Mamografija: Idite redovito na preglede! Evo kako se pripremiti, koji su rizici i što očekivati na pregledu

Mamografija

Mamografija se koristi za dijagnosticiranje raka dojke, igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke te pomaže u smanjivanju stope smrtnosti od ove vrste raka.

Redovitim pregledima, koji uključuju samopregled, ultrazvučni pregled te mamografiju, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, najviše u dobi 65 – 69 godina, pri čemu je više od 80 % novih slučajeva oboljelih starije od 50 godina, važno je napomenuti da se rak dojke može pojaviti i kod mlađih žena, iako je to rjeđe. Zbog toga je ključno započeti s redovitim pregledima dojki već u najranijoj mladosti, pa tako i s mamografijom.

Tijekom mamografije vaše dojke su stisnute između dvije čvrste površine kako bi se proširilo tkivo dojke. Tada se snimaju crno-bijele slike, koje liječnik zatim koristi za detektiranje promjena i raka.

Mamografija dojke se također može koristiti i u dijagnostičke svrhe. Kada je u pitanju mamografija, koliko često biste trebali obavljati ovaj pregled ovisi o vašim godinama i vašem riziku od raka dojke.

Mamografija dojke
FOTO: Shutterstock

Zašto se koristi mamografija?

Mamografija je rendgensko slikanje dojki dizajnirano kako bi se otkrili tumori i druge abnormalnosti. Može se koristiti za provjeravanje i dijagnosticiranje:

 • provjeravanje – ova vrsta mamografije se koristi kako bi se detektirale promjene u dojkama kod žena koje nemaju znakove i simptome bilo kakvih abnormalnosti; cilj je detektirati rak prije nego se pojave značajni znakovi i simptomi
 • dijagnosticiranje – koristi se za ispitivanje sumnjivih promjena dojke poput boli, neobične kože te zadebljanja ili iscjetka iz bradavica; također se koristi i za procjenu abnormalnosti koje se otkriju na provjeravanju.

Rizici mamografije

Rizici i ograničenja mamografije uključuju:

 • izlaganje maloj dozi radijacije – ta doza je vrlo mala i za većinu žena prednosti i koristi mamografije nadmašuju rizike izloženosti ovoj dozi radijacije
 • mamografija nije 100 % točna – točnost postupka ovisi o tehnici koja se koristi i iskustvu radiologa; drugi faktori poput godina i gustoće dojke mogu biti rezultat krive procjene mamografije; uvijek recite liječniku ako se primijetili abnormalnosti kod jedne od vaših dojki, a posebno ako je vaša mamografija tumačena kao normalna
 • kod mlađih žena mamografija se teško tumači – dojke mlađih žena sadrže više žlijezda i ligamenata nego one starijih žena, što rezultira gustim tkivom koje može zatajiti znakove raka; s godinama tkivo dojki postaje deblje i ima manje žlijezde, što ih čini puno lakšima za tumačenje i uočavanje promjena s mamografijom
 • mamografija može dovesti do dodatnih testiranja – kod žena svih godina oko 10 % mamografija zahtijeva dodatna testiranja, uključujući dodatna slikanja poput ultrazvuka i biopsije kako bi se uklonio uzorak tkiva dojke za laboratorijsko testiranje; ipak, većina abnormalnosti detektiranih na mamografiji nisu rakovi; ako vam kažu da je vaš mamogram abnormalan, neka vaš liječnik usporedi trenutnu sliku s prijašnjima
 • provjeravanje ne može detektirati sve rakove – neki se rakovi detektirani fizičkim ispitivanjem ne mogu vidjeti na mamogramu; rak može biti premalen ili biti u području koje se mamografijom ne vidi, kao što je područje ispod pazuha; mamogrami mogu promašiti 1 – 5 rakova kod žena
 • ne mogu se svi tumori pronađeni mamografijom izliječiti – neki oblici rakova su agresivni, brzo rastu i šire se na druge dijelove tijela.
Mamografija - kako se pripremiti
FOTO: Shutterstock

Mamografija – kako se pripremiti?

Da biste se dobro pripremili za mamografiju, trebate:

 • odabrati službeni mamografski objekt – provjerite je li mjesto gdje želite obaviti mamografiju certificirano od strane službenog tijela; to može potvrditi da to mjesto ispunjava određene standarde
 • planirati testiranje za vrijeme kada vaše dojke nisu osjetljive – ako niste prošli kroz menopauzu, to je obično tjedan nakon što imate menstruaciju; vaše dojke će vjerojatni biti osjetljive i mekane tjedan prije i tjedan nakon menstruacije
 • donijeti svoje prijašnje mamografske slike – ako idete negdje gdje nikad prije niste obavljali mamografiju, prikupite sve mamografske slike i donesite ih na sastanak s radiologom kako bi ih usporedio s novima
 • ne koristiti dezodoranse prije mamografije – izbjegavajte koristiti dezodoranse, antiperspirante, losione, kreme ili parfeme pod vašim rukama ili na dojkama; metalne čestice koje se nalaze u tim sredstvima mogu se vidjeti na mamogramu i zbuniti liječnika i radiologa.
Mamografija - pregled
FOTO: Shutterstock

Mamografija – pregled

U nastavku saznajte kako izgleda postupak mamografije.

Tijekom testiranja

Na mjestu testiranja daju vam haljinu i kažu da uklonite sav nakit i odjeću do pojasa. Za samu proceduru stojite ispred uređaja posebno dizajniranog za mamografiju. Tehničar stavlja jednu od vaših grudi na platformu i podiže ili spušta platformu kako bi odgovarala vašoj visini. Tehničar vam također pomaže i u pozicioniranju vaše glave, ruku i torza, kako bi se omogućio neometan pogled na vaše dojke.

Vaše grudi se postupno prislanjaju na platformu s plastičnom pločom. Pritisak se primjenjuje nekoliko sekundi kako bi se tkiva dojke raširila. Pritisak uglavnom nije bolan, no može vam biti neugodno i, vrlo rijetko, čak bolno. Ako osjećate preveliku neugodu, recite to tehničaru.

Tijekom izloženosti zrakama morat ćete stajati ravno i držati dah.

Nakon testiranja

Nakon što se naprave slike vaše obje dojke, trebat ćete pričekati dok tehničar pogleda kvalitetu slika. Ako su slike neadekvatne, morat ćete ponoviti neke dijelove testiranja. Cijela procedura traje manje od 30 minuta. Nakon toga se možete obući i nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Rezultate testa trebate dobiti u roku 30 dana. Tehničara možete pitati što očekivati.
Mamografija - nalaz
FOTO: Shutterstock

Mamografija – nalaz

Mamografija proizvodi mamograme, crno-bijele slike tkiva dojki na X-ray slici. Ako je mamogram digitalni, slike su elektronske i prikazuju se na videomonitoru ili se printaju za gledanje. Radiolog potom tumači sliku i šalje pisano izvješće nalaza vašem liječniku. Radiolog također traži neke znakove raka ili benignog tumora.

Mogući nalazi su:

 • mase ili kvržice
 • izobličena tkiva
 • gusta područja koja se pojavljuju samo u jednoj dojci
 • novi gusti prostor koji se pojavio nakon posljednje mamografije.

Gusta područja ukazuju na tkiva koja su malo deblja, što može napraviti kvržice i otežati identificiranje. Gusta područja također mogu predstavljati rak. Izobličena područja tkiva ukazuju na to da je tumor možda napao susjedna tkiva.

Ako radiolog primjećuje problematična područja na mamogramu, dodatna testiranja mogu uključivati dodatne mamograme poznatije kao kompresije ili uvećanje pregleda, ultrazvučni pregled ili biopsiju kojom se uklanja dio tkiva za testiranje u laboratoriju.

mamografija s tomosintezom
FOTO: Shutterstock

Tomosinteza

Klasična mamografija s tomosintezom je svakako povezana jer je riječ o naprednoj mamografiji. Tomosinteza, koja se često naziva 3D mamografija, napredna je tehnika medicinskog snimanja koja se koristi za probir i dijagnozu raka dojke. Za razliku od tradicionalne 2D mamografije, koja daje jednu ravnu sliku dojke, tomosinteza snima više rendgenskih slika iz različitih kutova.

Te se slike zatim rekonstruiraju u tanke rezolucije visoke rezolucije koji omogućuju detaljniji pregled tkiva dojke. Ovaj trodimenzionalni prikaz pomaže u smanjenju preklapanja struktura, pružajući jasniju sliku i poboljšavajući sposobnost otkrivanja abnormalnosti, posebno u gustom tkivu dojke. Tomosinteza se pokazala dragocjenim alatom u ranom otkrivanju raka dojke jer povećava točnost dijagnoza i u konačnici poboljšava ishode pacijenata.

Mamografija – cijena

Mamografiju možete obaviti u privatnim poliklinikama, a cijena je oko 60 eura.

Mamografija - cijena
FOTO: Shutterstock

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

U Republici Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u sklopu kojeg je osnovna metoda probira upravo mamografija. Svake dvije godine u okviru Programa probira na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi 50 – 69 godina. Kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 8. ciklus pozivanja žena na mamografski pregled započeo je u ožujku 2023., a uključuje godišta 1954. – 1973.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. What Is a Mammogram? (2023). CDC.
 2. Mammogram. (2022). Cleveland Clinic.
 3. Mammogram Procedure. Johns Hopkins Medicine.
 4. Odjel za programe probira raka dojke. HZJZ.

Ocijenite članak

3.44 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mamografija, rezultati mamografije, mamografija rezultati, mamografija pregled, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu