Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Citološka punkcija dojke – zašto i kako se izvodi, cijena

punkcija_dojke

Citološka punkcija je minimalno invazivna pretraga kojom se pomoću tanke igle uzimaju stanice iz čvorića ili kvržica dojke kako bi se postavila dijagnoza patoloških tvorbi. Ova se pretraga koristi zadnjih 50-ak godina za dijagnostiku promjena u dojci.

Primjena punkcije u otkrivanju raka dojke je izrazito vrijedna metoda zbog svoje dijagnostičke točnosti koja iznosi 92%.

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena zbog čega je izuzetno važno redovito, barem svake tri godine, uraditi klinički pregled dojke i mamografiju ili ultrazvuk. Rana dijagnoza raka dojke najbolje se postiže kombinacijom ove dvije metode s citološkom punkcijom.

Citološka punkcija može se izvoditi na vrlo malim promjenama (manjima od 1 centimetra) što je vrlo važno kako bi se eventualne maligne promjene što ranije otkrile.

Kada je potrebna citološka punkcija dojke?

Liječnik će uputiti na citološku punkciju ako su pregled dojke i mamografija ili ultrazvuk ukazali na mogućnost malignih promjena. Ako mamografski nalazi sadrže kvalifikaciju BI-RADS 4 (suspektne promjene) ili BI-RADS 5 (visoko suspektne promjene), liječnik će odmah uputiti na citološku punkciju.

Kako se izvodi citološka punkcija dojke?

Postupak se izvodi dok pacijentica leži na leđima s rukama iznad glave. Liječnik identificira područje koje je potrebno punktirati i dezinficira ga. Zatim se tankom iglom pod kontrolom ultrazvuka, koji prati položaj igle, uzima mala količina tkiva koja se šalje na daljnju obradu. Postupak traje samo nekoliko minuta uz minimalnu bol, sličnu boli pri vađenju krvi. Uzeto tkivo šalje se na citološku analizu. Ako nalazi ukažu na zloćudne promjene na stanicama, liječnik će uputiti na kor-biopsiju (pretragu prilikom koje se koristi deblja igla i uzima još staničnog uzorka za analizu) ili na ekscizijsku biopsiju (uklanjanje kvržice na dojci).

Kako se pripremiti za postupak?

Punkciju se preporučuje izvesti od 5. do 10. dana menstrualnog ciklusa, pri čemu je prvi dan ciklusa prvi dan menstruacije.

Moguće komplikacije

Komplikacije su rijetke, a ako ih ima najčešće se radi o lokalnoj bolnosti i osjetljivosti mjesta punkcije ili lokalnom hematomu te mogućem produženom krvarenju.

Cijena pretrage

Zdravstveno osiguranim osobama pretraga je besplatna putem uputnice HZZO-a, a u privatnim klinikama cijena iznosi od 250 do 400 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: punkcija dojke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu