Duljina cerviksa po tjednima – kriteriji, norme i prevencija

Duljina-cerviksa-po-tjednima

Duljina cerviksa po tjednima trudnoće može biti od velike pomoći trudnicama kako bi se na vrijeme moglo prepoznati postoji li opasnost od prijevremenog poroda. Naime, duljina i debljina cerviksa se smanjuju do samog poroda kada se u potpunosti skrate što znači da je vrijeme za porod. 

Duljina cerviksa po tjednima se mjeri pomoću cervikometrije. Cilj je uočiti skraćenje cerviksa kako bi se na vrijeme moglo ustanoviti postoji li rizik od prijevremenog otvaranja. Provodi se ultrazvukom zato što se pomoću njega najbolje može uočiti skraćenje na unutrašnjem ušću maternice koje se nastavlja prema vanjskom ušću.

Duljina-cerviksa
Photo:Photospin

Duljina cerviksa po tjednima – norme

Smatra se da prije 15. tjedna trudnoće mjerenje duljine cerviksa nema nikakvog posebnog značaja. Međutim, duljinu je potrebno mjeriti posebno nakon 20. i 32. tjedna trudnoće kada dolazi do značajnog skraćenja duljine cerviksa.

S obzirom na to da je u pitanju fiziološka promjena koja se događa kod svih trudnica tijekom trudnoće, moguće je da postoje različita odstupanja u nekoliko milimetara zbog gestacijske dobi, kronološke dobi te zrelosti ploda.

Duljina cerviksa ovisno o gestacijskoj dobi

  • 16. – 20. tjedna – duljina cerviksa 40 – 45 mm,
  • 25. – 28. tjedna – duljina cerviksa 35 – 40 mm,
  • 32. – 36. tjedna – duljina cerviksa 30 – 35 mm.

Duljina cerviksa u 32. tjednu može biti i niža od 30 mm što ne mora uvijek biti alarmantno. Kada je u pitanju cerviks, 30 mm kod nekih žena počinje već u sredini trudnoće što može biti razlog za brigu. Kada je cerviks mekan i skraćen, vrijeme je za otvaranje i početak poroda što nikako nije dobro ako je plod još nije spreman.

No, skraćivanje cerviksa u trudnoći nije toliko zabrinjavajuće, samo je potrebno da se održi normalna dužina grlića maternice u trudnoći. Kada je cerviks nestao, odnosno gotovo potpuno prohodan i mekan, znači da beba dolazi.

Cerviks također može biti različitih oblika ovisno o položaju maternice (cerviks T oblika, cerviks Y oblika, cerviks V oblika te cerviks U oblika). Ovaj pokazatelj također pomaže ginekolozima odrediti je li prisutan rizik od prijevremenog poroda.

Iako se ponekad koriste centimetri za opis cerviksa, ponekad se može mjeriti i duljina članka prsta ili relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na prve tjedne trudnoće.

Trudnoća
Photo:Photospin

Duljina cerviksa po tjednima – kriteriji

Osim duljine cerviksa po tjednima, koriste se i informacije o položaju, konzistenciji te otvorenosti vrata maternice kako bi se utvrdile moguće komplikacije. Tako na vašim ginekološkim nalazima među informacijama o cerviksu ponekad možete pronaći i sljedeće:

  • položaj cerviksa – cerviks sprijeda, straga ili centriran,
  • konzistencija cerviksa – tvrd ili mekan,
  • otvorenost cerviksa – zatvoren, prohodan za jedan prst, uloživ za vršak/jagodicu/vrh prsta.

Svi navedeni pokazatelji mogu pomoći u procjeni sazrijevanja cerviksa što je potpuno normalna promjena pred sami kraj trudnoće. Važno je naglasiti kako ne postoje standardizirane norme cerviksa po tjednima pomoću kojih se potpuno točno može odrediti rizik od prijevremenog otvaranja.

Drugim riječima, ne postoji točna brojka koja pokazuje da je neka trudnica zasigurno u opasnosti od prijevremenog poroda, ali cerviks može biti bitan pokazatelj.

Također, kraći cerviks se češće pronalazi kod visokorizičnih trudnica za prijevremeni porod ili kod onih koje već imaju prijevremene porode u prijašnjim trudnoćama.

Trudnica
Photo:Photospin

Duljina cerviksa po tjednima – prevencija

Cerviks se može skratiti i zbog raznih bakterijskih infekcija, no to ne mora nužno biti slučaj. Ono što se svakako preporučuje trudnicama kojima je duljina cerviksa niža od preporučene je strogo mirovanje.

Većina trudnica koje imaju izrazito skraćen cerviks od početka trudnoće moraju većinu vremena strogo mirovati, odnosno ne podizati teške predmete, ne sjediti predugo, ne naprezati se te paziti na fizički napor koji doživljavaju.

Ako je u pitanju prijevremeno sazrijevanje vrata maternice, ponekad može biti potrebna i hospitalizacija te pojačani nadzor trudnoće. Ako je cerviks previše sazrio već na samom početku trudnoće, potreban je mali kirurški zahvat kojim se postavlja kružni šav na vrat maternice.

Bilo kakve promjene cerviksa su nešto što bi redovito trebali pratiti vaši ginekolozi koji su upućeni u cijelu trudnoću i stanje ploda.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Butler Tobah, Y. (2018). During pregnancy, what’s the significance of cervical length? Mayo Clinic.
  2. Topalović, Z. (2018). Strah od prijevremenog poroda. PLIVA zdravlje.
  3. Matijević, R. (2018). Ultrazvučna cervikometrija. HDGO: PORTAL Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: 27 tjedan trudnoće cerviks se stanjio, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu