Samopregled dojke – kako prepoznati promjene?

Samopregled dojke

Samopregled dojke je pregled vlastitih dojki koji bi trebao postati rutina svakoj ženi koja brine o svojem zdravlju. Posljednjih godina u medijima se podiže razina zastupljenosti važnosti samopregleda dojki zbog dobrobiti koju nosi i potencijalnog ranog otkrivanja raka dojke.

Na stranicama brojnih udruga moguće je pronaći više informacija o raku dojke, ali i o tehnici pregledavanja vlastitih dojki. U nastavku teksta, možete pročitati više o samopregledu dojki.

Pregled se vrši pri kraju menstruacijskog ciklusa zato što su ranije dojke osjetljive i lagano natečene. Ako je žena trudna, nema menstruacijski ciklus ili je nepravilan, odabere se određen dan u mjesecu kada se radi samopregled. Ne izvodi se pod tušem. I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke od 18. godine pa nadalje.

Pregled je najbolje raditi ispred zrcala i započinje vanjskim vizualnim sistematičnim pregledom kako bi se uočile moguće promjene na koži poput smežuranosti, promjene boje bradavice ili okolne kože, zadebljano tkivo.

Kako napipati kvržicu na dojci?

Preporuča se započeti s pipanjem vanjske polovice dojke. Pipa se s tri prsta, ne vrškom već jastučićima, u kružnim pokretima postupno pojačavajući pritisak prije nego se prijeđe na drugo područje.

Zatim se prijeđe na pazuh i prstima se prelazi gore-dolje sve do mjesta gdje završava rub grudnjaka.

Potom se pregledava unutrašnja polovica dojke zajedno s bradavicom, ponovo kružnim pokretima.

Može se započeti i obrnutim redoslijedom, ali bitno je da se sistematično prstima prođe cijela dojka i okolna regija, pogotovo pazuh.

Ukoliko se nešto napipa, osjeća pod prstima poput kvržice, nema potrebe za paničarenjem jer gotovo 80% kvržica bude dobroćudno. No svejedno, treba otići liječniku na daljnju kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Pregled dojke
Foto: Photo Secrets

Čvorići na dojci

U većini slučajeva, kvržice ili čvorići u dojci budu fibrocistične promjene koje nisu povezane s razvojem raka. To mogu biti prošireni izvodni kanalići, jednostavni fibroadenomi, ciste itd. Obično su bezbolni i često se razvijaju u mladih žena, a tijekom menstruacijskog ciklusa postanu osjetljivi i mogu potaknuti brigu.

Dijagnoza – praćenje promjena na dojkama

Ultrazvuk i mamografija

Nakon što se napipa kvržica u dojci, liječnik će pacijenticu poslati na ultrazvučni pregled dojke ako je mlađa osoba ili mamografiju ako je starija žena s obzirom da se tkivo dojke s godinama mijenja pa je potrebna drugačija slikovna pretraga.

Ultrazvuk i mamografija mogu pomoći razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi, ali ponekad se moraju napraviti punkcija ili biopsija sumnjive kvržice.

Važno je zapamtiti da je bitno redovito pregledavati dojke kako bi se osoba upoznala sa svojim oblikom i konzistencijom te kasnije lakše uočila eventualne promjene i pravovremeno reagiralo jer rak dojke je izlječiv kada se otkrije na vrijeme.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Breast self-exam for breast awareness. Mayo Clinic.
  2. How to do a Breast Self-Exam (BSE). Maurer Foundation.
  3. Čvorovi u dojci. MSD priručnik.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu