Samopregled dojke: Evo kako napraviti pregled koji svakoj ženi treba biti dio rutine

Samopregled dojke

Samopregled dojke je pregled vlastitih dojki koji bi trebao postati rutina svakoj ženi koja brine o svojem zdravlju. Posljednjih godina u medijima se podiže razina zastupljenosti važnosti samopregleda dojki zbog dobrobiti koju nosi i potencijalnog ranog otkrivanja raka dojke.

Na stranicama brojnih udruga moguće je pronaći više informacija o raku dojke, ali i o tehnici pregledavanja vlastitih dojki. U nastavku teksta možete pročitati više o samopregledu dojki.

Pregled se vrši pri kraju menstruacijskog ciklusa zato što su ranije dojke osjetljive i lagano natečene. Ako je žena trudna, nema menstruacijski ciklus ili je nepravilan, odabere se određen dan u mjesecu kada se radi samopregled. Ne izvodi se pod tušem. I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke od 18. godine pa nadalje.

Samopregled dojki
FOTO: Getty Images

Kako napraviti samopregled dojke?

Samopregled dojki je najbolje raditi ispred zrcala i započinje vanjskim vizualnim sistematičnim pregledom kako bi se uočile moguće promjene na koži poput smežuranosti, promjene boje bradavice ili okolne kože, zadebljano tkivo itd.

Preporučuje se započeti s pipanjem vanjske polovice dojke. Kako napipati kvržicu na dojci? Pipa se s tri prsta, ne vršcima, već jastučićima, u kružnim pokretima, postupno pojačavajući pritisak prije nego se prijeđe na drugo područje.

Zatim se prijeđe na pazuh i prstima se prelazi gore-dolje sve do mjesta gdje završava rub grudnjaka.

Potom se pregledava unutrašnja polovica dojke zajedno s bradavicom, ponovo kružnim pokretima.

Može se započeti i obrnutim redoslijedom, ali bitno je da se sistematično prstima prođe cijela dojka i okolna regija, pogotovo pazuh.

Detaljnije možete pogledati u videu udruge Nismo same:

Ukoliko se nešto napipa, osjeća pod prstima poput kvržice, nema potrebe za paničarenjem jer gotovo 80 % kvržica bude dobroćudno. Svejedno treba otići liječniku na daljnju kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Pročitajte članak “Simptomi raka dojke: Liječnik otkriva kako prepoznati rak dojke kod žena i kod muškaraca“.

Čvorići na dojci

U većini slučajeva kvržice ili čvorići u dojci budu fibrocistične promjene koje nisu povezane s razvojem raka. To mogu biti prošireni izvodni kanalići, jednostavni fibroadenomi, ciste itd. Obično su bezbolni i često se razvijaju u mladih žena, a tijekom menstruacijskog ciklusa postanu osjetljivi i mogu potaknuti brigu.

Pročitajte članak “Kvržica na dojci – mogući uzroci“.

Ultrazvuk i mamografija mogu pomoći razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi
FOTO: Getty Images

Dijagnoza i praćenje promjena na dojkama

Nakon što se napipa kvržica u dojci, liječnik će pacijenticu poslati na ultrazvučni pregled dojke ako je mlađa osoba ili mamografiju ako je starija žena s obzirom na to da se tkivo dojke s godinama mijenja, pa je potrebna drugačija slikovna pretraga.

Pročitajte članak “Parenhim dojke: Saznali smo je li važna gustoća dojki i što ona znači u prevenciji raka dojke“.

Ultrazvuk i mamografija mogu pomoći razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi, ali ponekad se moraju napraviti punkcija ili biopsija sumnjive kvržice.

Važno je zapamtiti da je bitno redovito raditi samopregled dojke kako bi se osoba upoznala s oblikom i konzistencijom te kasnije lakše uočila eventualne promjene i pravovremeno reagirala jer je rak dojke izlječiv kada se otkrije na vrijeme.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Breast self-exam for breast awareness. (2022). Mayo Clinic.
  2. Čvorovi u dojci. (2014). MSD priručnik.
  3. How to do a Breast Self-Exam (BSE). (2009). Maurer Foundation.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu