkloniti ga. Razmislite o lijekovima koje ste upotrebljavali. Potražite pomoć liječnika koji će vam pomoći u pronalaženju uzroka. Ni u kojem slučaju nemojte prekidati terapiju lijekom za koji vam je propisana svakodnevna konzumacija. Preskakanje terapije, prestanak konzumacije određenog lijeka ili više njih, može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Rak

Kvržica u pazuhu može biti simptom leukemije, raka dojke, ne-Hodgkinova limfoma i Hodgkinov limfoma

Tipične mogućnosti liječenja karcinoma su kemoterapija, kirurgija i radioterapija. 

Kirurgija: Liječnik operaciju može preporučiti kako bi otklonio kvržicu (ako je to moguće) te ostalo tkivo na koje bi karcinom mogao metastazirati (npr. limfni čvorovi). Operacija je često i priliku za uvid u proširenost odnosno ograničenost tumorske mase. 

Kemoterapija: Kemoterapija je oblik liječenja koji se sastoji od neprekidne upotrebe lijekova koji kontroliraju i uništavaju rast zloćudnih odnosno kancerogenih stanica. Može se koristiti samo jedan lijek ili kombinacija lijekova. 

Radioterapija: Liječenje karcinoma odašiljanjem visokoenergetskih zraka izravno u tumor odnosno željeno područje sa svrhom uništavanja kancerogenih stanica. Radioterapija se često koristi u kombinaciji s drugim vrstama liječenja kako bi se postigli što bolji rezultati. 

Kada se obratiti liječniku?

Kao što je već spomenuto, kvržica ispod pazuha nije uvijek razlog za brigu. No, ponekad ona može biti znak specifičnih vrsta raka poput raka dojke. Najbolja potvrda za to su drugi simptomi. Neki od najčešćih su:

  • tvrdi i rastući limfni čvorovi,
  • zbunjenost i promjene u svijesti,
  • napadaji,
  • gubitak tjelesne težine,
  • visoka temperatura, groznica i noćno znojenje,
  • topli, nježni limfni čvorovi koji pocrvene,
  • otežano disanje ili nedostatak zraka.

Promjene kvržice ili na njoj, njezina mekoća, pokretnost i dugotrajnost najčešće upućuju na lošu dijagnozu. Za određivanje točnog sastava kvržice liječnik vas može poslati na biopsiju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Siddarth Chandrasekaran, Maxine F. Chan, Jiahe Li, Michael R. King. (2015). Super natural killer cells that target metastases in the tumor draining lymph nodes. Biomaterials
  2. Julie Urban, Daniel J. Fergus, Amy M. Savage, Megan Ehlers, Holly L. Menninger, Robert R. Dunn, Julie E. Horvath. (2016). The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. PeerJ.

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.61 / 5   28

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu